Najboljši prvi polčas pod Titejem, ki vodi Brazilijo od leta 2016 in ki je na 80 tekmah na klopi seleçãa doživel le šest porazov, kar 60-krat pa je zmagal. A kljub plesu in zabavi na koncu tudi za Brazilce štejejo le naslednje tri zmage. Foto: AP
Najboljši prvi polčas pod Titejem, ki vodi Brazilijo od leta 2016 in ki je na 80 tekmah na klopi seleçãa doživel le šest porazov, kar 60-krat pa je zmagal. A kljub plesu in zabavi na koncu tudi za Brazilce štejejo le naslednje tri zmage. Foto: AP

Bolj točno: Brazilci po štirih golih proti Južnim Korejcem niso plesali iz nespoštovanja do nasprotnikov, temveč iz spoštovanja lastne (nogometne) kulture.

"To je lastnost, ki jo imamo in ki je za nas naravna stvar, ni pomembno, kje smo. Kot spoštujemo arabsko kulturo in druge države, moramo spoštovati tudi svojo kulturo. Spoštujemo to, kar smo. Ali je to veselje? Da. So trenutki zbranosti in resnosti, a so tudi drugačni trenutki. Goli so najlepši trenutki slavja in vsak človek lahko to pokaže na svoj način. In naš način je ples. Spoštujemo nasprotnika, a gre tudi za samospoštovanje," je brazilski selektor Tite na novinarski konferenci po zmagi v osmini finala nad Južno Korejo (4:1) na dolgo in široko pripovedoval o brazilskih plesih po štirih golih v prvem polčasu.

Brazilija ekspresno napolnili mrežo Južne Koreje

V skupini trije goli iz 57 strelov

Prvič po SP-ju 1954 je Brazilija v prvem delu igre nasprotniku natresla štiri gole. Na prvih treh tekmah turnirja v Katarju v uvodnih 45 minutah igre ni zadela niti enkrat. Titejeva Brazilija je v skupini G napredovala že po dveh tekmah, a na treh srečanjih predtekmovanja so Brazilci dosegli zgolj tri gole iz 57 strelov, kar je dalo indeks pričakovanih golov 5,42. Najslabši strelski učinek seleçãa v prvem delu svetovnega prvenstva po Argentini 1978.

Sorodna novica Brazilci že po pol ure zapečatili usodo Južne Koreje in se ogreli za Hrvate

Vendar neučinkovitost in tudi poraz proti Kamerunu (0:1) nista skrbela selektorja, ki je verjel, da se bo njegovim izbrancem odprlo. Pri tem pa igrajo ples, glasba in zlasti brazilski zaščitni znak samba pomembno vlogo. Vse od šampionskih pohodov pod Peléjem do zadnjega zmagoslavja na Japonskem pod taktirko Ronalda je v brazilski slačilnici in na treningih odmevala samba. Pod Dungo kot selektorjem je izginila. Tudi pred štirimi leti v Braziliji pod Titejem še ni bila prisotna oziroma vsaj tako glasno očitna.

Tite je na široko pojasnil ozadje in naravo
Tite je na široko pojasnil ozadje in naravo "golobjega" plesa, ki ga je moral zaplesati po Richarlisonovem golu. Foto: Reuters

Samba povezala veterane in mladce

Zdaj pred tekmami kapetan Thiago Silva udarja po tamburinu, medtem ko Paquetá tolče na boben. Vodja plesnega zbora je Daniel Alves, z 39 leti najstarejši nogometaš, ki je zaigral za Brazilijo na svetovnih prvenstvih. Selektor Tite je že pred prvenstvom razlagal domačim medijem, kako je ravno samba povezala veterane in mladce v slačilnici ter prinesla kemijo tudi na igrišču, zaradi česar so Brazilci SP 2022 začeli kot prvi favoriti na papirju.

Vinicius Junior, s komaj drugim reprezentančnim golom, kapetan Neymar z 11-metrovko in nato dve nogometni sambi: Richarlison in Paquetá. Po tretjem golu osrednjega brazilskega napadalca je moral zaplesati tudi selektor. Pet strelov in trije goli v pol ure igre.

Brazilska zadetka za 2:0: Vinicius jr. in Neymar z 11-m

Tite z "golobom" izpolnil obljubo Richarlisonu

"Nekega dne so plesali v slačilnici in sem se hotel pridružiti, a so me odstranili iz skupine. Dovolili so mi nazaj, a le pod pogojem, da se naučim plesa. Le da je ta golobji ples hudičevo težek. Malo so se norčevali iz mene, a je minilo. Lahko naredim 'goloba', ampak zelo slabo. In sem nato rekel Richarlisonu: Če zabiješ gol, pridi in grem plesat!" je Tite pojasnil, zakaj je po 3:0 moral zaplesati s strelcem, a tudi to, zakaj so ga preostali reprezentanti obkrožili, da bi ga zakrili.

