Olivier Giroud in Kylian Mbappe sta prejela največja aplavza. Foto: AP
Olivier Giroud in Kylian Mbappe sta prejela največja aplavza. Foto: AP

V ponedeljek zjutraj je FFF sicer sprva napovedal, da sprejema ne bo. Po besedah predsednika FFF-ja Noela Le Graeta so si želeli igralci in vodstvo po pristanku v domovini zgolj oditi domov.

Francozi so pred štirimi leti in pol v Moskvi osvojili naslov, tokrat pa so v napetem finalu klonili po streljanju 11-m. Foto: EPA
Francozi so pred štirimi leti in pol v Moskvi osvojili naslov, tokrat pa so v napetem finalu klonili po streljanju 11-m. Foto: EPA

A popoldne je zveza sporočila, da sprejem vendarle bo. Po pristanku letala okrog 20.00 je avtobus z nogometaši krenil proti trgu Concorde, kjer so se že nekaj ur zbirali navijači. Že prej so sicer odpovedali klasični mimohod po Elizejskih poljanah, kjer francoski športniki ob uspehih radi pozdravljajo svoje privržence.

50 tisoč navijačev na trgu Concorde

Malo pred 22.00 so navijači, zbralo se jih je več tisoč, lahko pozdravili srebrne nogometaše. Ti so po prihodu v središče mesta odšli na balkon hotela Crillon, od koder so nato pomahali svojim privržencem, prva sta bila tam selektor Didier Deschamps in kapetan Hugo Lloris.

Po uradni oceni policije se je na trgu v središču Pariza zbralo okoli 50.000 navijačev, ki so najmočnejši aplavz namenili najboljšima strelcema ekipe, Kylianu Mbappeju in Olivieru Giroudu ter selektorju.

Navijači v Parizu tolažili poražene Francoze

Od Deschampsa odvisno, če želi ostati

Deschamps in predsednik zveze Le Graet se bosta takoj po novem letu usedla in pogovorila, takrat bo sprejeta odločitev ali si zdajšnji selektor želi nadaljevati delo ali je bilo 10 let na francoski klopi dovolj. A večina navijačev ga v anketah podpira, četudi se kot naravni naslednik ponuja legendarni Zinedine Zidane. Predvsem privržence Les Bleus zdaj zanima, kakšna bo igra in zasedba v prihajajočih kvalikacijah za Euro 2024 in če bodo modri spet osvojili Evropo na turnirju, ki se bo poleti 2024 odvijal v sosednji Nemčiji.

Deschamps je kot kapetan med igralsko kariero bil tako svetovni prvak leta 1998 kot evropski prvak leta 2000, kot selektorju pa manjka ravno zmaga na Euru, pri čemer je izgubil v finalu domačega evropskega prvenstva 2016.

227 aretacij v Franciji

Francoska policija je v nemirih po državi po koncu finalne tekme aretirala 227 ljudi. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, je bilo samo v Parizu in njegovem metropolitanskem območju 47 aretacij. Policija je za nedeljo vpoklicala 14.000 policistov in žandarjev, od tega 2750 v Parizu, da bi zajezili incidente, ki so se zgodili že po četrtfinalu proti Angliji in nato polfinalu proti Maroku.

Francozi so v četrtem finalu izgubili drugič. Pred štirimi leti so v Rusiji osvojili naslov.

Francoske nogometaše v središču Pariza pozdravilo deset tisoč navijačev