Mohammed Kudus je zadel po enkrat v vsakem polčasu. Gana je na lestvici Fife na 61. mestu, kar je najnižje izmed vseh 32 udeleženk letošnjega SP-ja. Foto: Reuters
Mohammed Kudus je zadel po enkrat v vsakem polčasu. Gana je na lestvici Fife na 61. mestu, kar je najnižje izmed vseh 32 udeleženk letošnjega SP-ja. Foto: Reuters

Po četrtkovem porazu proti Portugalski z 2:3 je Gana osvojila prve tri točke na SP-ju 2022. V petek se bo pomerila še z Urugvajem. Južna Koreja ostaja pri eni točki, ki jo je pred štirimi dnevi osvojila z remijem brez zadetkov proti Urugvaju, za konec pa jo čaka Portugalska.

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini H?

Salisu popeljal Gano v vodstvo

Dve podaji Jordana Ayewa

Na stadionu Izobraževalnega središča je v 24. minuti prvi zadel branilec Mohammed Salisu, čeprav je imela Južna Koreja na začetku tekme terensko premoč. S prostega strela ob stranski črti z leve strani je žogo v kazenski prostor poslal Jordan Ayew, v gneči pred vrati pa jo je iz bližine v mrežo z levico pospravil član Southamptona.

Žoga je predtem v roko zadela Andreja Ayewa, vendar so sodniki v VAR-sobi presodili, da je bil zadetek regularen in ga priznali.

Kudus povišal vodstvo Gane

11 minut pozneje je Jordan Ayew znova podal pred vrata z leve strani, tam pa je Mohammed Kudus z glavo povišal vodstvo Gane, ki je igrala s precej napadalnejšo postavo kot proti Portugalski. 22-letni vezist Ajaxa je bil med najvidnejšimi igralci ganske reprezentance že na prvi tekmi.

Čo vrnil Korejce v igro

Južna Koreja v prvem polčasu ni niti enkrat streljala v okvir vrat. Bolje je s posrečenima menjavama odprla drugi del tekme. V 53. minuti je Gance z lepo obrambo rešil vratar Lawrence Ati-Zigi, pet minut pozneje pa je bil nemočen. Po podaji z leve strani je z glavo s petih metrov na 1:2 znižal Gue-sung Čo. Isti igralec je tri minute pozneje z akrobatskim skokom z glavo zadel še enkrat in izenačil izid.

Čo z glavo znižal na 1:2

Williams zgrešil žogo, Kudus zadel

Rezultat ni bil poravnan prav dolgo. V 68. minuti se je namreč drugič na tekmi med strelce vpisal tudi Kudus. Po podaji z leve strani je Inaki Williams sredi kazenskega prostora zgrešil žogo, osamljeni Kudus pa se ni pustil zmesti in jo je z levico s približno desetih metrov pospravil za hrbet Seung-gyu Kima.

Do konca dramatične tekme je Južna Koreja oblegala vrata črnih zvezd, Ati-Zigi je bil večkrat na preizkušnji, toda tudi po desetminutnem sodnikovem dodatku z minuto podaljška je ostalo pri 3:2. Zaradi protestov, ko je angleški sodnik Anthony Taylor odpiskal konec tekme pred izvajanjem strela iz kota, je selektor Južne Koreje Paulo Bento prejel rdeči karton.

Zadetek Čoja za izenačenje na 2:2 proti Gani

Addo: Imeli smo tudi nekaj sreče

Po napeti končnici so si številni ljubitelji nogometa v Gani gotovo globoko oddahnili. Zmaga nogometašev je v zahodnoafriško državo prinesla nekaj prepotrebnega optimizma, saj Gana preživlja največjo gospodarsko krizo v zadnjih dveh desetletjih. Oktobra je bila inflacija na letni ravni 40,4-odstotna, kar je največ v zadnjih 21 letih, lokalna valuta pa je letos v primerjavi z dolarjem izgubila več kot polovico vrednosti.

"Pokazali smo enako mentaliteto kot proti Portugalski. Fantje so bili sijajni in osvojili smo tri točke," je povedal Kudus.

"Velike čestitke ekipi, da si je opomogla po izenačenju in zadela še tretjič ter se na koncu požrtvovalno ubranila. Južna Koreja je zelo pritiskala, imeli smo tudi nekaj sreče," je dejal selektor Gane Otto Addo.

Zadetek Kudusa za vodstvo Gane z 2:3

Gana četrtič nastopa na svetovnem prvenstvu, leta 2010 se je v Južni Afriki prebila v četrtfinale. Azijski tigri so že 11. na svetovnem prvenstvu, zadnji dve tekmovanji so končali po skupinskem delu. Na deseti medsebojni tekmi je Gana zmagala petič, Južna Koreja ostaja pri štirih zmagah.

Vrhunci tekme Južna Koreja – Gana
11-28 (H) South Korea-Ghana( id: 3854606), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-28 (H) South Korea-Ghana( id: 3854606), Postave
11-28 (H) South Korea-Ghana( id: 3854606), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Reprezentace Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Skupina H
1.
Portugalska
3 2 0 1 6:4 6
2.
Južna Koreja
3 1 1 1 4:4 4
3.
Urugvaj
3 1 1 1 2:2 4
4.
Gana
3 1 0 2 5:7 3
Kudus zagotovil Gani prvo zmago