Valid Regragui je bil reprezentant Maroka med letoma 2001 in 2009, a nikoli ni zaigral na svetovnem prvenstvu. Zdaj je postal prvi arabski trener, ki se je uvrstil v izločilne boje, in to z najboljšim izkupičkom kakšne afriške države v predtekmovanju. Foto: AP
Valid Regragui je bil reprezentant Maroka med letoma 2001 in 2009, a nikoli ni zaigral na svetovnem prvenstvu. Zdaj je postal prvi arabski trener, ki se je uvrstil v izločilne boje, in to z najboljšim izkupičkom kakšne afriške države v predtekmovanju. Foto: AP

Maroko in Španija je še eden izmed dvobojev, ki presegajo nogomet zaradi medsebojne težke in tragične zgodovine. Zadnja tekma osmine finala nima nenogometne prtljage, a zato ne na Portugalskem ne v Švici ne manjka polemik zaradi notranjih zadev.

OSMINA FINALA

Danes ob 16.00: MAROKO – ŠPANIJA

(stadion Izobraževalnega mesta, sodnik Fernando Rapallini (ARG), prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Zmagovalci skupine F s Hrvaško, Belgijo in Kanado. Igrivi atlaški levi, ki pod taktirko selektorja Valida Regraguija sploh ne poznajo poraza. 47-letnik je šele septembra prevzel Maroko, ker Vahid Halihodžić ni želel zgladiti spora z zvezdnikom Hakimom Ziječom. Na šestih tekmah je Regragui popeljal izbrance do štirih zmag in dveh remijev brez gola. Še edini gol so si proti Kanadi zabili kar sami.

Na SP-ju odloča glava

Granitna obramba, ki ji poveljuje kapetan Romain Saiss, je temelj uspeha, medtem ko so za napadalni del odgovorni glavni trije zvezdniki: desni bočni branilec Ašraf Hakimi in oba napadalca Ziječ in Jusef En Nesiri.

"Vsi moji igralci so psihično pripravljeni, saj je na svetovnem prvenstvu najpomembnejša glava. Zdaj nas čaka finale," je Regragui poudaril bistveni del priprave na srečanje s Španci, do katerih je izrazil spoštovanje, zlasti pa na igro, ki jo goji Luis Enrique. V nenogometne teme se na novinarski konferenci, na kateri je blestel s tekočimi odgovori v štirih jezikih, ni spuščal.

"Ne spremljam španskih medijev," je odbil komentar na bombice pri severnih sosedih, prav tako je zavrnil drugo plat, ko so ga vprašali, ali so zastopniki arabskega sveta. "Nisem tukaj politično. Želimo ponesti zastavo Afrike, kot so jo Senegal, Gana in Kamerun. Tukaj predstavljamo Afriko," je Regragui poudaril, da se želi pridružiti omenjeni trojici afriških držav, ki so kot edine s črne celine doslej zaigrale v četrtfinalu svetovnih prvenstev.

Luis Enrique je Španijo lani popeljal do polfinala evropskega prvenstva in do finala Lige narodov. Foto: AP
Luis Enrique je Španijo lani popeljal do polfinala evropskega prvenstva in do finala Lige narodov. Foto: AP

Najprej zabavati gledalce, nato zmagati

"Naš pristop ostaja isti: želimo zabavati navijače, ko nas gledajo. Ne gremo na tekmo samo po zmago," je na novinarski konferenci španski selektor Luis Enrique ponovil, kaj je zanj bistvo nogometa. "Maroko je zdaj v najboljšem možnem razpoloženju in izredno motiviran, potem ko je osvojil zahtevno skupino."

Španija si je nakopala kopico kritik zaradi poraza z Japonsko, zaradi česar jo je marsikdo obtožil taktiziranja in iskanja na papirju lažjega tekmeca v osmini finala. Gleda na pogoste kritike, da igra sistem brez pravega osrednjega napadalca, je trenutno najbolj izstopajoči Španec ravno devetka Alvaro Morata, ki mu na krilu odlično pomaga Dani Olmo. Po navdušujoči uvodni tekmi se pričakuje nova dobra tekma od dvojca mladcev na sredini: Gavi in Pedri.

Pred štirimi leti v skupini 2:2

Komaj četrto nogometno reprezentančno srečanje sosedov in tudi četrtič povezano s svetovnim prvenstvom. Dvakrat so se pomerili novembra 1961 v evropsko-afriškem dvoboju za nastop v Čilu 1962. Že v Casablanci so Španci slavili zmago z 1:0, na povratni tekmi v Madridu pa s 3:2, med drugim je zadel tudi Alfredo Di Stefano.

