Po tekmi je kapetan Leo Messi postal vodja navijanja reprezentantov Argentine pred morjem Argentincem za golom Poljske. Tokrat so raje slavili na zelenici, da ne bo spet kakšnega nesporazuma kot po tekmi z Mehiko in boksarjem Canelom Alvarezom. Foto: Reuters
Po tekmi je kapetan Leo Messi postal vodja navijanja reprezentantov Argentine pred morjem Argentincem za golom Poljske. Tokrat so raje slavili na zelenici, da ne bo spet kakšnega nesporazuma kot po tekmi z Mehiko in boksarjem Canelom Alvarezom. Foto: Reuters

"Jezen sem, ker sem zgrešil enajstmetrovko, a je bila ekipa po moji napaki še močnejša. Vedeli smo, da bo prvi gol spremenil potek tekme," je kapetan po koncu priznal, da ga žre zapravljena najstrožja kazen, o upravičenost katere se pa Argentinci niso spuščali.

"Z Messijem sem stavil za 100 evrov, da sodnik ne bo dosodil enajstmetrovke. Izgubil sem stavo. Ne vem, ali je to dovoljeno, morda me bodo kaznovali ... a ne bom mu izplačal denarja, ga ima že dovolj," je bil po tekmi kar preveč odkrit Wojciech Szczesny. Foto: Reuters

Wojciech Szczesny je bil z nesporni junak prvega polčasa finala skupine C, kjer pa je Poljska bolj kot za prvo mesto igrala za golo napredovanje. Vzrok? Rdeče-beli so nazadnje v izločilnih bojih SP-ja igrali daljnega leta 1986.

Poljski vratar za zgodovino

Sedem strelov v okvir vrat v 1. polčasu. Toliko natančnih poskusov v 45 minutah je bilo nazadnje naštetih na SP-ju 1982, ko je ravno Argentina nadigrala Madžarsko. V prvem delu je izstopala sporna 11-metrovka iz 39. minute, ki jo je z udarcem v Messijev obraz zakrivil ravno vratar Szczesny, kar je nato suvereno popravil s parado. Pravica skazica za statistični sladkorček v zbirki najboljšega Poljaka v Katarju.

Od Anglije 1966 dalje se je od vseh vratarjev, ki so zakrivili najstrožje kazni na SP-jih z obrambo enajstmetrovke odkupil samo Francoz Joel Bats v Mehiki 1986. Na istem turnirju sta dve 11-metrovki na samih tekmah pred Szczesnyjem ubranila le Američan Brad Friedel (2002) in Poljak Jan Tomaszewski (1974).

Szczesny ubranil 11-metrovko Messiju

Tango številka ena: 53 sekund in 17 podaj za 1:0

Nagrada za vztrajanje pri igri kratkih podaj, osvajanju prostora in iskanju šibke točke v poljski postavitvi 4-5-1 je za Argentino prišla nato v 53. sekundi drugega polčasa. Od začetne podaje s sredine igrišča je sledilo natanko 17 podaj za gol, ki ga je s prvim dotikom v nadaljevanju zabil Alexis Mac Allistar.

Mogoče res ni zadel žoge točno tako, kot si je želel, a je 23-letnik poslal žogo po edini možni poti v mrežo: tik mimo Szczesnyjevih dolgih prstov in od vratnice v mrežo. Največ prostora je na desnem krilu osvojil podajalec Nahuel Molina. Žogo se je dotaknilo od 9 od 10 igralcev v polju. Pravcati nogometni tango, prvi del. Poljska obramba na čelu s Szczesnyjem je kapitulirala ob 40. poskusu strela, s katerim se je soočila na turnirju v Katarju

"Vesel sem, ker je bila to prepričljiva predstava. Ves čas smo iskali zadetek. Mislim, da smo znova ekipa, kakršna smo bili. Več smo držali žogo v posesti, bili smo mirni in nismo obupavali. Odigrali smo odlično tekmo," je bil po tekmi prepričan 23-letnik irsko-škotskih korenin in otrok Argentinos Juniorsa, Maradoninega matičnega kluba. "Prva tekma je bila udarec za nad, a pravočasen," priznava vezist Brightona iz Premier lige, za katerega je letos na 14 tekmah dosegel kar pet golov, zdaj pa je na največji tekmi kariere dosegel reprezentančni prvenec v idealnem trenutku – prvi minuti drugega polčasa.