Richarlison po izjemni akciji povišal na 3:0
Sorodna novica Roy Keane ni ljubitelj brazilskih plesov

"Zelo sem previden, saj se vedno najdejo zlobni jeziki, ki bodo to razumeli kot nespoštovanje. Prosil sem jih, da me zakrijejo, saj nisem želel, da bi to razumeli kako drugače kot veselje ob golu, za ekipo in njeno predstavo," je nadaljeval 61-letnik s skrajnega juga Brazilije, ki v domovini uživa redko videno večinsko podporo javnosti. Tite je zatem še enkrat poudaril: "To nikakor ni bilo nespoštovanje nasprotnika ali celo Paula Benta, ki ga poznam in občudujem že od Cruzeira."

Sledila je še ena briljanta ekipna akcija v 36. minuti, ko je gol zabil ravno drugi vodja plesnega zbora Lucas Paquetá.

Paqueta v 36. minuti nadaljeval brazilski šov

Ne Portugalec Paulo Bento ne reprezentanti Južne Koreje se niso po porazu in slovesu od turnirja z ničimer obregnili ob brazilsko proslavljanje. Bento se je hitro poslovil od selektorskega stolčka, bržkone pa mu po prikazanem ne bo manjkalo spodobnih ponudb. Na koncu Korejci niti niso igrali slabo in so vsaj v napadu pokazali veliko želje ter tudi nevarnih strelov.

Imamo pripravljenih deset različnih plesov. Za prvi, drugi, tretji gol in tako naprej. Če pa jih bomo dosegli več kot deset, se bo treba začeti izmišljevati.

Raphinha

Tekmo zaznamoval tudi vratar

Ne nazadnje se je moral med tekmo s petimi obrambami proslaviti tudi Alisson Becker. Že strel Hvanga pod prečko pri izidu 2:0 je pomembno vplival na tekmo. Na koncu je Alisson vendarle klonil prvič na prvenstvu, potem ko je Seung-Ho Paik sprožil v 76. minuti neustavljivi projektil mimo kopice teles, ki so zakrila pogled brazilski številki ena. Zatem je v 80. minuti sledila kar nekoliko pričakovano poteza – v igro je vstopil še tretji brazilski vratar Weverton, s čimer je Brazilija postala prva reprezentanca v zgodovini SP-jev, ki je na njih zaigrala s 26 igralci, kolikor po novem lahko imajo ekipe igralcev.

Težave na bočnih položajih v obrambi

Še en dokaz, kako pomembna sta za Titeja skupinski duh in pripadnost ekipi, ki ji dopušča obilo svobode na igrišču in zunaj njega. A po slavju v ponedeljek zvečer so Brazilci v izjavah za medije ponavljali, da se zdaj proslavlja, že dopoldne pa bo sledil začetek priprav na četrtfinale in srečanje s Hrvaško.

Vendar imajo Brazilci tudi težave, ki so jih hitri Korejci znali razkrivati – boki v obrambi. Alex Telles je izgubljen za prvenstvo, poškodovan je Alex Sandro, načeti Danilo je moral kot desničar krpati luknjo na levem boku, medtem ko je na desni strani začel osrednji branilec Éder Militão, zato je veteran Dani Alves tudi prišel do svojih minut.

Sorodna novica Peléjeve hčerke: "Ni na intenzivni negi in se še ne bo poslovil"

Neymar in druščina igra tudi za Peleja

Neymar je zdaj pri 76 golih za Brazilijo in samo še za gol zaostaja za najboljšim strelcem reprezentance Peléjem. Foto: AP
Neymar je zdaj pri 76 golih za Brazilijo in samo še za gol zaostaja za najboljšim strelcem reprezentance Peléjem. Foto: AP

Po drugi strani je brazilskim navijačem odleglo, ker je kapetan Neymar kljub otečenemu gležnju in dveh izpuščenih tekmah dobro odigral, podal za vodilni gol in suvereno izvedel najstrožjo kazen. Neymar je izkoristil že šesto zaporedno 11-metrovko Brazilije. "Ko sem se poškodoval, sem imel zelo težko noč. Razmišljal sem o milijon različnih stvareh. Jokal sem, ker sem se bal, da ne bom mogel več zaigrati na svetovnem prvenstvu," je povedal 30-letnik, ki ga samo še en gol loči, da na večni lestvici strelcev ujame Peléja. Ravno v podporo nogometni legendi je kapetan po tekmi na igrišče prinesel plakat s sporočilom, da reprezentanca misli na trikratnega svetovnega prvaka in igra tudi zanj. Še ena čustvena nota, ki igra za Brazilijo.

Tite brani proslavljanje s plesom: Nismo izkazovali nespoštovanja
Vrhunci tekme Brazilija - Južna Koreja