Zlatko Dalić je potrdil, da so bili Hrvati kot pred štirimi leti tudi tokrat pripravljeni na izvajanje 11-metrovk, pri tem pa mu ni manjkalo prostovoljcev za izvedbo strelov. Hkrati je Dominik Livaković blestel že na treningih. Foto: Reuters
Zlatko Dalić je potrdil, da so bili Hrvati kot pred štirimi leti tudi tokrat pripravljeni na izvajanje 11-metrovk, pri tem pa mu ni manjkalo prostovoljcev za izvedbo strelov. Hkrati je Dominik Livaković blestel že na treningih. Foto: Reuters

Po prespani noči je hrvaški selektor Zlatko Dalić dobre volje stopil pred hrvaške novinarje, zbrane v Dohi, in se na dolgo razgovoril o napredovanju po 11-metrovkah prek Japonske v četrtfinale, v katerem njegove izbrance čaka srečanje s prvim favoritom Brazilijo.

"Nisem si še enkrat ogledal tekme. Bil sem izčrpan. Ni potrebno posebna analiza. Igrali smo dobro, kot je bilo treba. V prve pol ure smo jim vsilili svoj način igre," je Dalić priznal, da se ni želel spustiti v odprt boj z Japonci in jih je želel uspavati, razbiti njihov ritem in igro. "Nemčija in Španija sta padli v japonsko past in sta se izgubili. Mi smo šli v igro na preskok in jo spravili v težave. Več smo pretekli, res pa smo se izčrpali," je Dalić potrdil namerno preskakovanje linij.

O menjavi Modrića in Kovačevića v 99. minuti tekme?
O menjavi Modrića in Kovačevića v 99. minuti tekme? "Vse je bilo, kot je treba. Veliko smo komunicirali, videli smo, kam gre tekma, in iskali smo rešitve. Luka in Mateo sta se izčrpala, tudi Perišić. Verjeli smo v igralce s klopi, ki so dobili priložnost in se izkazali pri 11-metrovkah." Foto: Reuters

Na 11 tekmah SP-ja Dalić izgubil le v finalu

Hrvaško po svetu opisujejo kot utrujeno, že nekoliko ostarelo reprezentanco, ki pa se na koncu nikoli ne utrudi. Tudi v domovini kockastim očitajo preveč dolgočasen nogomet, katerega namen je izčrpati nasprotnika in ga nato ujeti na levi nogi ali pa preprosto zmagati po 11-metrovkah, saj so postali mojstri le-teh. Že v Rusiji 2018 so po loteriji izločili Dansko in Rusijo, zdaj še Japonsko. "Fascinanten je podatek, da smo na 11 tekmah SP-ja izgubili samo finale proti Franciji. To kaže, kaj počnemo, in tisto, na kar sem ponosen," je Dalić poudaril izkupiček njegove reprezentance na zadnjih dveh SP-jih.

Brozović podrl lastni rekord po pretečenih kilometrih

A če Hrvati na čelu s kapetanom veteranom Lukom Modrićem delujejo nekoliko počasnejši, še zdaleč ne drži, da ne pretečejo veliko, in njihov selektor ima prav. Marcelo Brozović je proti Japonski v 120 minutah igre in z vsemi sodnikovimi dodatki pretekel 16,7 km, s čimer je popravil rekord svetovnih prvenstev, odkar se tovrstni tekaški dosežki merijo v nogometu. Zdaj 30-letni vezist Interja je popravil lastni dosežek: v polfinalu proti Angliji pred štirimi leti je v tekmi s podaljškom pretekel 16,3 km.

Ne jezite se, a zdaj ne bom govoril o Gvardiolu, ker ne želim govoriti o posameznikih. Joško ima 20 let in je najboljši osrednji branilec na svetu. Želim, da tako nadaljuje, je zelo pameten, dobro razmišlja.

