Slovenija se je tretjič zapored prebila v četrtfinale evropskega prvenstva. Foto: BoBo
Slovenija se je tretjič zapored prebila v četrtfinale evropskega prvenstva. Foto: BoBo

Slovenija je prvič na velikih tekmovanjih premagala Bolgarijo. Že v prvem nizu si je priborila zaključno žogo, a je po 24:21 sledil bolgarski preobrat. V nadaljevanju je domača izbrana vrsta zagospodarila na terenu in vsilila tekmecu svoj ritem. Slovenci so bili pred imenitnimi navijači v Stožicah požrtvovalni v obrambi, ko nobena žoga ni bila izgubljena, hkrati pa so odlično zaustavili najnevarnejšega bolgarskega odbojkarja Cvetana Sokolova, ki ni našel poti mimo domačega bloka.

Navijači so v Stožicah znova pripravili izjemno vzdušje. Foto: BoBo
Navijači so v Stožicah znova pripravili izjemno vzdušje. Foto: BoBo

Zelo dober je bil slovenski servis, razigran je bil v napadu podajalec Dejan Vinčić, izjemno razpoložen Klemen Čebulj s 17 točkami, velik delež pa je dodal vsak iz udarne slovenske postave z blokerjema Janom Kozamernikom in Alenom Pajenkom, liberom Janijem Kovačičem, sprejemalcem Tinetom Urnautom ter korektorjem Mitjo Gasparinijem, ki ga je nato izvrstno zamenjal Tonček Štern.

Ko so zaustavili Sokolova, so jim spodrezali krila

Servis in blok sta bila danes odlična, z blokom smo tudi zaustavili njihovega glavnega napadalca Cvetana Sokolova. Igrali smo taktično zelo dobro, tudi v prvem nizu, ki smo ga izgubili. Izgubljen niz je bila velika nevarnost, toda odziv je bil fantastičen, neverjeten. Bolgarski selektor je poskušal z menjavami zaustaviti naš ritem, toda ni mu uspelo. Res smo dobro servirali, pri tem se je izkazal predvsem Klemen Čebulj. Razliko pa je naredil blok, tako kot sem napovedal, da bo. Zdaj smo dobili še eno možnost, da se pomerimo z Rusi. Upamo, da smo se na prvi tekmi kaj naučili in da jih bomo ogrozili.

Alberto Giuliani, selektor Slovenije

V ponedeljek se bo Slovenija pomerila z Rusijo, ki je pričakovano zlahka v vsega 71 minutah odpravila Grčijo. Rusi so zanesljivo Slovence premagali na zadnji tekmi skupinskega dela v Stožicah (3:0). Reprezentanci sta se v četrtfinalu srečali že pred dvema letoma na evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je Rusija pozneje tudi osvojila naslov.

"Tudi v prvem nizu smo dobro igrali, a na koncu naredili kakšno napako preveč. Sam sem imel priložnost, da vse zaključim, nisem je izkoristil. A velika stvar je, da smo se vrnili. Najbrž smo tudi zaradi tega izgubljenega niza zaigrali bolje. Pokazali smo, da se znamo boriti od prve do zadnje točke. Pred tekmo smo vedeli, da Bolgare lahko prvič premagamo, to smo dokazali. Ko niso imeli več rešitev za naš blok, so poskušali igrati le na Sokolova, a ko smo tudi njega nekajkrat zaustavili, smo jim spodrezali krila. Konstantni smo bili tudi v napadu po sprejemu, to je bil še en razlog, zakaj smo prišli do uspeha, ki nam bo dal nov zagon za tekmo z Rusijo," je po tekmi povedal kapetan Urnaut.

V uvodnem nizu zapravljeno vodstvo s 24:21

Bolgari so nekoliko bolje začeli obračun, Slovenija pa je prvič povedla, ko je bil na servisu Pajenk, nasprotne napade pa sta z zaporednima blokoma zaustavila Kozamernik in Gasparini. Ko so najnevarnejšega Bolgara Sokolova Slovenci le ujeli v blok, so povedli s 16:14. Odlično so domači odbojkarji nadaljevali in si priborili prednost 20:16. Z dvema zaporednima napadoma je Bolgarija prišla na 22:20, toda nato je, ko je uspešno napad zaključil Urnaut, Slovenija povedla s 24:21 in bila le korak oddaljena od vodstva z 1:0. Toda Bolgari so silovito odgovorili in izenačili. Pajenk je prekinil bolgarsko serijo, a po dobrem servisu Martina Atanasova so si Bolgari priigrali zaključno žogo. Zatem je Gasparini blokiral Sokolova, toda po ogledu posnetka je sodnik potrdil dotik mreže in Bolgari so dobili uvodni niz.

