Kyle Walker je imel zelo samozavesten nastop na novinarski konferenci. Foto: EPA
Kyle Walker je imel zelo samozavesten nastop na novinarski konferenci. Foto: EPA

Kylian Mbappe je najboljši strelec SP-ja s petimi zadetki. 23-letni napadalec PSG-ja je navdušil v Katarju, še posebej se je izkazal v osmini finala z dvema sijajnima zadetkoma proti Poljski. Branilci naslova so bili boljši s 3:1 in dokazali so, da številne poškodbe niso ovira na poti do novega velikega uspeha.

"Anglija ne igra proti Mbappeju, ampak proti Franciji. Vemo, da je odličen igralec in trenutno v dobri formi, a ne bom mu položil rdeče preproge in ga prosil, naj doseže gol. Zastopam svojo državo v četrtfinalu svetovnega prvenstva, zato gre za življenje in smrt. Če izgubimo, gremo domov. Ne bo me oviral na poti do naslova svetovnega prvaka. Zavedam se, kaj bo treba storiti, da ga zaustavim. Lažje je seveda o tem govoriti, a ne bom se podcenjeval. Vsak profesionalni nogometaš se želi meriti z najboljšimi na svetu. Mislim, da je Mbappe trenutno najboljši na svetu," je na novinarski konferenci poudaril 32-letni Kyle Walker.

V zadnjih dveh sezonah Lige prvakov sta se srečala trikrat. Walker je z Manchester Cityjem dobil dve tekmi proti PSG-ju. Mbappe je priznal, da je vedno velik izziv igrati proti Walkerju, ki velja za enega najboljših desnih branilcev na svetu.

Angleži na treh tekmah niso prejeli gola
Angleži so v osmini finala odpravili Senegal s 3:0. Že tretjič na tem SP-ju so mrežo ohranili nedotaknjeno, kar jim je uspelo le še leta 1966 in leta 1982. Dosegli so že 12 zadetkov, kar je izenačen rekord na dozdajšnjih SP-jih.

Pred štirimi leti so v polfinalu izpadli proti Hrvaški z 1:2 po podaljšku, nato pa so izgubili še tekmo za tretje mesto proti Belgiji z 0:2. Lani so se uvrstili v finale evropskega prvenstva, kjer so na Wembleyju doživeli izjemno grenek poraz proti Italiji po streljanju enajstmetrovk.

"Igramo proti branilcem naslova. Pričakujem zelo izenačeno tekmo, na kateri bodo odločale malenkosti. V mojih očeh ni favorita," je dodal Walker.

Deschamps ostal brez šestih odličnih igralcev
Selektor Didier Deschamps ima na voljo širok kader vrhunskih nogometašev. Pet odličnih posameznikov je moralo odpovedati nastop pred začetkom SP-ja, a se to (še) ni poznalo.

Dobitnik zlate žoge Karim Benzema (Real Madrid), najboljši strelec Bundeslige Christopher Nkunku (RB Leipzig), muhasti virtuoz Paul Pogba (Juventus), sijajni vezist N'Golo Kante (Chelsea) in branilec Presnel Kimpembe (Paris St. Germain) so morali odpovedati nastop na letošnjem SP-ju. Po devetih minutah uvodne tekme proti Avstralije (4:1) si je koleno poškodoval še branilec Bayerna Lucas Hernandez in v tej sezoni ne bo več stopil na zelenice.

Deschamps je v torek namenil Mbappeju počitek, saj meni, da je regeneracija ključna pred tako zahtevno tekmo. Anglija in Francija sta se na svetovnih prvenstvih srečali leta 1966 in leta 1982 v skupinskem delu tekmovanja. Obakrat so bili boljši Angleži (2:0 in 3:1).

Walker: Mbappeju ne bom razgrnil rdeče preproge in ga prosil, da zabije gol