Wilfredo Leon je bil s 25 točkami najboljši posameznik obračuna. Foto: EPA
Wilfredo Leon je bil s 25 točkami najboljši posameznik obračuna. Foto: EPA

Poljska je vpisala osmo zmago na letošnjem prvenstvu, oddala pa je šele četrti niz, in bo po letu 2009, ko je osvojila edini naslov evropskega prvaka, prvič zaigrala v finalu tovrstnega turnirja. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih je v polfinalu klonila prav pred Slovenijo in potem osvojila bron. Predtem je klonila tudi v letih 2015 in 2017, zdaj pa je vendarle prekinila ta urok.

Vrhunci tekme Slovenija - Poljska

Slovenija, ki je bila na evropskih prvenstvih že trikrat druga, se bo prvič borila za bron. Dobila je uvodni niz, potem pa je pobudo prevzela Poljska. Razigran je bil Wilfredo Leon (25 točk), predvsem pa sta odlično delovala poljski blok, ki je daleč najboljši na turnirju, in servis. Slovence je iz ritma vrgla poškodba Gregorja Ropreta. Brez prvega organizatorja igre so ostali v tretjem nizu. V vrsti Gheorgheja Cretuja sta po 15 točk prispevala Rok Možič in Klemen Čebulj, Tine Urnaut pa jih je dodal deset.

V končnici prvega niza Slovenci ostali mirni

Slovenci so v četrtem polfinalu evropskih prvenstev prvič izgubili. Foto: EPA
Slovenci so v četrtem polfinalu evropskih prvenstev prvič izgubili. Foto: EPA

Kar 19-krat je bil rezultat v uvodnem nizu izenačen. Slovenci, ki so se izkazali z borbeno igro, so bili zelo mirni in napravili le štiri napake. Na drugi strani so jih Poljaki kar 12 in ravno to je v zaključku niza prevesilo tehtnico na slovensko stran. Poljska je imela sicer manjšo pobudo, toda Cretu je pravočasno reagiral in pri 14:12 z odmorom zaustavil manjši nalet. Uspešen je bil nato Urnautov napad za 23:22, po izenačenju pa je Norbert Huber ob servisu žogo poslal v mrežo. Slovenija je izkoristila že prvo zaključno žogo, ko je Jakub Kochanowski žogo spravil prek slovenskega bloka, toda končala je zunaj igrišča.

Preveč slovenskih napak v drugem nizu

Analiza Sebastjana Škorca po polfinalni tekmi Poljska – Slovenija

Odlično so Cretujevi varovanci začeli drugi niz. Z izvrstnimi servisi Čebulja, ki je dosegel sploh prva dva asa na tekmi, so povedli s 5:2. Zelo nervozni so bili tedaj Poljaki, ki pa so se po time-outu Nikole Grbića hitro zbrali in preobrnili rezultat. Leon je z začetnimi udarci poskrbel za izenačenje na 6:6, po dobrem bloku Huberja Možiču pa je prva reprezentanca svetovne lestvice povedla z 8:7. V nadaljevanju je blestel Leon, ki je bil z odličnimi napadi najzaslužnejši, da je razlika narasla na šest. Slovenija, ki je naredila v tem nizu kar 13 napak, tekmeci pa šest, se je z nekaj dobrimi akcijami približala dvakrat na -2, toda Poljska je pravočasno odgovorila in z izkoriščeno drugo zaključno žogo zanesljivo v nizih izenačila na 1:1.

Nesrečna poškodba Ropreta v tretjem nizu

Čebulj: Premagali smo sami sebe, saj nismo bili potrpežljivi

Pri rezultatu s 4:4 je imela Slovenija v tretjem nizu dva napada za vodstvo, Poljska pa je zatem povedla za dve. Toda Slovenci so hitro odgovorili z zaporednima točkama, Jan Kozamernik pa je z dobrim blokom poskrbel za vodstvo s 7:6. Po napaki Ropreta, ki je poskusil z varanjem, a žogo poslal v avt, je v vodstvo prešla Poljska (12:11), prvi slovenski podajalec pa si je v akciji zatem poškodoval gleženj. Namesto njega je v igro prišel Uroš Planinšič, poljski nalet pa je Cretu poskusil zaustaviti s time-outom, toda takoj zatem so v blok ujeli Možiča, Leon pa je izkoristil slabo obrambo za 17:13. Drugo posredovanje Cretuja je bilo uspešnejše, saj sta sledili dve slovenski točki, hitro pa je Poljska znova z dobrim blokom in učinkovitim napadom povedla za štiri in zanesljivo vpisala zmago v tretjem nizu.

Leon s servisi priboril odločilno prednost v četrtem nizu

Izjave po polfinalni tekmi Poljska - Slovenija

Na začetku četrtega niza je Leon za prvo poljsko vodstvo prebil Možičev blok, sledile pa so tri zaporedne slovenske točke. Možič je dvakrat izvrstno serviral, Planinšič pa še blokiral Leona in Slovenija je povedla s 5:3. S tremi zaporednimi napakami ob začetnem udarcu je vrnila Poljsko v igro, ki je po izenačenem prvem delu niza povedla s 13:11. Najprej je slabo reagirala slovenska obramba ob neprepričljivem napadu Leona, Kubanec v poljskem dresu pa je nato dosegel še as. Cretu je takoj vzel odmor. Leon je še štirikrat odlično serviral in onemogočil izdelane slovenske napade. Razlika je narasla na šest. Hitro je Sloveniji uspelo razpoloviti zaostanek, tako da je odmor zahteval tudi Grbić. Urnaut in Možič sta bila ujeta v bloku, Poljska pa je znova pobegnila na +6. Nepopustljivi Slovenci so se vrnili v igro in po dobrem servisu Urnauta prišli na -2, nato pa prestop kapetana pri začetnem udarcu in uspešna napada Lukasza Kaczmareka za poljski finale.

Leon z izjemno predstavo zrežiral zmago Poljske nad Slovenijo

POLFINALE (Rim)

POLJSKA − Slovenija
3:1 (-23, 21, 20, 21)
9269 gledalcev.

Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 14 (1 blok), Kurek, Klos, Leon 25 (2 asa, 3 bloke), Bednorz, Šliwka 10 (2 bloka), Lomacz, Kochanowski 6 (1 as, 1 blok) Semeniuk, Zatorski, Janusz, Fornal, Huber 10 (3 bloke).

Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 7 (1 blok), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 10 (2 asa), Čebulj 15 (2 bloka), Možič 15 (1 as, 3 bloke), Mujanović.


ITALIJA − Francija
3:0 (21, 19, 23)


Finale, sobota ob 21.00:
ITALIJA - POLJSKA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Tekma za 3. mesto, sobota ob 18.00:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.