Frenkie de Jong in Virgil van Dijk sta glavna zvezdnika Nizozemske. Foto: EPA
Frenkie de Jong in Virgil van Dijk sta glavna zvezdnika Nizozemske. Foto: EPA

Oranje so zadnji SP v Rusiji izpustili, predtem pa so bili leta 2014 v Braziliji tretji, štiri leta prej pa so v Južni Afriki klonili v finalu, kjer je bila boljša Španija. Dvakrat so svetovni podprvaki postali tudi v 70. letih z izjemno generacijo, zbrano okoli Johana Cruijffa.

Van Gaal, ki je lani prevzel Nizozemsko, potem ko jo je že vodil v dveh mandatih predtem, tudi na prvenstvu v Braziliji, je v ekipo uvrstil tri nogometaše, ki še niso nastopili v izbrani vrsti. Poleg vratarja Andriesa Nopperta in branilca Jeremieja Frimponga tudi 19-letnega Xavija Simonsa. Vezist PSV-ja je kot sedemletnik odšel v Barcelono, slovito La Masio pa zapustil pred tremi leti, ko se je preselil k PSG-ju. Van Gaal je doma pustil vezista Bayerna Ryana Gravenbercha. Zaradi poškodbe manjka tudi Georginio Wijnaldum.

Virgil van Dajk, Frenkie de Jong in druščina se bodo v skupinskem delu pomerili s Katarjem, Ekvadorjem in Senegalom.


Vratarji: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (SHeerenveen), Remko Pasveer (Ajax);

branilci: Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Jurrien Timber (Ajax), Denzel Dumfries (Inter), Stefan de Vrij (Inter), Matthijs de Ligt (Bayern), Tyrell Malacia (Manchester United), Jeremie Frimpong (Bayer);

vezisti: Frenkie de Jong (Barcelona), Steven Berghuis (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Cody Gakpo (PSV), Marten de Roon (Atalanta), Kenneth Taylor (Ajax), Xavi Simons (PSV);

Napadalci: Memphis Depay (Barcelona), Steven Bergwijn (Ajax), Vincent Janssen (Royal Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noa Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Bešiktas).