Po 53 sekundah drugega polčasa že gol Argentine

Tango številka dva: 70 sekund in 27 podaj za 2:0

Sistematični napadi belo-sinjemodrih so se nadaljevali in se stopnjevali v pravcato obleganje poljskih vrat. Prišla sta 67. in 68. minuta, kjer so odplesali najdaljši nogometni tango z golom na svojih SP-jih. Točno 27 podaj so si izmenjali Argentinci, preden je 21-letni Enzo Fernandez s podajo v kazenski prostor zaposlil leto starejšega kolega v konici napada za 2:0. V 70 sekundah tiki-take za učbenike je znova sodelovala od 9 od 10 nogometašev v igri.

Argentinci in nogometni sladokusci so se takoj spomnili na podoben gol iz Nemčije 2006 s tekme proti Srbiji (6:0), ko je po dolgi izmenjavi kratkih podaj akcijo za učbenike končal Estebian Cambiasso. Koliko je bilo takrat podaj? 26.

Ekipno delo je z mojstrskim udarcem končal Julian Alvarez, napadalec Manchester Cityja. "Presrečen zase osebno kot za vso ekipo. Izpolnili smo cilj. Tekma, ki nam daje obilo samozavesti za naprej in za vse, kar nas čaka," se je smejalo mladeniču, ki je rojen pod srečno zvezdo. Prvič je začel v prvi postavi na svetovnem prvenstvu in je postavil piko na i tekmi za napredovanje in osvojitev skupine C.

A to je kar tradicija za Alvareza, otroka nogometne šole River Plata. V karieri je namreč zadel na prvi tekmi v začetni postavi v naslednjih tekmovanjih: Copi Libertadores, Premier ligi, Ligi prvakov, kvalifikacijah za SP in zdaj še na samem svetovnem prvenstvu.

Alvarez v 68. minuti podvojil vodstvo Argentine

Odločno prenizka zmaga (na žalost Mehičanov)

Argentinci so ob bojazljivih Poljakih ohranili posest – na koncu razmerje v odstotkih 71:29, ob 91-odstotni uspešnosti podaj pa so si jih izmenjali kar 882 žog. Optin algoritem pričakovanih golov (xG) je naračunal, da bi morali doseči 3,51 gola. Na drugi strani bledi Poljaki niti enkrat niso streljali v okvir vrat, sestavili so zgolj štiri poskuse, zadnjega v 53. minuti.

Rekordne številke za La Albiceleste v njihovi zgodovini na SP-jih, zato ne presenečq, da se znova vzporedno kot drugi vzdevek za ljubljeno reprezentanco uporablja La Scaloneta, kar se seveda nanaša na selektorja.

Sorodna novica Argentinci strli bojazljive Poljake za sobotni zmenek z Avstralci

Jedrnati selektor o zmagi: Zadovoljni smo

Lionel Scaloni je po petih menjavah med prvo s Savdsko Arabijo in drugo tekmo z Mehiko, tokrat za Poljsko posegel po treh novih zamenjavah. V konici napada je bil namesto Lautarja Martineza izpostavljen Julian Alvarez, strelec za končnih 2:0. Na sredini si je z idejami in golom proti Mehičanom mesto v začetni postavi priigral vezist Enzo Fernandez, podajalec za 2:0. V obrambi je sicer hitrejšega Lisandra Martineza nadomestil Cristian "Cuti" Romero, čigar naloga je bila omejiti učinek Roberta Lewandowskega, ki je tekmo končal brez poskusa strela.

