Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predtem so zmagovalci prvih devetih svetovnih prvenstev med letoma 1930 in 1970 prejeli pokal Julesa Rimeta (poimenovan je bil po nekdanjem predsedniku Mednarodne nogometne zveze), ki se je sprva imenoval Zmaga (Victory). Leta 1970 je Brazilija tretjič postala svetovni prvak in lovoriko prejela v trajno last, zato so se odločili za nov pokal.

"Ko je Silvio Gazzaniga začel oblikovati pokal, je razmišljal tako o tej športni ikoni kot o tem, kaj bodo zmagovalci s pokalom počeli pred kamero. Oblikoval ga je tako, da ga lahko dobro primejo in dvignejo," je povedal sin oblikovalca pokala Giorgio Gazzaniga.

Gazzanigov oče je takrat premagal 52 drugih osnutkov za novi pokal mundiala, prvič pa so ga dvignili nogometaši Zahodne Nemčije leta 1974. Odtlej se vsaka štiri leta na kratko vrne v domačo delavnico.

"Pokal pride sem, v nekakšen lepotni salon. Tu ga znova pozlatimo in zloščimo drobne zareze na malahitu. Spodaj vgraviramo ime zmagovalca," pravi generalna direktorica podjetja Bertoni Valentina Losa.

V delavnici Bertoni izdelujejo tudi pozlačene kopije pokala, ki jih zmagovalne ekipe obdržijo. Šestkilogramski original iz 18-karatnega zlata pa uporabljajo samo ob razglasitvah. Preostanek svojih let preživi v trezorju na sedežu Fife v Zürichu.

V delavnici s komaj 14 zaposlenimi izdelujejo pokale še za nekaj drugih nogometnih tekmovanj, kot sta Liga prvakov in Afriški pokal narodov.

Pokal za zmagovalca SP-ja prihaja iz Italije