Dalić o stebru hrvaške obrambe

Vlašić prevzel odgovornost prvega strelca

"Sreča je nujna za vse, samo ne moreš samo s srečo biti drugi ali se prebiti med osem najboljših na svetu. Gre za mentalno moč, odločnost in pogum igralcev. Vlašić je rekel, da bo streljal prvi, vsi so bili pripravljeni streljati, četudi vsi ti fantje niso bili predvideni. Po prvotnem načrtu so to bili Luka Modrić, Brozović in Kovačević. Dan predtem smo vadili 11-metrovke na treningu, Livaković je branil štiri ali pet strelov in je pokazal odlično formo, zaradi česar sem bil poln samozavesti pred izvajanjem 11-metrovk proti Japoncem. Imeli smo malo sreče, a veliko večja dejavnika sta osebnost in pogum," je Dalić komentiral, v kolikšni meri so enajstmetrovke sreča in znanje ter priprava.

Izvajanje enajstmetrovk na tekmi Japonska - Hrvaška

Brazilija? "Možnosti niso ravno 50-50"

Po brazilskem šovu v prvem polčasu proti Južni Koreji na ponedeljkovi večerni tekmi so pogledi Dalića in hrvaške javnosti razumljivo uperjeni proti naslednjemu izzivu. V petek ob 16.00 bo v prvem četrtfinalu Hrvaška izzvala Brazilijo.

"Brazilija je favorit, samozavest in izjemno vzdušje ter vrhunski igralci. Vrnil se je Neymar, a verjamem, da se jim lahko upremo. V kakšno nadigravanje z njimi ni pametno iti, saj bi se jim odprlo ogromno prostora. Možnosti niso ravno 50-50, samo nismo pa avtsajderji," je Daličevo izhodišče pred dvobojem z Brazilci.

Neutrudni Marcelo Brozović je bil ob vratarju Livakoviću najbolje ocenjeni igralec Hrvaške, pri enajstmetrovkah pa je suvereno zadel kot drugi strelec, kar je bilo predvideno že pred tekmo. Foto: Reuters
Neutrudni Marcelo Brozović je bil ob vratarju Livakoviću najbolje ocenjeni igralec Hrvaške, pri enajstmetrovkah pa je suvereno zadel kot drugi strelec, kar je bilo predvideno že pred tekmo. Foto: Reuters

Napadalci Hajduka, Dinama in Osasune ...

A hrvaške novinarje muči, da v primerjavi s turnirjem pred štirimi leti v konici napada nimajo vrhunskega napadalca kova Mario Mandžukić, ki je nazadnje tudi odločil podaljšek proti Angliji in tekmo, na katero je Dalić v svoji karieri najbolj ponosen in jo je med novinarsko konferenco večkrat omenil kot referenco. Livaja, Petković ali Budimir v začetni postavi proti Braziliji?

"Boste videli, kako bo proti Brazilcem. Nimamo številke ena, nimamo napadalca Atletica ali Juventusa, zdaj so to napadalci Hajduka in Dinama ter Osasune. Nehajmo živeti v oblakih. Smo kakovostni, bomo poiskali rešitev. Ni pošteno secirati igre in ni pošteno do njih. To ni umetnostno drsanje, temveč boj za izid," je Dalić zaščitil svoje napadalce, ki si bodo morali proti Thiagu Silvi in Marquinhosu nekako izboriti svoj prostor, da bi prišli do udarcev za matiranje skorajda nepremagljivega Alissona Beckerja.

Švica kot zgled za pripravo na četrtfinale

"Igralci si zaslužijo čestitke in spoštovanje. Kar koli smo naredili na SP-ju, je bilo uspešno. Smo med osmimi na svetu!" je Dalić še pozval domače medije za podporo pred četrtfinalom. Ob tem je hrvaški selektor kot zgled dobrega igranja proti petkratnim svetovnim prvakom navedel Švico in tudi Srbijo v prvem polčasu. "Za nas je najbolje, da se pri pripravi zgledujemo po Švici."

Vrhunci tekme Japonska - Hrvaška