Slovenskim odbojkarjem danes na poti do četrtega finala na Evropskih prvenstvih stoji Poljska. Kot je za tokratno epizodo Ob osmih na Prvem programu našega radia povedal nekdanji reprezentant, pomočnik selektorja, trener in danes športni direktor Calcita Tomi Šmuc, se prvenstvo z današnjim obračunom šele zares začenja. "Če smo čisto objektivni, si je slovenska reprezentanca s svojim ratingom v prvem delu priborila malenkost lažjo skupino. Vendar to ne zmanjšuje uspeha, da je reprezentanca s praktično samo enim oddanim setom prišla na prvo mesto in si zagotovila malenkost lažje delo v osmini finala in četrtfinalu. Po drugi strani pa smo imeli vlogo favorita, in to je bistveno težje."

Poljsko je Slovenija v polfinalu premagala že dvakrat, a gre za izjemno močno reprezentanco, poudarja Šmuc. "Če primerjamo, bi bili recimo Italijani za nas v igralnem smislu bolj neugodni, še vedno pa moramo vedeti, da Poljska vlaga v svoj pogon enormna sredstva in ima na klopi praktično svojo drugo reprezentanco. Šibkih točk nimajo in premagati Poljake bo lep uspeh."

Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebrno medaljo (2015, 2019, 2021). Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so na evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebrno medaljo (2015, 2019, 2021). Foto: EPA
Tomi Šmuc in voditelj Ob osmih Matej Hrastar. Foto: Radio Prvi
Tomi Šmuc in voditelj Ob osmih Matej Hrastar. Foto: Radio Prvi

Recept za odbojkarske uspehe je težko pojasniti
Čeprav imajo najuspešnejše odbojkarske države, v Evropi denimo Italija, Poljska, Srbija, Francija, veliko daljšo tradicijo in precej več sredstev, Slovenija zdaj že leta ostaja pravzaprav odbojkarska velesila. Kot pravi Šmuc, je to težko razložiti. Temelje za uspehe vidi v dolgoletnem načrtnem delu slovenskih klubov, predvsem z mladimi, kjer se je prelom po njegovem zgodil pred 20 leti, ko je ACH prvič sestavil močno ekipo; odlično delajo tudi drugi večji in manjši klubi. S kolegi strokovnjaki, tudi tujimi, pogovor o slovenskem uspehu velikokrat zaključijo tako: "Ob misli, da je temelj verjetno naše delo z mladimi, nekaj pripomore tudi sama lega Slovenije, nekaj te balkanske mentalitete. Saj odbojka ni edini šport, tudi v drugih smo vrhunski." Vpogled slovenskim odbojkarjem v vrhunski šport so prinesli tudi tuji selektorji, a dejstvo je, da slovenski reprezentatje igrajo vidno vlogo v svojih tujih klubih, poudarja Šmuc.

Sorodna novica Naj se polfinalna in poljska tradicija nadaljujeta!

V reprezentanci vlada velik profesionalizem, alkohola ni
Celotna slovenska reprezentanca, vključno s sodelavci, je usmerjena k istemu cilju. "Jaz za fante vem, da ne bodo šli zvečer ven, ne boste jih našli nikjer na pijači. Alkohola ni nikjer. Vem, da fizioterapevt dela s fanti čez polnoč, fokus je na treningu. Odlika teh fantov je, da se zavedajo, da vrhunski rezultat lahko dosežejo samo s 100-odstotnim odrekanjem – tudi vsem počitnicam, da igrajo lahko za Slovenijo. Vem, da razen nagrad, ki si jih prislužijo, zadaj ni nobenih finančnih spodbud ali česa podobnega. Tako da gre za res ogromno odrekanja, strogi profesionalizem in vse skupaj je zagotovo tudi razlog za vrhunske rezultate."
Izbrana vrsta že dolgo tudi igra skupaj, mladi pa se vključujejo v postavljen sistem. "Moramo vedeti, da jim je odbojkarska zveza omogočila optimalne priprave, optimalnega trenerja, najboljše možne fizioterapevte, najboljše možne pripravljalne tekme in do tega nivoja je zelo težko priti. Z mladimi, ki prihajajo, se nimamo česa bati. Med prvih 8 slovensko reprezentanco jaz vidim še nadaljnjih X let."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v podkastu Ob osmih.

Tomi Šmuc: Odbojkarski uspehi posledica velike profesionalnosti in nekaj balkanske mentalitete