Bolgarija je v drugem nizu povedla s 5:1, nato pa je s 'timeoutom' posredoval Alberto Giuliani. Zatem so Slovenci zaigrali kot prerojeni. Odgovorili so serijo 8:0. Izjemen je bil na začetnem udarcu Čebulj, ki je Bolgarom povzročal veliko težav, Urnaut pa je blokiral Sokolova za 10:6. Tudi v nadaljevanju je Slovenija zadržala izvrsten ritem in poviševala prednost. Ko je Sokolov udaril čez blok in je žoga zletela daleč v avt, je bilo na semaforju že 19:10. Z devetimi točkami naskoka je Slovenija prišla do prve zaključne žoge. Čeprav so Bolgari odigrali nekaj uspešnih akcij, je bila domača prednost dovolj visoka in Tonček Štern je zaključil akcijo za 1:1 v nizih. Drugega je Slovenija dobila na 17.

Tonček Štern zaključil napad za 25. točko četrtega niza

Ovira pred bojem za medalje so odlični Rusi, prvi favoriti prvenstva. Foto: BoBo
Ovira pred bojem za medalje so odlični Rusi, prvi favoriti prvenstva. Foto: BoBo

V uvodu tretjega niza je Slovenija povedla s 4:2, ko je Urnaut najprej imenitno ubranil udarec Sokolova, nato pa še po podaji Vinčića zaključil akcijo. Dve točki naskoka je ohranjala do izida 14:12, nato pa nanizala serijo 6:0. Povsem onemogočili so Sokolova, ki je po tem delnem izidu tudi odšel na klop, serije pa vmes nista prekinila niti dva 'timeouta' Silvana Prandija. Urnaut je po dobrem servisu Kozamernika priigral 24. točko. Tedaj so bili Bolgari na 15, drugo zaključno pa so po dotiku mreže tekmecev Slovenci izkoristili za vodstvo z 2:1.

Četrti niz je po zaslugi Čebulja Slovenija odprla s 3:0. Korošec je najprej zaključil napad, nato prispeval as in še enkrat dobro serviral. V podobnem ritmu je nadaljeval Kozamernik, ki je po dobljeni točki z začetnim udarcem povzročil Bolgarom veliko težav za vodstvo s 5:1. Ko je Vinčić v svojem slogu prevaral bolgarsko obrambo na mreži in je Čebulj znova 'udaril' z asom, je bila pot proti zmagi utrjena. Vinčić je bil nato uspešen še v bloku, zatem je točko za 18:10 prispeval še Pajenk. Čebulj je po dobrem servisu priboril zaključno žogo, Kovačič je odlično v nadaljevanju sprejel, Tonček Štern pa zaključil napad za 25. točko in potrditev četrtfinala.

Pred tako publiko, nimaš kaj, kot da letiš po igrišču

OSMINA FINALA, tabela, Ljubljana:
SLOVENIJA – Bolgarija
3:1 (-25, 17, 16, 17)
8.336 gledalcev

Slovenija: T. Štern 8, Pajenk 8, Kozamernik 11, Šket, Gasparini 5, Vinčić 5, Štalekar, Ž. Šter, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 11, Čebulj 17.

Bolgarija: Dimitrov, Atanasov 12, Gocev 4, Skrimov 1, Seganov, Josifov 6, Salparov, Todorov 2, Kadankov, Penčev 7, Sokolov 12, Grozdanov 1, Karakašev, Petrov.

RUSIJA - Grčija
3:0 (16, 15, 16)
Volkov 18, Iakovlev 12; Fragkos in Papalexiou po 6.


Apeldoorn:
Nizozemska - NEMČIJA
1:3 (-17, -22, 30, -23)
Abdel-Aziz 29; Grozer 20, Fromm 18.

POLJSKA – Španija
3:0 (18, 13, 16)


Nantes:
FRANCIJA - Finska
3:0 (16, 23, 21)
Boyer 19, Ngapeth 16; Sivula 11.

ITALIJA - Turčija 3:0 (22, 18, 21)


Antwerpen:
SRBIJA - Češka
3:0 (29, 21, 18)
Kovačević 17, Atanasijević 15; Džavoronok 18.

Belgija – UKRAJINA
2:3 (-22, 21, 14, -18, -10)
van den Dries 19; Vijetskij 23, Jereščenko 20.