Četrtič je Nemčija najboljša na svetu. Zlati pokal je dvignila kapetan Philipp Lahm. Foto: Reuters
Četrtič je Nemčija najboljša na svetu. Zlati pokal je dvignila kapetan Philipp Lahm. Foto: Reuters
Veselje Maria Götzeja po edinem zadetku na tekmi. Foto: Reuters
Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Slavje v Nemčiji, žalost v Argentini
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce
Palacio ni unovčil napake Hummelsa
Messi na začetku 2. polčasa prestrašil Neuerja
Höwedes tik pred polčasom stresel vratnico
Higuain zadel, toda iz prepovedanega položaja

V tretjem finalu med Nemčijo in Argentino je drugič zapored slavil elf, ki je na prvenstvu pokazal največ, glavna nemška moč pa je bila odlična ekipa. Pred 24 leti so bili Nemci nazadnje na vrhu sveta, kot prva evropska reprezentanca pa so slavili v Ameriki. V izenačenem finalu sta izbrani vrsti bili trd taktičen boj. V nemški obrambi je bil odličen Mats Hummels, v argentinski Ezequiel Garay, v vezni vrsti sta nasprotne napade izvrstno prekinjala Bastian Schweinsteiger na eni in Javier Mascherano na drugi. Nemčija je imela nekaj več od igre in je v večini narekovala ritem, toda več zrelih priložnosti so imeli gavči.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa, podaljšek, slavje in podelitev ali pa le analizo prvega polčasa, drugega polčasa in podaljška.

Trdna argentinska obramba, ki je bila izjemna v izločilnih bojih je klonila sedem minut pred koncem podaljška. Po skoraj 500 minutah je Sergio Romero moral pobrati žogo iz svoje mreže, potem ko sta akcijo izpeljala rezervista Andre Schürrle, ki je podal z desne, in Götze, ki je matiral argentinsko obrambo. "Cela Nemčija je svetovni prvak. To bomo praznovali nekaj tednov. Čez nekaj časa bomo prenehali proslavljati, a vedno se bomo zbujali z nasmehom," je takoj po tekmi dejal izjemni Maneul Neuer.

Za Khediro se je finale končal na ogrevanju
Pri Nemčiji bi moral v prvi postavi začeti Sami Khedira, a se je na ogrevanju vezist poškodoval in priložnost je od prve minute dobil Christoph Kramer. Hummels je pri Nemčiji pravočasno okreval po poškodbi, pri Argentini pa je Angel di Maria ostal na klopi. Nemčija je hitro po začetku prevzela pobudo. Nogometaši elfa so imeli večino časa posest žoge, Argentince, ki so prežali na protinapade, pa so stisnili na njihovo polovico. Večino predložkov so v prvem delu prvega polčasa poslali z desne strani, a so bile žoge lahek plen Romera.

Lionel Messi je prejel zlato žogo za najboljšega igralca svetovnega prvenstva, Manuel Neuer pa zlato rokavico za najboljšega vratarja. Neuer je bil izbran za drugega najboljšega igralca prvenstva, Arjen Robben za tretjega, najboljši strelec pa je bil s šestimi goli James Rodriguez.

Na začetku 20. minute se je Gonzalo Higuain sam znašel pred Neuerjem. Toni Kroos je napravil veliko napako, ki je ostala nekaznovana. Vezist, ki je sicer blestel na prvenstvu, je z glavo vrnil žogo proti svojim vratom, toda namesto do osrednjih branilcev ali vratarja je prišla do Higuaina, ki je hitro ustrelil z roba kazenskega prostora, vendar pa je meril mimo vrat.

Nemška pobuda, zrelejše priložnosti Argentine
Higuain je deset minut kasneje zatresel mrežo, vendar je bil po podaji Ezequiela Lavezzija globoko v prepovedanem položaju. Takoj za tem je moral Kramer zaradi poškodbe zapustiti zelenico, namesto njega je vstopil Schürrle in v nemški formaciji je prišlo do sprememb. Benedikt Höwedes jo je dve minut kasneje le z rumenim kartonom dobro odnesel, saj je z visoko dvignjenim podplatom povsem zgrešil žogo in zadel Pabla Zabaleto.

