Kakšen pristop za petkovo tekmo ob 16.00 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju) bo skoval hrvaški selektor Zlatko Dalić? Njegova glavna skrb je omejiti učinek brazilske desetice Neymarja. Foto: Reuters
Kakšen pristop za petkovo tekmo ob 16.00 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju) bo skoval hrvaški selektor Zlatko Dalić? Njegova glavna skrb je omejiti učinek brazilske desetice Neymarja. Foto: Reuters

Z zelo podobno težavo, kako zmanjšati vpliv kapetana južnoameriške reprezentance, so se Hrvati na čelu s selektorjem spopadali že pred štirimi leti v skupinskem delu, ko so igrali z Argentino. Zlatko Dalić je takrat na Lionela Messija prilepil najboljšega tekača ognjenih Marcela Brozovića. Maratoncu je hrbet kril Ivan Rakitić, ob primerih, ko pa se je Argentinec znebil obeh, je pokrivanje prevzel Luka Modrić.

Posledično je Messi ob gladkem porazu z 0:3 sodeloval pri manj kot 25 odstotkih napadalnih akcij Argentine, čeprav je po izpadu proti Franciji povprečno sodeloval kar v 55 odstotkih argentinskih napadov. Brozović je v formi, tudi tekaški z novim rekordom SP-jev (16,7 km v 120 minutah), vendar v Katarju ni več Rakitića, sam Modrić pa je bil zaradi utrujenosti zamenjan v podaljšku osmine finala proti Japonski. Ob tem se poraja tudi dilema, ali naj 37-letnega kapetana žrtvuje za obrambne naloge, če pa je sočasno od njega odvisen razvoj podhranjenega hrvaškega napada.

Sosa nazaj na treningu in v prvi postavi

Dobra novica za navijače ognjenih je, da je za tekmo z Japonci oboleli Borna Sosa opravil trening v sredo in se vrača v prvo postavo namesto soimenjaka Barišića. Večina hrvaške enajsterice ni sporna: v vratih Dominik Livaković, v obrambi pred njim na levem boku Borna Sosa, naveza osrednjih branilcev Dejan Lovren-Joško Gvardiol in Josip Juranović na desnem boku. Sredina je srce in glava hrvaške igre: trio Marcelo Brozović, Luka Modrić in Mateo Kovačević. Navijače skrbi iztrošenost, saj sta tako Modrić kot Kovačić dala vse moči proti Japoncem. Zdaj sta imela tri proste dni, da nabereta moči, pri čemer morajo Hrvati vedno imeti v mislih 120-minutno tekmo s podaljški, vsaj tako uči Dalićeva tradicija na SP-jih.

Luka Modrić ostaja pri 37 letih ključni mož
Luka Modrić ostaja pri 37 letih ključni mož "ognjenih", a hkrati se Dalić ni ustrašil zamenjave kapetana in predvidenega prvega strelca 11-m, ko je videl, da hrvaška desetica v podaljšku proti Japonski ne zmore več teči in vleči niti igre. Foto: Reuters

Kramarić na krilu in kdo v konici? Petković, Livaja, Budimir?

V napadalni trojki ni sporna ključna vloga Ivana Perišića, ki lahko postane najboljši hrvaški strelec na SP-jih, zdaj je s šestimi goli izenačen z zlatim čevljem Francije 1998 Davorjem Šukerjem. Selektor Dalić trdi, da je zanj najbolj hvaležen napadalec Andrej Kramarić, pri čemer ga tudi sam enkrat postavi v samo konico napada, drugič na levo krilo.

Navijači si po anketi Indexa želijo v začetni enajsterici Marka Livajo, a nazadnje je pred njim namesto neučinkovitega Bruna Petkovića vstopil Ante Budimir. Prav ta je bil tudi špica napada ob zmagi, na katero naj bi se Dalić najbolj oziral. Pred pol leta je Hrvaška v okviru Lige narodov gostovala v Parizu pri Franciji in v ponovitvi velikega finala SP-ja 2018 zmagala z 1:0, z golom Modrića z 11-m v 5. minuti. Budimir je kot fizično močan igralec mučil in oviral francoske branilce, hkrati je pa takrat od zdajšnje enajsterice tekmo začel le nezamenljivi trio na sredini hrvaške postavitve.

Sorodna novica "To ni umetnostno drsanje, temveč boj za izid. Smo med osmimi na svetu!"

