36-letni Juto Nagatomo (drugi z desne) ima bogate izkušnje iz Evrope, kjer je preživel več kot deset let (2010–2021). Foto: Reuters
36-letni Juto Nagatomo (drugi z desne) ima bogate izkušnje iz Evrope, kjer je preživel več kot deset let (2010–2021). Foto: Reuters

Osmina finala

Danes ob 16.00: JAPONSKA – HRVAŠKA (stadion Al Džanub, sodnik Ismail Elfath (ZDA), prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Japonske rane iz osmine finala s prvenstva v Rusiji 2018 so še žive. Tedaj so modri samuraji proti Belgiji na začetku drugega polčasa povedli z 2:0, na koncu pa izgubili z 2:3. Zadnji zadetek so prejeli v sodnikovem podaljšku. "Nikoli nisem pozabil tistega dvoboja. Včasih me prešinijo misli in se spomnim na to, zadnja štiri leta so bila zelo težka," pravi veteran Juto Nagatomo (FC Tokyo).

Dolgoletni član Interja si želi, da bi se današnji obračun razpletel drugače: "Mislim, da smo zdaj tako psihološko kot fizično boljša ekipa, najenotnejše moštvo na tem turnirju. Ta reprezentanca je najboljša in najmočnejša izbrana vrsta Japonske na SP-jih. Želimo si premagati Hrvaško." Poudarja, da bo poleg dobre taktike najpomembnejši pogum in da se s soigralci ne smejo ničesar bati.

Selektor Hadžime Morijasu dodaja: "Imamo veliko izkušenj, uporabili bomo vse, česar smo se naučili." Japonska se je na sedmem nastopu na mundialih četrtič uvrstila v osmino finala, v prejšnjih treh poskusih (2002, 2010, 2018) se ji ni uspelo prebiti v četrtfinale.

"Imamo štiri milijone prebivalcev, najmanj od vseh držav v osmini finala. Izidi, ki jih dosegamo na svetovnem odru, so čudež," je povedal Zlatko Dalić na nedeljski novinarski konferenci (ob njem je Joško Gvardiol). O 37-letnem kapetanu Luki Modriću pa: "To ni njegovo zadnje veliko tekmovanje. Je izjemen profesionalec." Foto: Reuters

Dalić: Imamo podobno miselnost

Hrvaška je do zdaj dvakrat igrala v osmini finala in obakrat zmagala. Leta 1998 v Franciji je z zadetkom Davorja Šukerja premagala Romunijo (1:0), leta 2018 pa je po 11-metrovkah s 4:3 izločila Dansko, potem ko je bilo po rednem delu tekme in podaljšku 1:1. Pred štirimi leti je šla vse do finala, tudi letos želi najmanj ponoviti ta dosežek.

"Vsakdo lahko sanja. V Rusiji smo pokazali, da se lahko sanje uresničijo. Če želimo napredovati, moramo ubrati enak pristop kot Japonci. Imamo podobno miselnost. Narediti moramo najbolje, kar znamo, in ne nikogar podcenjevati. Japonci imajo odlično tranzicijo, so zelo vztrajni in trdovratni. Preprosto se ne predajajo," je dejal selektor Zlatko Dalić.

Tretji medsebojni dvoboj na SP-jih

Japonska je na tem prvenstvu po zaostanku z 0:1 ob polčasu na koncu z 2:1 premagala velesili Nemčijo in Španijo. Na vseh treh dozdajšnjih tekmah (proti Kostariki je izgubila z 0:1) je napadalneje zaigrala v drugem polčasu, njeno glavno orožje so protinapadi. Nevarna sta predvsem napadalca Kaoru Mitoma (Brighton) in Ricu Doan (Freiburg). Osrednji branilec Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach), ki je v celoti odigral vse tri tekme, je proti Španiji dobil drugi rumeni karton, tako da danes ne bo mogel pomagati soigralcem.

Hrvati bodo morali biti predvsem zelo potrpežljivi. Vprašljiv je nastop branilca Stuttgarta Borne Sose. Če ne bo pripravljen, ga bo v začetni postavi zamenjal Borna Barišić (Rangers). Izjemni štoper Leipziga Joško Gvardiol zelo dobro pozna Japonce, saj jih kar osem igra v Nemčiji.

Hrvaška in Japonska sta se dvakrat že pomerili v skupinskem delu SP-jev, leta 1998 (1:0) in 2006 (0:0). Trenutno sta na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) na 12. in 24. mestu.

Asano prepričan, da lahko Japonci presenetijo tudi Hrvate
12-05 (1/8) 1E-2F( id: 3370555), Postave

Danes ob 20.00: BRAZILIJA – JUŽNA KOREJA (stadion 974, sodnik Clement Turpin (FRA), prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Neymar na nedeljskem treningu Brazilije. Foto: Reuters
Neymar na nedeljskem treningu Brazilije. Foto: Reuters

Brazilija bo proti Južni Koreji velik favorit. Po poškodbi se vrača Neymar, selektor Tite pa je na zadnji tekmi predtekmovanja proti Kamerunu (0:1) spočil glavne nosilce. Poudarja, da je turnir fizično in psihično naporen.

Zaradi poškodb Alexa Sandra in Alexa Tellesa bi se lahko Marquinhos preselil na položaj levega bočnega branilca, na desni strani pa bi lahko zaigral 39-letni Dani Alves, ki je proti Kamerunu postal najstarejši Brazilec z nastopom na SP-jih.

Jin-su Kim: Še vedno smo zelo lačni

Južna Koreja leti na krilih petkove zmage nad Portugalsko z 2:1. Pred štirimi leti je v zadnjem krogu predtekmovanja izločila Nemčijo (2:0), vendar se tedaj tudi sama ni uvrstila med 16 najboljših. To ji je zdaj uspelo tretjič. Leta 2002 je na domačem prvenstvu, na katerem je ustavila Italijo in Španijo, igrala celo v polfinalu. V Južni Afriki 2010 je v boju za četrtfinale izgubila proti Urugvaju z 1:2.

"Tudi mi imamo odlične igralce. Najpomembneje bo, da pokažemo, da smo ekipa, ki si želi tekmovati, se bojevati do zadnjega sodnikovega žvižga in zmagovati," je povedal selektor Paulo Bento. "Celotna ekipa ima visoko moralo in ekipni duh. Še vedno smo zelo lačni. Moramo se žrtvovati za moštvo," je dodal branilec Jin-su Kim.

Korejci nimajo česa izgubiti. So dobro pripravljeni in samozavestni, stavili bodo na protinapade in bojevniški duh. So pa gotovo nekoliko bolj utrujeni, saj ima Brazilija veliko daljšo klop. Prvi zvezdnik Južne Koreje je član Tottenhama Heug-min Son.

Navijači Južne Koreje. Foto: Reuters
Navijači Južne Koreje. Foto: Reuters
12-05 (1/8) 1G-2H( id: 3370554), Postave