Thibaut Courtois, ki si kruh služi pri madridskem Realu in velja za enega najboljših vratarjev na svetu, je proti Maroku prejel dva identična zadetka iz prekinitve. Enega je glavni sodnik Cesar Ramos razveljavil, drugi (odločilni) je obveljal. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je Courtois zdrvel z zelenice, besen kot ris. Foto: EPA
Thibaut Courtois, ki si kruh služi pri madridskem Realu in velja za enega najboljših vratarjev na svetu, je proti Maroku prejel dva identična zadetka iz prekinitve. Enega je glavni sodnik Cesar Ramos razveljavil, drugi (odločilni) je obveljal. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je Courtois zdrvel z zelenice, besen kot ris. Foto: EPA

Že kakšno uro pred tekmo je z enajsterico, ki jo je poslal na zelenico, presenetil belgijski selektor Roberto Martinez. Ta je namesto Yourija Tielemansa v postavo uvrstil Amadouja Onano, v osrčje obrambe je namesto Leandrda Dendockerja postavil Timothyja Castagna, Thomasa Meunierja pa je premaknil na desno stran. Thorgen Hazard je med drugim v vezni vrsti zamenjal Yannicka Carrasca.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Španski strateg na belgijski klopi je računal, da bo nasprotnik igral podobno kot Kanadčani v uvodnem krogu, a Maročani so ubrali drugačen načrt. S čvrsto obrambo so izdatno zadušili belgijski napad, na drugi strani igrišča so veliko stavili na hitre protinapade.

Tik pred odmorom so sicer zatresli mrežo, a je bil zadetek razveljavljen. Belgijska medla igra se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, kazen je sledila v 73. minuti, ko je vratarja Thibauta Courtoisa presenetil Abdelhamid Sabiri. Delo je nato v sodnikovem dodatku dokončal rezervist Zakaria Aboukhlal (0:2).

Katastrofalna predstava druge reprezentance sveta, ki je dodatno začinila dogajanje v skupini F. O potnikih v osmino finala bo tako odločal zadnji krog, zlasti obračun med Belgijo in Hrvaško.

Martinez: Igrali smo preslabo
"Tisti prvi gol je definiral celotno tekmo. Na treningu vadimo postavitve ob tovrstnih prostih strelih že šest let. Ne vem, kaj je šlo narobe, ogledati si moram posnetek," je takoj po tekmi povedal selektor Martinez in priznal: "Kar se tiče naše igre: nismo izkoristili dobrih trenutkov na zelenici v prvem polčasu. Po prejetem zadetku je vse postalo še težje. Igrali smo preslabo, da bi lahko zares ogrozili nasprotnika." Izjavo je sklenil z obljubo: "Zdaj moramo ostati skupaj in postati še močnejši. To ekipo igralcev zelo dobro poznam, za obračun s Hrvaško bomo pripravljeni!"

Maroška obramba je dobro zadušila belgijski napad, prvi zvezdnik Kevin De Bruyne je bil praktično neopazen. Foto: EPA
Maroška obramba je dobro zadušila belgijski napad, prvi zvezdnik Kevin De Bruyne je bil praktično neopazen. Foto: EPA

Sploh se ne spomnim, ali smo si priigrali kakšno priložnost. Po svoje smo igrali dobro, saj Maročanom nismo dovolili veliko priložnosti, a na koncu smo prejeli dva identična zadetka. Prvi je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, drugi ne.

Jan Vertonghen

Vertonghen: Vedno je nekaj!
Po tekmi je bil zelo kritičen do predstave svoje reprezentance branilec Jan Vertonghen. "Sploh se ne spomnim, ali smo si priigrali kakšno priložnost. Po svoje smo igrali dobro, saj Maročanom nismo dovolili veliko priložnosti, a na koncu smo prejeli dva identična zadetka. Prvi je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, drugi ne," je v uvodu za HLN povedal 35-letni veteran, ki si kruh služi pri Anderlechtu. "Toliko stvari se mi plete po glavi, ki niso za v javnost. Kje se je vse zalomilo? Slabo napadamo, ker smo prestari, kajne? Vedno je nekaj," je s cinizmom začinil svojo naslednjo izjavo in dodal: "V napadu imamo veliko kakovosti, a so zelo dobri spredaj tudi Maročani. Danes so bili pač boljši."

Obenem je priznal, da so s soigralci že danes upali na preboj v osmino finala, ki bi jih malce umiril pred težko tekmo s Hrvaško, a zdaj bo očitno šlo na nož. "Zdaj nas čaka zelo zahteven obračun s Hrvati, kjer bo na kocki čisto vse. Vseeno menim, da imamo v ekipi dovolj kakovosti za preboj iz skupine," je sklenil.

Onana: Poraz je slab za moralo
Zdi se, da je belgijska igra nekako razpadla po odhodu Onane, ki je zelenico zapustil v 60. minuti. Martinez najverjetneje ni želel tvegati, saj je imel 21-letni vezist Evertona že rumeni karton, zamenjal ga je s Tielemansom. Tedaj so na sredini igrišča zagospodarili Maročani. "Imeli smo vse pod nadzorom, tudi sicer smo si priigrali nekaj priložnosti. Potem pa smo prejeli zadetek. Maročani dejansko sploh niso bili nevarni, zato je ta poraz še toliko težje sprejeti. Slab je za našo moralo. Tu stojim pred vami z zelo slabim občutkom," je povedal Onana.

Sabiri s prostega strela presenetil Courtoisa
Aboukhlal v 92. minuti potrdil zmago Maroka

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini F?