Foto: EPA
Foto: EPA

"Vedenje navijačev Anglije in Walesa je bilo v Katarju zgledno. Med sodelovanjem naših držav na turnirju nismo zaznali niti enega incidenta, prav tako ni bilo aretacij. Tu gre zasluga vsem tistim, ki so pripotovali v Katar," je za USA Today povedal Mark Roberts, načelnik policije iz grofije Cheshire, ki je delovala v zalivski državi med britanskimi nastopi na turnirju.

Napačno bi bilo, če bi to odlično vedenje pripisovali omejitvam prodaje alkohola v Katarju, a zagotovo je bil tudi to eden izmed dejavnikov.

Mark Roberts, načelnik

"Prav tako bi rad pohvalil vse redarje, ki so pripotovali iz Združenega kraljestva, za delo, ki so ga opravili pri zagotavljanju varnosti britanskih državljanov v obdobju zadnjih štirih tednov," je povedal.

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji pred štirimi leti je iz poročila razvidno, da so policisti opravili tri aretacije angleških navijačev. "Tradicionalno imamo na svetovnih prvenstvih malo aretacij naših navijačev, a da ni prav nobene, tega res še nismo doživeli," je dodal Roberts.

Z zglednim obnašanjem navijačev – vseh, ne le britanskih – javnost vleče vzporednice s prepovedjo prodaje alkoholnih pijač v Katarju, zaradi česar naj bi veliko navijačev med drugim raje ostalo doma. "Napačno bi bilo, če bi to odlično vedenje pripisovali omejitvam prodaje alkohola v Katarju, a zagotovo je bil tudi to eden izmed dejavnikov," je še dejal.

Wales je nastope na svetovnem prvenstvu končal v skupinskem delu, Anglija pa je morala v četrtfinalu priznati premoč Franciji, ki se bo v nedeljo v velikem finalu pomerila z Argentino.