Veselje ekvadorskih nogometašev po izenačujočem zadetku Ennerja Valencie v 49. minuti. Valencia je dosegel zadnjih šest golov Ekvadorja na SP-jih, tri v Braziliji 2014 in tri v Katarju 2022. Foto: Reuters
Veselje ekvadorskih nogometašev po izenačujočem zadetku Ennerja Valencie v 49. minuti. Valencia je dosegel zadnjih šest golov Ekvadorja na SP-jih, tri v Braziliji 2014 in tri v Katarju 2022. Foto: Reuters

Začetek srečanja je bil po okusu nizozemskih navijačev. V 6. minuti je namreč s silovitim strelom z levico z roba kazenskega prostora zadel član PSV-ja Cody Gakpo in popeljal Nizozemsko v vodstvo. Žoga je v mrežo zletela ob desni vratnici ekvadorskega vratarja. Pred golom je napako storil Moises Caicedo, do žoge se je dokopal Davy Klaassen in jo podal Gakpoju.

Zadetek Gakpoja za vodstvo Nizozemske proti Ekvadorju

V preostanku prvega polčasa so gledalci spremljali taktično predstavo Nizozemcev, ki so se zadovoljili z minimalnim vodstvom. Ekvadorci so se prebudili in nekajkrat ogreli dlani vratarja Andriesa Nopperta, v tretji minuti sodnikovega dodatka pa tudi zatresli mrežo, vendar zadetek Pervisa Estupinana ni bil priznan. Jackson Porozo je stal v prepovedanem položaju in oviral pogled vratarju.

Ekvador se je izenačenja nato le veselil v 49. minuti. Še tretjič na tem prvenstvu se je med strelce vpisal Enner Valencia. 33-letni napadalec Fenerbahčeja, ki mu pravijo "Superman", je bil uspešen iz bližine, ko je v mrežo pospravil odbito žogo po strelu Estupinana z leve strani in obrambi Nopperta.

Gol Valencie za izenačenje na 1:1

V 59. minuti so bili Ekvadorci zelo blizu vodstva, Gonzalo Plata je z močnim strelom stresel prečko. Nizozemci pod presingom tekmecev niso našli prave igre in tekmo končali samo z enim strelom v okvir vrat. Ekvador, ki ga je na tribunah Halifovega stadiona spodbujala velika in glasna množica navijačev, je imel štiri strele.

Van Gaal: Prehitro smo izgubljali žoge

"Slabi smo bili v posesti žoge, prehitro smo izgubljali žoge. Ta segment igre moramo izboljšati. Poleg tega smo izgubljali dvoboje, t. i. druge žoge so pobirali tekmeci. Ekvador bi lahko zmagal, toda tudi oni niso imeli veliko priložnosti. Zadovoljen sem z izidom, nisem pa zadovoljen z igro," je povedal nizozemski selektor Louis van Gaal.

"Nekateri igralci so nam bili ves čas za petami, hitreje bi se morali odzivati. Pri posesti žoge morda niso med najboljšimi ekipami, gotovo pa znajo odvzemati žoge," je o ekvadorski igri dejal kapetan Virgil van Dijk.

"Za zmago bi morali izkoristiti priložnosti. Vseeno pa sem ponosen, da vodim to mlado in nadarjeno ekipo. Sposobni smo se kosati z vsemi," je razplet komentiral ekvadorski selektor Gustavo Alfaro.

Nizozemski navijači. Foto: Reuters
Nizozemski navijači. Foto: Reuters

Ekvadorci tudi na petem dvoboju z evropskimi reprezentancami na svetovnih prvenstvih niso zmagali, tokrat so dosegli drugi zadetek.

V 1. krogu sta se obe reprezentanci veselili treh točk. Južnoameričani so na otvoritveni tekmi z dominantnim prvim polčasom in dvema goloma Valencie z 2:0 premagali Katar, medtem ko so van Gaalovi varovanci v ponedeljek šele v zadnjih minutah strli Senegal (2:0).

V zadnjem krogu te skupine bosta v torek dvoboja Nizozemska – Katar in Ekvador – Senegal. Ekvador bo imel lepo priložnost, da se po letu 2006 drugič prebije v osmino finala.

Vrhunci tekme Nizozemska - Ekvador
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
11-25 (A) Netherlands-Ecuador( id: 3854556), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-25 (A) Netherlands-Ecuador( id: 3854556), Postave
11-25 (A) Netherlands-Ecuador( id: 3854556), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nizozemska
3 2 1 0 5:1 7
2.
Senegal
3 2 0 1 5:4 6
3.
Ekvador
3 1 1 1 4:3 4
4.
Katar
3 0 0 3 1:7 0