Francija (v njeni skupini so Danska, Avstralija in Tunizija) bo branila naslov s SP-ja 2018, pri čemer bosta v zvezni vrsti manjkala dva igralca, ki sta pred štirimi leti igrala pomembno vlogo: Paul Pogba in N'Golo Kante. Čeprav je na zadnjih šestih tekmah Francija le enkrat zmagala, velja za eno od favoritinj za naslov prvaka, na stavnicah so pred njimi le Brazilci in Argentinci. Foto: Reuters
Francija (v njeni skupini so Danska, Avstralija in Tunizija) bo branila naslov s SP-ja 2018, pri čemer bosta v zvezni vrsti manjkala dva igralca, ki sta pred štirimi leti igrala pomembno vlogo: Paul Pogba in N'Golo Kante. Čeprav je na zadnjih šestih tekmah Francija le enkrat zmagala, velja za eno od favoritinj za naslov prvaka, na stavnicah so pred njimi le Brazilci in Argentinci. Foto: Reuters
Tomaž Hudomalj na prizorišču SP-ja 2014. Foto: Osebni arhiv
Tomaž Hudomalj na prizorišču SP-ja 2014. Foto: Osebni arhiv

"Še Ivo Milovanovič, ki je takrat komentiral tekmo, ni mogel dojeti, kako je Nemčija v polfinalu razbila Brazilce (7:1). Tudi sam sem bil takrat na stadionu, navijači so bili popolnoma šokirani. Pred tekmo vsi srečni, bilo je kot na karnevalu, potem pa se jim je pred njihovimi očmi vse sesulo. Kot v najhujših nočnih morah," nam je pripovedoval Tomaž Hudomalj, ki bo danes že odpotoval na prizorišče svetovnega prvenstva v Katarju, kjer bo ostal do 3. decembra. Hudomalj bo eden od šestih komentatorjev TV Slovenija, vesel je, da bo lahko komentiral zelo privlačne tekme: "V tem prvem delu, ko bom na prizorišču SP-ja, sem dobil res najboljše mogoče tekme: Francija - Avstralija, Brazilija - Srbija, Nemčija - Španija, Belgija - Hrvaška, Portugalska - Urugvaj in Poljska - Argentina."

Brazilci dokazali, kaj pomeni čarobni svet igre
Na svetovnih prvenstvih je Tomaž Hudomalj v 90. letih občudoval Tomasa Brolina (ko so s sovrstniki igrali nogomet, si je nadel ime tega švedskega nogometaša), prvič pa si je SP ogledal leta 2002, takrat kot navijač slovenske reprezentance. V Južni Afriki je bil že v vlogi novinarja. "Afriška izkušnja je bila zanimiva, takrat sem prvič spoznal, kako pomemben je nogomet." Prvenstvo je minilo ob ritmih himne Wavin'Flag, Shakirine uspešnice Waka Waka in zvoku vuvuzel: "Niso mi bile najbolj všeč, a sem vseeno kupil eno, jo prinesel tudi v službo na RTV in spominjam se, da smo neki večer odprli okno v pisarni in malce zaigrali na to vuvuzelo, tako da je kar odmevalo med bloki." Največji vtis pa je vendarle pustila Brazilija 2014: "Tam vidiš, kakšno vlogo ima nogomet. Vsi, ne glede na družbeni status, živijo za to igro. V spominu mi je tudi ostalo, da smo ogromno potovali, vsak drugi ali tretji dan sem bil na letalu in se vozil na vse konce te ogromne države."

Vuvuzele so zaznamovale SP 2010 v JAR-u. Foto: EPA
Vuvuzele so zaznamovale SP 2010 v JAR-u. Foto: EPA

Pred tekmo temeljita priprava, po tekmi – voda
Vsak komentator se mora na tekme svetovnega prvenstva še posebej temeljito pripraviti: "Pred dnevi sem delal prispevek o sodnikih. Massimo Busacca, vodja sodnikov pri Fifi, je izjavil, da je tako kot za nogometaše tudi za sodnike SP-ja poseben dogodek, na katerega se je treba temeljito pripraviti. Tudi zame kot reporterja velja isto. To jemljem kot kot čast in kot odgovornost. V tem času, ko so dostopne vse informacije in navijači podrobno spremljajo nogomet, moraš vložiti še več truda, da poveš kaj novega." Kaj pa po tekmi? Ali pričakuje, da bo na prizorišču SP-ja kljub vsem omejitvam kakšna priložnost za pivo? "Ne, piva sploh ne pijem. Bom zadovoljen tudi z vodo. Prebral sem, da bo v navijaški coni pivo precej drago, cena bo 11 dolarjev. Pol litra vode me bo prišlo precej ceneje, le 2,30 dolarja (smeh) ..."

