Robert Lewandowski je vendarle dočakal svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je vendarle dočakal svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Igralci v belem so imeli vsaj dva junaka. Kapetan Robert Lewandowski je podal za prvi gol, v drugem polčasu pa se je sam končno zapisal med strelce in postavil izid tekme. Vratar Wojciech Szczesny pa se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami, med drugim je ob koncu prvega polčasa ubranil 11-metrovko Salemu Al Davsariju.

Wojciech Szczesny je pri streljanju 11-metrovke takole rešil še odbitek Al Burajka. Foto: Reuters
Wojciech Szczesny je pri streljanju 11-metrovke takole rešil še odbitek Al Burajka. Foto: Reuters

Tekmo so precej živahneje začeli Savdijci, ki so imeli v prvih desetih minutah več kot dve tretjini časa žogo v svoji posesti. Igralci v zelenem so si pripravili tudi prvo pravo priložnost. Mohamed Kano je v 13. minuti potegnil v napad, izmenjal si je podajo s Saudom Abdulhamidom in močno sprožil z desne strani. Žoga bi šla tik pod prečko, a je bil Szczesny na pravem mestu. Azijci so bili v tem delu res razigrani, tako so bili Jakub Kiwior, Matty Cash in Arkadiusz Milik v razmiku dobrih štirih minut zaradi prekrškov kaznovani z rumenim kartonom.

Lewandowski podal za poljski gol
Poljaki so prvič zapretili v 26. minuti, ko so izvajali kot, žoga je prišla do Krystiana Bielika, ki je streljal preveč po sredini, žogo pa je z glavo v novi kot odbil Saleh Al Šehri. Igralci v belem so svoj prvi zadetek na tem prvenstvu dosegli v 39. minuti. Cash je prodiral po desni strani, poslal predložek v sredino, kjer je žogo sprejel Robert Lewandowski, žoga mu je ušla proti gol-avt črti, a jo je rešil, poslal v osrčje kazenskega prostora, kjer je bil na pravem mestu Piotr Zielinski in jo spravil v mrežo.

Zielinski načel mrežo Savdijcev

Savdska Arabija bi lahko izenačila še pred koncem prvega polčasa. Bielik je v 44. minuti v svojem kazenskem prostoru podrl Saleha Al Šehrija, sodnik je po ogledu VAR-a pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel prvi zvezdnik Salem Al Davsari, a je Szczesny prebral smer udarca in žogo odbil nazaj v polje, do odbitka je prišel Mohamed Al Burajk, a je poljska enica s konicami prstov odbila tudi njegov strel.

Szczesny ubranil 11-metrovko

Zeleni sokoli so znova dobro začeli drugi polčas, v 55. minuti so imeli lepo priložnost za izenačenje, v zgoščenem kazenskem prostoru je bil pravi biljard, zadnji je znova streljal Al Davsari, a je kot zmagovalec znova izšel Szczesny. Vsega štiri minute pozneje so zeleni znova kombinirali v napadalni polovici, na levi strani je potegnil Firas Al Buraikan, a žogo poslal okoli meter mimo vrat.

Dvakrat se je tresel okvir vrat ...
Poljaki so bili v 63. minuti blizu drugemu zadetku, z glavo je natančno streljal Arkadiusz Milik (ob strelu je moral celo malo počepniti), savdskega vratarja je tokrat rešila prečka. Že tri minute pozneje se je znova tresel savdski okvir vrat, Lewandowskega je žoga zadela v ščitnik in se odbila od vratnice nazaj v polje.

... nato pa končno gol Lewandowskega
Prvi poljski zvezdnik je svoj trenutek vendarle dočakal v 82. minuti, Robert Lewandowski je kot predator spremljal Al Malkija, mu odvzel žogo, naredil korak in okroglo usnje poslal mimo nemočnega Mohameda Al Ovaisa. Napadalec Barcelone je tako vendarle dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih in 77. v reprezentančnem dresu.

Lewandowski zabil za 2:0

Razigrani Lewandowski je bil v zadnji minuti rednega dela blizu še enega zadetka, v protinapadu je spodkopal žogo, Al Ovais pa je z zadnjimi močmi le spremenil smer žogi.

11-26 (C) Poland-Saudi Arabia( id: 3854575), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-26 (C) Poland-Saudi Arabia( id: 3854575), Postave
11-26 (C) Poland-Saudi Arabia( id: 3854575), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Argentina
3 2 0 1 5:2 6
2.
Poljska
3 1 1 1 2:2 4
3.
Mehika
3 1 1 1 2:3 4
4.
Savdska Arabija
3 1 0 2 3:5 3

Vrhunci tekme POL - SAU