Danijel Subašić je obranil kar tri strele z bele točke. Po tekmi se je znašel na ramenih soigralcev. Foto: Reuters
Danijel Subašić je obranil kar tri strele z bele točke. Po tekmi se je znašel na ramenih soigralcev. Foto: Reuters
Mario Mandžukić je hitro izničil vodstvo Danske. Foto: Reuters
Mathias Jörgensen je že v 57. sekundi poskrbel za vodstvo Danske. Foto: Reuters
Rakitić Hrvaški pristreljal četrtfinale

Hrvati so imeli veliko priložnost za preboj med najboljših osem že v 116. minuti, a je Kasper Schmeichel obranil strel Luke Modrića z bele točke. Danski vratar je bil tudi pri strelih z bele točke dvakrat na pravem mestu, vendar je Danijel Subašić obranil kar tri enajstmetrovke. V peti seriji je odločil Ivan Rakitić. V soboto ob 20.00 se bo Hrvaška v Sočiju pomerila z Rusijo.
Jörgensen zadel iz prve akcije
Vsi, ki so napovedovali taktično bitko od prve minute, so se pošteno ušteli. Že po 57 sekundah so Danci povedli. Jonas Knudsen je iz avta podal v kazenski prostor, kjer je Thomas Delaney našel Mathiasa Jörgensena, ki je v gneči z levo nogo spravil žogo prek golove črte. Vratar Danijel Subašić ni najbolje posredoval.
Mandžukić takoj odgovoril
Hrvaška se je ekspresno pobrala. V 4. minuti je Šime Vrsaljko z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je skušal branilec Henrik Dalsgaard izbiti žogo, vendar je zadel soigralca Christiana Eriksena. Žoga se je odbila naravnost do Maria Mandžukića, ki je z desno nogo iz bližine zatresel mrežo.

Eriksen v okvir vrat
Do konca polčasa se je igra precej umirila. V 27. minuti je strel Martina Braithwaita obranil Subašić, Christian Eriksen pa je v 42. minuti z roba kazenskega prostora zadel prečko. Hrvati so v 29. minuti kar trikrat poskušali, strela Ivana Rakitića in Anteja Rebića je ustavil Schmeichel, odbito žogo pa je čez gol poslal Ivan Perišić. Deset minut pozneje je Dejan Lovren po podaji z leve strani z glavo žogo poslal mimo gola.

Taktični boj v drugem polčasu
Prva polovica drugega dela je minila v taktičnem boju brez priložnosti v igri. V 72. minuti so po dolgem času zapretili Danci, a je bil poskus rezervista Nicolaija Jörgensena iz kazenskega prostora preslab za Subašića. Na drugi strani je Rebić v 78. minuti poskusil malce zunaj kazenskega prostora, toda tudi on je proti vratom streljal prešibko. V 84. minuti je Perišić z glavo žogo poslal čez gol. V 88. minuti je mimo vrat meril Lasse Schöne z roba kazenskega prostora, že v drugi minuti sodniškega dodatka pa je bil le malce premalo natančen Rakitić, na drugi strani pa je po kotu zgrešil še Braithwaite.

Schmeichel "prebral" Modrića
Sledil je podaljšek. V 99. minuti je Schöne zgrešil, prav tako rezervist Pione Sisto v 108. minuti. Dancem je v drugem delu podaljška zmanjkalo energije. V 116. minuti je Modrić izjemno podal v prazen prostor in Rebić je stekel sam proti Schmeichlu. Mathias Jörgensen ga je podrl z drsečim štartom. Sodnik Nestor Pitana je takoj pokazal na belo točko. Kapetan Modrić je prevzel odgovornost, a njegov strel z desno nogo je bil slab in Schmeichel je žogo ujel.
Kar polovica enajstmetrovk zapravljenih
Pri izvajanju enajstmetrovk pa so pri Hrvatih zadeli Andrej Kramarić, Modrić in Rakitić, pri Dancih pa le Simon Kjaer in Michael Krohn-Dehli. Eriksenu, Schoneju in Nicolaiju Jorgensenu je strele Subašić obranil, prav tako na drugi strani Schmeichel Milanu Badlju in Josipu Pivariću.
Statistika po 120 minutah je bilo zelo izenačena. Hrvati so imeli majhno prednost (streli 20:12, v okvir vrat 6:3, koti 5:4 in posest 54:46 %).

Dalić: Težko je bilo gledati tekmo, kaj šele igrati
"Res je bila drama, vendar smo si zaslužili uvrstitev v četrtfinale. Zelo težko je bilo po zgrešeni enajstmetrovki Modića v podaljšku. Težko je bilo gledati tako tekmo, kaj šele igrati. Zavedal sem se, da bo to trda tekma, saj je bil vložek ogromen. Večino tekme je potekal boj, obe ekipi nista veliko tvegali. Končno smo naredili ta korak naprej. Zdaj nas čaka Rusija in že jutri bomo začeli priprave za četrtfinalno tekmo," je bil navdušen selektor Zlatko Dalić.

Modrić: Mi pač ne znamo brez drame!
"Velika vročina je bila, zato je bil tek naporen. Zdržali smo vseh 120 minut. Lahko bi slavili že po podaljšku, če bi zadel z enajstih metrov. Mi pač ne znamo brez drame! Na srečo se je tokrat vse vrnilo. Prepričan sem bil, da bom zadel z bele točke. Dopoldne sem si ogledal, kako Schmeichel brani enajstmetrovke, potem pa sem tako slabo streljal. Zares sem presrečen, da se je pri enajstmetrovkah tako dobro izšlo, Subašić je branil fenomenalno. To je bil velik izpit, ki ga že res dolgo časa nismo položili," je dodal Modrić.

Najbolj čustvena tekma v karieri Rakitića
"Ta generacija si je zaslužila ta uspeh. V drugem polčasu smo imeli malo energije. To je bila res nora noč za vse nas. Žena mi je pred tekmo dejala, da bom danes odločil tekmo. Prevzel sem odgovornost v peti seriji. To je bila najbolj čustvena tekma v karieri," je poudaril Rakitić.

Schmeichel: Zaslužili bi si zmago že po rednem delu
"Težko najdem prave besede. Vložili smo ogromno truda, na koncu pa smo ostali praznih rok. Zaslužili bi si zmago že po rednem delu, saj smo bili boljša ekipa," je bil razočaran vratar Schmeichel.

Osmina finala, Nižni Novgorod:
HRVAŠKA - Danska * 4:3, 1:1 (1:1)
40.851; Mandžukić 4.; M. Jörgensen 1.
Modrić je v 116. minuti zapravil 11-m.
* - po streljanju 11-m


Enajstmetrovke:

Eriksen Badelj
KjärKramarić

Krohn Dehli

Modrić
SchönePivarić
N. JörgensenRakitić


Hrvaška:
Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić ( 81./Pivarić), Rakitić, Brozović ( 71./Kovačić), Rebić, Modrić, Perišić ( 97./Kramarić), Mandžukić ( 108./Badelj).

Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjär, M. Jörgensen , Knudsen, A. Christensen ( 46./Schöne), Delaney ( 98./Krohn Dehli), Eriksen, Braithwaite ( 106./Sisto), Poulsen, Cornelius ( 66./N. Jörgensen).

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)









Rakitić Hrvaški pristreljal četrtfinale