Navijačice naj bi se v Katarju počutile bolje od pričakovanj. Foto: EPA
Navijačice naj bi se v Katarju počutile bolje od pričakovanj. Foto: EPA

Ambasadorka kampanje HerGameToo, gibanja za boj proti seksizmu v nogometu, Angležinja Ellie Molloson, je poudarila, da se je pred potovanjem v Katar bala izkušnje v konzervativni zalivski državi.

Mislim, da je to posledica bolj socialno konservativne družbe. Alkohol namreč nekoliko bolj prispeva k sovražnosti, seksističnim vzklikom in spolnemu nadlegovanju. Zdaj je precej več 'zafrkancij', obožujem dobro vzdušje, vse skupaj je drugačno, bolj prijetno, veliko bolj družinsko. Vseeno pa se vzdušje ne more primerjati s tistim v Angliji.

Ellie Molloson, HerGameToo

"Pričakovala sem zelo nevaren kraj za ženske. Nisem si mislila, da bom lahko tu računala na kakršno koli varnost. Zdaj lahko kot potujoča navijačica poudarim, da se tu počutim zelo varno," je povedala za Reuters.

Manj seksizma in spolnega nadlegovanja
19-letnica je obenem priznala, da jo je v Katar zaradi zaskrbljenosti nad pomanjkanjem varnosti in številnimi napovedanimi ukrepi pospremil oče, a skrb je bila, očitno, povsem odveč. Po njenem mnenju je za to zaslužno pomanjkanje alkohola v času tekem, kar je privedlo do precej manj bahavega in seksističnega vedenja. Razliko pa vidi predvsem v kulturi sami. "Mislim, da je to posledica bolj socialno konservativne družbe. Alkohol namreč nekoliko bolj prispeva k sovražnosti, seksističnim vzklikom in spolnemu nadlegovanju. Zdaj je precej več 'zafrkancij', obožujem dobro vzdušje, vse skupaj je drugačno, bolj prijetno, veliko bolj družinsko. Vseeno pa se vzdušje ne more primerjati s tistim v Angliji," je povedala Molloson.

Ker ni alkohola, se počuti zelo varno
Kar nekaj neprespanih noči zaradi skrbi je imela tudi argentinska navijačica, 21-letna Ariana Gold. "Nogomet obožujem. Ko sem bila še v domovini, sem si Katar predstavljala kot območje, izključno namenjeno moškim. Pričakovala sem, da utegne biti vse skupaj zame kot žensko zelo neprijetna izkušnja, a ni tako. Počutim se v redu, tu je zelo lepo," je za Reuters dejala privrženka dvakratnih svetovnih prvakov. Angleška navijačica Emma Smith je še dodala: "Čeprav ni alkoholnih pijač, so vsi razumni in vzdušje je še vedno dobro. Vsi so se na to že navadili in so zadovoljni. Ker ni alkohola, se počutim zelo varno." Alkoholne pijače so sicer na voljo le v naketerih barih in hotelih v Katarju.

Na drugo žogo: Pred edino trgovino v Katarju, kjer se lahko kupi alkohol