Maročani so vajeni premikanja nogometnih mejnikov v imenu Afričanov in Arabcev ter verjamejo, da lahko po Špancih izločijo še Portugalce. Foto: Reuters
Maročani so vajeni premikanja nogometnih mejnikov v imenu Afričanov in Arabcev ter verjamejo, da lahko po Špancih izločijo še Portugalce. Foto: Reuters

Daleč najštevilčnejšo in najbučnejšo podporo v osmini finala je užival Maroko, ki je zdaj dokončno postal domača reprezentanca. Na tisoče Maročanov, ki delajo in prebivajo v Katarju, je že predtem dobilo izdatne okrepitve iz okoliških zalivskih držav, kjer živi vsaj pol milijona njihovih državljanov.

Predstavniki Afrike in arabskega sveta

Ob tem so se za obisk SP-ja 2022 odločili tudi številni Maročani, ki živijo v evropskih državah, zaradi česar so bile tekme atlaških levov polno zasedene že v predtekmovanju. Ob tem je Maroko kot edini preostali predstavnik Afrike razumljivo pobral še podporo vseh Afričanov, ki so v Katarju. Obenem je postal tudi prva arabska reprezentanca, ki se je prebila med najboljšo osmerico, zaradi česar tudi ni več dvoma, za koga najbolj strastno navijajo tako Katarci kot številni priseljenci iz arabskega sveta, ki predstavljajo od 15 do 20 odstotkov prebivalstva.

Težava: premalo prostih vstopnic za tekmo

V domovini je RAM priskrbel še dodatnih sedem poletov, a so bili v petek zjutraj razprodani v pičli uri. "Potrebujemo več letal," je komentiral predstavnik letalske družbe. Številni Maročani so kupili letalske vozovnice, čeprav nimajo kupljene vstopnice za ogled polfinalnega dvoboja s Portugalsko, jim je pa uspelo pridobiti kartico haja, ki je predpogoj za vstop tujih navijačev v Katar v času nogometnega svetovnega prvenstva.

Med tekmo osmine finala s Španijo so maroški navijači v svojih rdečih dresih z zeleno zvezdo zasedli vsaj tri četrtine tribun. Še večji delež in s tem prednost domačega terena se Maroku napovedujeta na sobotni tekmi, ki pa jo na veliko žalost Maročanov gosti stadion Al Tumama, ki sprejme le 44.400 gledalcev.