Na novinarski konferenci je bil selektor znova jedrnat pri oceni tekme: "Zadovoljni smo." 44-letni nekdanji bočni branilec ni kaj veliko razpredal o Poljski, temveč je bil že osredinjen na naslednji izziv – osmino finala z Avstralijo, ki jo Argentina kot zmagovalka skupine C igra že v soboto ob 20.00. Ravno to je tudi najbolj žulilo Scalonija.

"La Scaloneta" je končno zaigrala, kot je na lanski Copi Americi ali v kvalifikacijah za SP. Ekipno, navdahnjeno, a potrpežljivo in vztrajno v napadu, pri čemer ni vse odvisno od genialnosti kapetana Messija. Foto: Reuters

Nagrada za osvojitev skupine: tekma čez dva dni

"Želim povedati, da se mi zdi noro igrati že čez dva dni in nekaj ur, potem ko smo bili prvi v skupini. Noro, ni pravih razlogov za to, ampak je za obe ekipi enako ... tako je odločila Fifa," se je Scaloni malce ugriznil v jezik, vendar jasno opozoril na preveč zgoščen urnik, v katerem po koncu skupinskega dela ni običajnega dneva predaha pred začetkom izločilnih bojev. Paradoksalno je dobila drugouvrščena Poljska dan več počitka, a zato v nedeljo igra proti branilcu naslova Franciji.

"Vsakdo, ki misli, da bo Avstralija lahek tekmec, se moti. Ko igraš na svetovnem prvenstvu in zastopaš svojo državo, si močan. Savdska Arabija nas je premagala, pa tega nihče in pričakoval. Ni pomembno, ali so Evropejci, Azijci ali Južnoameričani, vsakdo te lahko premaga. Nogomet je igra," ostaja Scaloni previden in trdno na tleh.

Ob koncu tekme je bilo nekaj iskric med kapetanoma in superzvezdnikoma. Messi sprva ni želel sprejeti opravičila Lewandowskega, a nato sta se ob koncu tekme kar nekaj časa pogovarjala na sredini igrišča. Kaj je bilo rečeno? Messi:
Ob koncu tekme je bilo nekaj iskric med kapetanoma in superzvezdnikoma. Messi sprva ni želel sprejeti opravičila Lewandowskega, a nato sta se ob koncu tekme kar nekaj časa pogovarjala na sredini igrišča. Kaj je bilo rečeno? Messi: "Naučili so me, da vse, kar je izrečeno na igrišču, ostane tam, pa tudi v slačilnici. Stvari, ki si jih povemo na štiri oči, nikoli ne bodo prišle iz mene." Foto: Reuters

Brez podcenjevanja Avstralije

Savdska uvodna zaušnica je bila očitno dobrodošla ne samo za predtem 36 tekem nepremagano La Scaloneto, temveč tudi za argentinske navijače in medije, ki gredo skupaj s svoji igralci iz finala v finale, ob tem pa ne zahtevajo ali pričakujejo zmag, za kar so bili nagrajeni z vrhunsko predstavo proti Poljski in dvema ekipnima goloma.

"Tekma z Avstralijo bo zelo težka. Vsak lahko premaga vsakega. Pripraviti se moramo na najboljši način, kot vedno. Moramo biti mirni in iti tekmo za tekmo. Zdaj se začenja novo svetovno prvenstvo, in upam, da bomo lahko nadaljevali to, kar smo dosegli tokrat," je za konec dejal kapetan Messi, ki je z 22. tekmo na SP-jih na večni lestvici prehitel Diega Maradona, a želi si preseči Lotharja Matthäusa, ki je 25-krat zaigral za Nemčijo. Za to pa bo moral La Pulga (bolha) s svojo druščino zaigrati v finalu.

Vrhunci tekme Poljska – Argentina