Luka Modrić in Ivan Perišić sta pred štirimi leti v Nižnem Novgorodu popolnoma zasenčila Argentince. Foto: EPA
Luka Modrić in Ivan Perišić sta pred štirimi leti v Nižnem Novgorodu popolnoma zasenčila Argentince. Foto: EPA

Hrvati so v šestem nastopu tretjič napredovali iz skupinskega dela. Vselej so se v teh primerih uvrstili najmanj v polfinale. Pred štirimi leti so morali v finalu v Moskvi priznati premoč Franciji z 2:4, pred 24 leti pa so ob premiernem nastopu v Franciji osvojili tretje mesto.

Dalić: Argentinci so pod večjim pritiskom
"Moji izbranci so pokazali izjemno kakovost in značaj, brez tega se ne bi uvrstili v polfinale. Ne bomo se preveč prilagajali tekmecu, poznamo njegove odlike. Igramo proti veliki Argentini, ki jo vodi Lionel Messi. Večji pritisk je na njihovi strani. Zelo dobro poznam njihove načrte. Messi je v pravi formi, vedno lahko sam odloči tekmo, a ima tudi zelo dobro podporo soigralcev, ki igrajo zelo agresivno in borbeno. Argentina na tem prvenstvu deluje izvrstno. Le proti Nizozemski se je prehitro sprostila pri vodstvu z 2:0. Imeli bodo veliko podporo s tribun," je na novinarski konferenci razlagal selektor Zlatko Dalić.

Hrvati so pravi specialisti za izločilne boje. Pred štirimi leti so dvakrat napredovali po streljanju enajstmetrovk, v polfinalu pa so premagali Anglijo po podaljšku. Na letošnjem SP-ju so na krilih izjemnega Dominika Livakovića izločili Japonsko in Brazilijo po streljanju enajstmetrovk.

56-letni Zlatko Dalić že pet let zelo uspešno vodi Hrvaško. V domovini je postal prava ikona, njegov kultni status pa se bo po tem prvenstvu le še povečal. Foto: EPA
56-letni Zlatko Dalić že pet let zelo uspešno vodi Hrvaško. V domovini je postal prava ikona, njegov kultni status pa se bo po tem prvenstvu le še povečal. Foto: EPA

"Prepričan sem, da imamo dovolj moči in energije. Odigrali smo že dva podaljška in potrošili veliko moči, vendar pred polfinalom o teh stvareh ne govorimo. Vsi želijo igrati v polfinalu. Pred štirimi leti si nisem upal niti pomisliti, da bi lahko igrali med najboljšimi štirimi. V štirih letih sem v vlogi selektorja vodil Hrvaško v finalu in zdaj še v polfinalu. Mislil sem, da so sklepni boji rezervirani za neke druge selektorje. Moj ponos sega do neba. Če se bomo uvrstili v finale, bo to zame največja tekma v zgodovini hrvaške reprezentance," je razlagal Dalić.

Perišić: Ponoviti bo treba predstavo proti Braziliji
Ivan Perišić je v odlični formi na tem SP-ju. "Prelep občutek je, ko pomislim, da bomo drugič zapored igrali v polfinalu svetovnega prvenstva. Želimo zaigrati v finalu. Pred štirimi leti smo igrali z Angleži v polfinalu in tudi tokrat pričakujem podobno tekmo. Angleži so imeli odlično ekipo in tudi zdaj jo imajo Argentinci. Ponoviti bo treba predstavo proti Braziliji in nato je vse mogoče."

"Na tem prvenstvu je vse lažje, saj je najdaljša pot na tekmo dolga 30 minut. Imamo veliko časa za odmor. Podrobno smo analizirali igro Argentine. Številni novinarji so nas kritizirali po remiju z Marokom v uvodnem krogu, zdaj pa ste videli, da je Maroko v polfinalu. Že takrat se mi je zdelo, da sploh nismo odigrali slabe tekme," je razlagal nekdanji vezist Interja, ki se je tudi med SP-jem po telefonu večkrat slišal z Lautarom Martinezom in Cristianom Romerom.

"Tudi Ronaldo je petkrat igral na svetovnem prvenstvu, pa nikoli ni osvojil naslova. Messi si prav tako želi naslov, a to je tudi naš cilj. Pričakujem zelo trdo tekmo, agresivne igre ne bo manjkalo," je še dodal Perišić, ki je na svetovnih prvenstvih dosegel šest zadetkov, na evropskih prvenstvih pa štiri. Z desetimi zadetki je najboljši hrvaški strelec na velikih tekmovanjih. Davor Šuker je zadel skupno devetkrat.

Pašalić: Izločili smo Brazilce, zato smo pripravljeni na Argentino
"Smo med štirimi najboljšimi ekipami, to je neverjeten uspeh, a ne želimo se ustaviti. Osredotočeni smo na Argentino in pripravljeni na še eno zgodovinsko tekmo. Argentina je čvrsta, agresivna in borbena reprezentanca. Messi je vodja te generacije in še vedno najboljši nogometaš na svetu. Tako kot proti Braziliji bomo morali tudi proti Argentini igrati kot moštvo. Toda ne smemo preveč razmišljati o njih, temveč se pogumno postaviti na zelenici. Izločili smo Brazilce, zato smo pripravljeni na Argentino," je poudaril Mario Pašalić.

Petković prepričan, da ne potrebujejo posebnega čuvaja za Messija
Bruno Petković, strelec izenačujočega gola v četrtfinalu proti Braziliji, je razkril, da posebnega načrta za Messija še nimajo. "Nimamo posebnega načrta, kako ustaviti zgolj enega igralca, saj imajo dovolj kakovosti. Večkrat smo v preteklosti proti izjemnim posameznikom že dokazali, da jih lahko ustavimo brez posebej za to odgovornega čuvaja."

Hrvati pred štirimi leti povozili Argentince
Na SP-ju sta se reprezentanci srečali dvakrat. Leta 1998 je v skupinskem delu Argentina slavila z 1:0, pred štirimi leti pa je prav tako v skupinskem delu Hrvaška povozila Messija in soigralce s 3:0. 21. junija 2018 v Nižnem Novgorodu so zadeli Ante Rebić, Luka Modrić in Ivan Rakitić. Skupno bo to šesti šesti medsebojni obračun, obe izbrani vrsti imata po dve zmagi.

Na stadionu Lusail bo sodil Italijan Daniele Orsato, ki je Argentincem že sodil na tem SP-ju proti Mehiki (2:0). Pred dvema letoma je delil pravico v finalu Lige prvakov med Bayernom in PSG-jem.

Dalić: Če premagamo Argentino, bo to največji uspeh Hrvaške v zgodovini