Šibki člen Brazilije – bočni branilci

Brazilska težava je znana – bočni branilski položaji. Po poškodbi Alexa Tellesa in ob načetem Alexu Sandru, ki je še vedno vprašljiv, je moral Danilo na levo stran, čeprav je desničar, njegovo mesto je zapolnil osrednji branilec Eder Militao, do igralnega časa je prišel tudi veteran Daniel Alves. Sami Brazilci se sprašujejo, kam so izginili njihovi hitri, nevarni bočni branilci, kot sta bila Roberto Carlos in Cafu. Ceno usodne napake v finalu lanske Cope Americe ob golu Angela Di Marie je plačal Renan Lodi, ki je ob klubski posoji iz Atletica Madrida v Notthingham Forest ostal tudi brez mesta v reprezentanci za Katar.

Tekmo sodi Anglež Oliver

Če se Hrvati veliko ukvarjajo z Neymarjem in drugimi položaji v brazilski ekipi, se v Braziliji manj govori o Hrvaški kot tekmecu v četrtfinalu. Izpostavljeni sta vrnitev Sose na trening in zlasti odločitev Fife, da bo tekmo sodil Anglež Michael Oliver s svojimi pomočniki. Zanimivo je, da je prav Oliver sodil zadnje medsebojno soočenje: prijateljsko tekmo pred SP-jem 2018, ko je bilo v Londonu 2:0 za Brazilce.

Dalić: Neymar ima boljšo podporo soigralcev kot Messi pred štirimi leti
Neymar je bil na prvi tekmi proti Srbiji hokejsko gledano drugi podajalec pri obeh golih Brazilije. Po dveh izpuščenih tekmah zaradi otečenega gležnja je proti Južni Koreji najprej podal za 1:0, nato pa zanesljivo izvedel 11-m za 2:0. Foto: Reuters
Neymar je bil na prvi tekmi proti Srbiji hokejsko gledano drugi podajalec pri obeh golih Brazilije. Po dveh izpuščenih tekmah zaradi otečenega gležnja je proti Južni Koreji najprej podal za 1:0, nato pa zanesljivo izvedel 11-m za 2:0. Foto: Reuters

Vinicius: Igramo s finalisti in proti zlati žogi zadnjega SP-ja

A sočasno v brazilskih medijih tudi ni pogledovanja naprej proti polfinalu kot tudi ne evforičnih zapisov, temveč veliko analiz o doslej prikazanem na turnirju in različicah, ki jih lahko selektor Tite uporabi, da stre eno najbolj organiziranih in obrambno trdnih ekip na svetu.

"Trdimo, da na prvenstvu ni favorita. Hrvaška je na zadnjem SP-ju prišla do finala. Ni več lahkih tekem. Igrati proti Hrvaški z Modrićem, ki je bil nazadnje zlata žoga turnirja, je zelo zapleteno. A hkrati gremo v četrtfinale, da potrdimo spremembe in razvoj zadnjih let, zmagamo in se uvrstimo v polfinale. Gremo korak po koraku," je Vinicius Junior brazilske novinarje spomnil, da Seleção zavrača vlogo prvega favorita turnirja in da si Hrvaška kot podprvak zasluži vse spoštovanje.

Sorodna novica Ko pleše Brazilija, pleše nogometni svet

Modrić zgled in učitelj za brazilskega napadalca

Kot Modrićev soigralec pri madridskem Realu se je 22-letni napadalec razgovoril o kapetanu Hrvaške. "Modrić me je veliko naučil, uči me dan za dnem, dela vse, da se razvijam. Vidim ga kot vzornika, ki pri 37 letih igra na najvišji ravni. Nekaj redkega prej, ampak zdaj so igralci, kot so on, Cristiano in Thiago Silva, tako da višja starost postaja nova normalnost," je Vinicius izpostavil Modrića kot zgled, zaradi česar se njegova kariera uspešno razvija in izpolnjuje tako visoka klubska kot reprezentančna pričakovanja.

"Veselim se igranja proti njemu in naj zmaga boljši," je sklenil strelec dveh golov in podajalec za en zadetek za Brazilijo na tem turnirju, ki ga želijo na račun Hrvaške petkratni svetovni prvaki podaljšati še za dve tekmi.

Vinicius Junior napoveduje, da bodo sambo plesali do konca prvenstva