Slovenija se bo v soboto prvič borila za bron evropskega prvenstva. Foto: EPA
Slovenija se bo v soboto prvič borila za bron evropskega prvenstva. Foto: EPA
Sorodna novica Poljaki na krilih Leona in (po poškodbi Ropreta) le premagali slovenski urok

"Bili so potrpežljivejši in izkoristili so svoje priložnosti. Dokaj dobro smo igrali v bloku, v obrambi, si priigrali nekaj možnosti protinapadov, a če nisi konstanten v "side outu" in ne zaključiš, kar si priigraš, enostavno ne gre," je še povedal kapetan, potrpežljivost pa je poudaril tudi bloker slovenske reprezentance Alen Pajenk: "Vrnile so se naše lastne napake, ki smo jih v preteklosti že odpravili. Mogoče smo bili tudi malce premalo potrpežljivi. Vedno, ko smo odigrali z njihovim blokom in se je vrnila žoga k nam nazaj, smo dobili točko. Tega je bilo premalo."

Nesrečna poškodba Gregorja Ropreta

Čebulj: Premagali smo sami sebe, saj nismo bili potrpežljivi

Poljaki so bili boljši s 3:1. Prvi niz je Slovenija dobila, nato pa so tekmeci prevzeli pobudo. Ob izidu 1:1 v nizih in ob minimalni poljski prednosti so branilci srebra ostali brez prvega podajalca Gregorja Ropreta, ki je nesrečno zvil gleženj ob poskusu bloka. Prav tako zaradi poškodbe na prvenstvo ni odpotoval Dejan Vinčić. Organizacijo igre je potem prevzel Uroš Planinšič, ki je po svojih zmožnostih opravil nalogo, toda razlika se je vendarle poznala.

"Zagotovo nas je poškodba Gregorja vrgla iz nekega ritma, ampak moramo priznati, da so Poljaki naredili razliko s servisom in blokom. Res so dobro pritiskali in niso delali veliko napak. Predvsem so bili bolj agresivni skozi celotno tekmo," je dejal Klemen Čebulj in nadaljeval: "Zagotovo se je zgodila sprememba. Res nismo pričakovali česa takega. Žal se je poškodba pripetila v najbolj nehvaležnem trenutku. Vseeno moramo čestitati Urošu. Zanj ni bilo lahko. Nepričakovano je prišel v igro na tako pomembni tekmi. Pomagali smo si med sabo, toda Poljaki so bili premočni."

Nikola Grbić in izvrstni Wilfredo Leon. Foto: EPA
Nikola Grbić in izvrstni Wilfredo Leon. Foto: EPA

Leon odigral svojo tekmo

Morali bomo prespati poraz in v soboto odigrati najboljšo tekmo za bronasto medaljo. Morali se bomo dobro pripraviti na tekmeca. Motivacije ne bo manjkalo. V Rim smo prišli po finale, toda zdaj je pred nami mali finale in moramo poskrbeti, da se ne ponovi svetovno prvenstvo in vseeno domov odidemo z medaljo okoli vratu.

Klemen Čebulj

S 15 točkami je bil Čebulj skupaj z Rokom Možičem najboljši v slovenski reprezentanci. Na drugi strani je blestel Wilfredo Leon, ki jih je dosegel 25. "Malokrat smo ga ustavili. Res je odigral svojo tekmo," je priznal Čebulj, Sebastijan Škorc pa je v studiu TV SLO glede igre Kubanca v poljskem dresu povedal: "Težko ga je zaustaviti, ko igra, kot je tokrat. Že od začetka je bil dober. Visoko zabija žoge. Kdaj zaustavi sam sebe, ko hoče preveč. Tokrat je tako v končnici zgrešil nekaj žog, ki so bile dobre. Glede njega nismo naredili nič narobe. Postavili smo blok, toda je pač eden najboljših na svetu. Ker naredi veliko napak, ni najboljši, je pa eden izmed."

"Leon je odigral vrhunsko. Predvsem takrat, ko je bilo treba. Vse napake, ki jih je naredil, in bloki, ko smo ga ujeli, so bili v trenutkih, ko je Poljska že vodila za tri ali štiri točke. Če bi bilo predtem, bi bila druga pesem z njegovim končnim izkupičkom. Vse smo naredili, kot je treba, blok in postavitev v obrambi, ampak je res odigral odlično. Verjetno najboljšo tekmo na evropskem prvenstvu," je v studiu dodal nekdanji reprezentant Mitja Gasparini.

Vrhunci tekme Slovenija - Poljska

Grbić: Zmagali bi tudi, če se Ropret ne bi poškodoval

Izjave po polfinalni tekmi Poljska - Slovenija

"Tekma je bila negotova, kar smo pričakovali, saj so v polfinalu štiri ekipe, med katerimi lahko vsaka premaga vsako. Majhne so razlike. Zmagovalca lahko odločita ena ali dve žogi. Zato smo bili tudi nervozni v prvem nizu in naredili preveč napak. Dopustili smo Sloveniji, da je povedla, potem pa smo začeli igrati precej bolje. Zagotovo nam je pomagala poškodba Ropreta, saj smo potem lažje brali druge podajalce in organizirali blok ter obrambo. Toda to ne zmanjšuje vrednosti naše zmage. Prepričan sem, da bi zmagali tudi, če se Ropret ne bi poškodoval," je bil zadovoljen poljski selektor Nikola Grbić, sicer legendarni srbski odbojkar.

Leon z izjemno predstavo zrežiral zmago Poljske nad Slovenijo