Organizator igre Dejan Vinčić (za Hadravo in žogo) je prejel najlepše darilo za 35. rojstni dan – boj za medalje v Katovicah. Foto: EPA
Organizator igre Dejan Vinčić (za Hadravo in žogo) je prejel najlepše darilo za 35. rojstni dan – boj za medalje v Katovicah. Foto: EPA

Slavljenec Dejan Vinčić, ki je v sredo dopolnil 35 let, je bil eden ključnih v četrtfinalni zmagi nad gostitelji prvenstva. "Moram reči, da smo bili pred tekmo kar malce pod pritiskom. Dobro smo bili psihološko pripravljeni, predvsem na začetkih nizov, tako da se nam je uspelo odlepiti. To je bil ključ do zmage. Veseli me to, da nam je tudi v tretjem nizu, ko smo zaostajali, uspelo držali niti. Na koncu sem malo zbezljal, ampak smo se rešili, tako da res super," je v pogovoru za Val 202 povedal Vinčić.

Pred evropskim prvenstvom je slovenski selektor Alberto Guiliani smelo napovedal zlato. Po neprepričljivem skupinskem delu so napovedi potihnile, a so Slovenci proti Hrvaški in predvsem proti Češki pokazali predstavi, ki znova vlivata upanje.

Za konec turnirja se najboljše štiri reprezentance selijo v Katovice, kjer je dvorana že razprodana. Na poti do finala bo treba izločiti še ene gostitelje. "A Poljaki so tam v polfinalu? Nisem vedel ... Majhna šala z moje strani, ker sem poslušal izjavo poljskega selektorja, da sploh ne ve, kdo igra v drugem polfinalu. Spet njegove šale, ki so samo njemu smešne. Take izjave nas vedno podkurijo, tako da nas je zdaj "fino podkuril". Povejte mu, če mu lahko dostavite to informacijo," je bil odločen Vinčić.

Naraslo zanimanje za vstopnice

Povpraševanje po vstopnicah za polfinalno tekmo med Poljsko in Slovenijo je veliko. Nakup vstopnic prek spleta ni več mogoč, dvorana je razprodana. Na voljo so sicer še posamezne vstopnice, ki se jih da naročiti neposredno pri poljski zvezi, cene znašajo od 150 do 200 evrov, gre pa za vstopnice, ki so porazdeljene povsod po dvorani. Navijači lahko na ogled tekme potujejo z agencijo Palma z avtobusom ali posebnim letalom. Paketi so že objavljeni na spletni strani agencije.

"Težko bo v polfinalu proti njihovim navijačem, proti eni najmočnejših reprezentanc na svetu, ampak tudi mi smo ena najmočnejših reprezentanc na svetu. To dokazujemo že nekaj let. Dobro se moramo spočiti in se nato pripraviti tako taktično kot tehnično," je povedal Vinčić.

Čehi so delovali nemočno, nekateri napadi so bili res siloviti. "Ubogi Čehi," je smejoč se povedal popularni Vinko. "Naša mentaliteta in pristop sta vedno taka, da skušamo drug drugega vleči iz težkih položajev. To je zelo pomembno. Včasih jaz zgrešim podajo, pa me napadalec reši in obratno. Super klapamo, super klapa smo in upam, da dosežemo naš cilj."

To je bila tekma za dvig samozavesti in tudi opozorilo Poljakom. "Mislim, da je to Poljakom jasno. Vsi vemo, pa nočem zveneti prepotentno, da smo jih izločili na zadnjih treh evropskih prvenstvih. To seveda ne pomeni, da bo tako tudi v soboto. Moramo biti skromni in dobro pripravljeni, to je tisto najpomembneje," je povedal Vinčić.

Slovenija je Poljake na poti do srebra izločila v četrtfinalu evropskega prvenstva leta 2015. Še bolj boleč je bil za Poljake poraz leta 2017, ko so Slovenci v huronskem vzdušju Krakova slavili s 3:0 v repasažu za četrtfinale. Pred dvema letoma v Stožicah so svetovni prvaki v polfinalu klonili s 3:1.

Odbojka je težka in čudna igra, je povedal Italijan Simone Giannelli. S tem se strinja tudi Vinčić. "Dejansko lahko vsak vsakogar premaga. Kdor je dal 100 evrov na Češko pred dvobojem s Francijo, je dobro zaslužil. V tem smislu je čudna. Zahtevna pa je, ker gre za enega najzahtevnejših ekipnih športov z žogo," meni Vinčić.

Evropsko prvenstvo v odbojki: Po zmagi v četrtfinalu pogvor s slavljencem Dejanom Vinčičem