Statistika

Nemčija

Argentina

Streli 1010
Streli v okvir vrat72
Prekrški2016
Posest žoge5347
Koti53

Še pred koncem polčasa je Lionel Messi hitro prodrl po desni. Prišel je povsem do vrat in žogo spravil mimo Neuerja, toda pred ostalimi argentinskimi nogometaši jo je izbil Jerome Boateng. Nemci so odgovorili z lepo kombinacijo, Kroos je ostal sam na robu kazenskega prostora in nekoliko z desne meril naravnost v Romera. Najbližje zadetku pa so v dodatku prvega polčasa bili Nemci, ko je s kota podal Kroos, argentinska obramba je samega pustila Höwedesa, ki je z glavo stresel vratnico.

Najboljši strelec SP-jev z igrišča v 88. minuti
Po dveh minutah igre se je velika priložnost ponudila Argentini, ko je Lucas Biglia z globinsko podajo sijajno zaposlil Messija, ki je stekel po levi v kazenski prostor, streljal je na daljšo vratnico, a za las zgrešil. V 57. minuti sta grdo trčila Neuer in Higuain. Nemški vratar je bil prvi pri žogi, jo izbil izven igrišča, ob tem pa s kolenom zbil argentinskega napadalca, ki je gledal žogo in ni videl Neuerja. Nicola Rizzoli je dosodil prekršek Argentinca.

V 70. minuti so Nemci izpeljali hitro akcijo in s serijo podaj se je Schürrleju odprla priložnost, vendar mu je žoga nekoliko ušla in pravočasno je posredoval Romero. Deset minut pred koncem je Mesut Özil prodrl po desni strani, našel Kroosa, ki je utekel in z roba kazenskega prostora po tleh s prve zgrešil vrata. V 88. minuti je Götze na igrišču zamenjal Miroslava Kloseja, najboljšega strelca na svetovnih prvenstvih vseh časov. Do konca rednega dela sta mreži obmirovali.

Sedem minut pred koncem odločil Götze
Že po 30 sekundah začetka podaljška se je elfu ponudila velika priložnost. Schürrle je v kazenskem prostoru dobil žogo, za kratko je ostal nepokrit, vendar je meril v dobro postavljenega in pripravljenega Romera. V 97. minuti se je Rodrigo Palacio, ki je veliko priložnost zamudil že v podaljšku polfinala, po podaji Marcosa Roja in praktično edini napaki Hummelsa na tekmi znašel pred Neuerjem. Poskusil je z lobom, žogo zelo slabo zadel, jo vseeno spravil prek Neuerje, a zgrešil mrežo. V drugem podaljšku je v skoku Agüero z roko zadel Schweinsteigerja po obrazu, ki je nato okrvavljen zapustil igrišče, vendar so ga hitro na klopi 'zakrpali' in vrnil se je na zelenico.

Sedem minut pred koncem podaljška je Schürrle prodrl po levi strani in ob Mascheranu in Zabaleti podal v kazenski prostor, kjer je Martin Demichelis pozabil na Götzeja, zamudil je tudi Garay. Nogometaš Bayerna je lepo zaustavil žogo in jo spravil mimo Romera, ki je bil brez moči. Tik ob koncu srečanja je imel Messi priložnost s prostega strela, a je z dobrih 25 metrov z desne meril visoko prek vrat.

FINALE, Rio de Janeiro:
NEMČIJA - Argentina 1:0 (0:0, 0:0) - po podaljšku
74.738; Götze 113.

Nemčija: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes ; Schweinsteiger , Kramer ( 32./Schürrle), Kroos; Müller, Özil ( 120./Mertesacker), Klose (88./Götze ).

Argentina: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Mascherano , Biglia, Perez ( 86./Gago); Lavezzi ( 46./Agüero ), Messi, Higuain ( 78./Palacio).

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Slavje v Nemčiji, žalost v Argentini
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce
Palacio ni unovčil napake Hummelsa
Messi na začetku 2. polčasa prestrašil Neuerja
Höwedes tik pred polčasom stresel vratnico
Higuain zadel, toda iz prepovedanega položaja