Aljaž Golčer pred pred stadionom Krestovski v Sankt Peterburgu na SP-ju 2018. Foto: Osebni arhiv
Aljaž Golčer pred pred stadionom Krestovski v Sankt Peterburgu na SP-ju 2018. Foto: Osebni arhiv

Navijači Paname poskrbeli za odlično vzdušje
Z Vala 202 poleg Marka Cirmana, ki smo ga že predstavili, "na pomoč" na drugo stran Kolodvorske prihaja še en dober poznavalec nogometa, Aljaž Golčer, edini od naših sogovornikov, ki je napolnil kar nekaj Paninijevih albumov s sličicami nogometnih zvezdnikov. Prvi pravi stik z nogometno smetano je doživel pred štirimi leti v Rusiji: "Neverjetna novinarska izkušnja. Moja prva postaja je bila le na videz neatraktivna, Nižni Novgorod. A ko so bili tam navijači iz Paname – ta reprezentanca je prvič nastopala na SP-jih –, so ustvarili sijajno vzdušje. Mesto je čudovito, nekoliko drugačno, spomnim se, da sem bil tudi v muzeju Maksima Gorkija (rojen je bil v tem mestu), kjer sem dobil brošuro iz leta 1989."

Sorodna novica Naj se začne vrtiljak čustev, drame, zabave in solz

Kdo bo šel letos po poti Nemčije 2018?
Kdo je za Golčerja, ki bo za uvod komentiral dvoboj Argentine in Savdske Arabije, kandidat, da 18. decembra zaigra v velikem finalu? "Veliko poznavalcev omenja, da je čas za južnoameriško reprezentanco. Sam pa vendarle mislim, da ima Francija lepe možnosti, da ubrani naslov. Ima izjemno ekipo, resda bosta manjkala Paul Pogba in N'Golo Kanté, a v napadu imajo Benzemaja. Od ekip, ki ne sodijo v sam vrh, bi izpostavil Dansko in tudi Senegal." Kdo pa bi lahko razočaral? "Ne bi ugibal, je pa vedno kdo od velikih, ki gre prehitro domov. Pred štirimi leti so bili to Nemci. Bil sem na tekmi osmine finala v Sankt Peterburgu med Švedsko in Švico. Na tribunah je bilo veliko nemških navijačev, saj so računali, da bo elf prišel v osmino finala."

Sorodna novica Nogomet podoben kot skoki: vsi vedo vse, odgovornost je zato večja

Angleži so uganka
Ker je Aljaž Golčer velik ljubitelj angleškega prvenstva, nas je še zanimalo, kako daleč lahko pride Anglija, ki je lani na evropskem prvenstvu igrala v finalu? "Drži, Premier liga je v središču mojega zanimanja. Prvenstvo mi je všeč zaradi načina igre, hitrosti, izenačenosti klubov. Za reprezentanco bi letos rekel, da je največja uganka. Pod vodstvom Garetha Southgata se je na EP-ju spet prebila v vrh, vendar v zadnji Ligi narodov ni šlo po načrtih. Ima pa neverjeten nabor igralcev in vsekakor lahko pride tudi daleč, a mislim, da bomo šele po skupinskem delu lahko rekli, kakšen je njen domet."

Katar Andreja Stareta ne bo več videl
In na koncu še reporter, ki ga ni treba posebej predstavljati. Andrej Stare. Komentiral je že neverjetnih 140 tekem s svetovnih prvenstev, 141. tekma bo Senegal - Nizozemska. Zanimivo je, da ima s Katarjem, kot je povedal za Radio Slovenija, neporavnane račune: "Leta 2010 sem v Doho odpotoval na dvoransko svetovno prvenstvo v atletiki. Pozanimal sem se, kako je z vizumom, povedali so mi, da ga ne potrebujem. Ko sem ob dveh ponoči prišel v Doho na letališče, so mi povedali, da je Slovenija skupaj z Veliko Britanijo in Dansko na črni listi. Deportirali so me v Frankfurt, nato pa preverili, ali sem res akreditiran. Dobil sem SMS-sporočilo, da lahko vstopim v državo, vendar sem se odločil, da v to državo ne bom šel nikdar več, ker je bila tako neprijazna do mene."