Pred štirimi leti je sledilo zadnje srečanje v Rusiji 2018: v Kaliningradu se je dvoboj skupine B končal z 2:2, potem ko so Maročani dvakrat povedli: Kalid Boutaib v 14. minuti, a je hitro izenačil Isco v 19. minuti. Na gol Jusefa En Nesirija v 81. minuti je v 90. minuti odgovoril Iago Aspas.

Španci zelo previdni pred obračunom z Marokom
12-06 (1/8) 1F-2E( id: 3370556), Postave
Cristiano Ronaldo skrbi za dramo v portugalskem taboru že od začetka kratkih priprav, a zato je veliko več miru za preostale Santosove izbrance. Foto: AP
Cristiano Ronaldo skrbi za dramo v portugalskem taboru že od začetka kratkih priprav, a zato je veliko več miru za preostale Santosove izbrance. Foto: AP

Danes ob 20.00: PORTUGALSKA – ŠVICA

(stadion Lusail, sodnik Cesar Ramos (MEH), prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Glavna tema pogovorov je, ali bo Cristiano Ronaldo zaigral v začetni postavi ali ne. Selektor Portugalske Fernando Santos ni bil zadovoljen z obnašanjem kapetana ob menjavah, pri čemer naj bi superzvezdnik razlagal, da ga ni jezila menjava, temveč prigovarjanja Južnokorejcev, naj pohiti.

Ronaldo v soju žarometov, drugi v miru

"Kdo bo kapetan in kdo bo zaigral, se dokončno odločim šele, ko pridem na stadion. Še vedno ne poznam prve enajsterice. Tako sem vedno počel in tako bom delal tudi v prihodnje, tudi proti Švici. Ostala vprašanja so razrešena, a to uredimo v slačilnici," je Santos ponovil svoje trenersko vodilo, da do zadnjega trenutka ne potrdi začetne postave.

Drama okoli Ronalda, tako klubska ločitev in zdajšnja nespodobna pogodba ter predvsem preobrat v domačem javnem mnenju, hromi Portugalce, a po drugi strani ves pritisk nosi kapetan, medtem ko drugi uživajo v miru. Z dvema goloma in podajama je ključni mož Bruno Fernandes, najboljše ocenjeni igralec predtekmovanja kljub le dvema odigranima tekmama. Visoka pričakovanja upravičuje desni bočni branilec João Cancelo.

Zaradi poškodb ne moreta igrati Nuno Mendes in Danilo Pereira, medtem ko je Otavio po poškodbi na treningu vprašljiv.

Švicarji so nazadnje v četrtfinalu igrali na domačem SP-ju leta 1954. Od ZDA 1994 so nato kar štirikrat izpadli v osmini finala. Foto: AP
Švicarji so nazadnje v četrtfinalu igrali na domačem SP-ju leta 1954. Od ZDA 1994 so nato kar štirikrat izpadli v osmini finala. Foto: AP

Junija 4:0 za Portugalce, nato 1:0 za Švicarje

Švicarji se veliko ukvarjajo še s tekmo proti Srbom (3:2), po kateri so politične provakcije zakuhale tretji polčas in Fifino preiskavo vedenja Granita Xhake, ki naj bi nasprotnike zbadal s politično obarvanimi bodicami. Vendar o tem švicarski selektor Murat Yakin ne želi več govoriti.

"Dokazali smo že, da lahko premagamo Portugalsko. Vemo, kako dobro sestavljena ekipa so naši nasprotniki, a tudi mi smo kot ekipa napredovali. Lahko prevladujemo na igrišču, a se tudi znamo prilagoditi. Proti njim smo že izgubili z 0:4, a nato zmagali z 1:0. Upam, da bomo izkoristili svoje priložnosti," je selektor Yakin spomnil na letošnji srečanji v Ligi narodov. Ključna novica za Švico je, da so premagali virozo, ki je napadala ekipo. V vrata se tako vrača prvi čuvaj mreže Yann Sommer.

Osmina finala SP-ja 2022 bo 26. medsebojna tekma, prva je bila odigrana leta 1938 na svetovnem prvenstvu v Franciji, na katerem so z 2:1 zmago slavili Švicarji. Zadnja dva dvoboja sta se odvila junija letos v okviru Lige narodov, ko so oboji zmagali na domači zelenici – Portugalci v Lizboni s kar 4:0 (Carvalho 15., Ronaldo 35., 39., Cancelo 68.), Švicarji v Ženevi z 1:0 po golu Seferovića še v prvi minuti. Zgodovinsko z izkupičkom 11 zmag, 5 remijev in 9 porazov vodi Švica.

Selektor Yakin ne načrtuje posebnega pokrivanja Ronalda
12-06 (1/8) 1H-2G( id: 3370557), Postave