Tekme slovenske reprezentance bosta za TV Slovenija spremljala izkušena Marjan Fortin in Marko Zadražnik, ki sta skupaj pospremila tudi prvo kolajno slovenske odbojkarske reprezentance na velikih tekmovanjih pred osmimi leti. Foto: Ervin Čurlič
Tekme slovenske reprezentance bosta za TV Slovenija spremljala izkušena Marjan Fortin in Marko Zadražnik, ki sta skupaj pospremila tudi prvo kolajno slovenske odbojkarske reprezentance na velikih tekmovanjih pred osmimi leti. Foto: Ervin Čurlič

"Manjkata prvi korektor Tonček Štern in odličen podajalec Dejan Vinčić. Mesto Tončka Šterna bo zapolnil Rok Možič. Ni veliko ekip, ki igrajo na ta način, da je torej sprejemalec v vlogi korektorja, je pa to leta 2012 na olimpijskih igrah naredil ruski selektor Vladimir Alekno z Maksimom Mihajlovom in uspel. Na koncu je lahko to celo prednost, saj bodo igrali vsi trije vrhunski sprejemalci, ob Možiču še Čebulj in Urnaut, sicer pa bi moral eden sedeti na klopi," izpostavlja Marjan Fortin, ki bo za TV Slovenija komentiral tekme evropskega prvenstva in ki meni, da se bo Slovenija borila za najvišja mesta. "Reprezentanca je dovolj izkušena, sedem je takih, ki so leta 2015 na EP-ju v Varni s srebrno medaljo začeli uspešno slovensko pot. Imamo tudi nekaj odličnih mladih, čeprav menim, da bo največje breme na prvi postavi."

Kapetan Tine Urnaut in soigralci so prepričani, da lahko osvojijo tudi zlato medaljo. Foto: Twitter/@SloVolley
Kapetan Tine Urnaut in soigralci so prepričani, da lahko osvojijo tudi zlato medaljo. Foto: Twitter/@SloVolley

V finalih vse bližje uspehu
Forma je bila na pripravljalnih tekmah dobra: "V Ligi narodov in na Wagnerjevem memorialu so Slovenci dokazali, da so kos velikemu izzivu, zaigrati prihodnje leto na olimpijskih igrah, kar bi bil zenit te generacije. Fantje igrajo v močnih klubih po Evropi in dobro vedo, česa vsega so sposobni. Ko govorijo o medalji, ima to neke temelje." Fortin tudi poudarja, da je Slovenija na preteklih velikih turnirjih pogosto premagovala tudi največje reprezentance, kar ji vliva dodatno samozavest. V krog favoritov po njegovem mnenju sodijo še Poljaki, Italijani, Francozi in tudi Bolgari, bo pa morala Slovenija že na uvodni tekmi, v sredo proti Ukrajini, pokazati vse svoje znanje za uspeh, čeprav ta tekma seveda ne bo ključna (spomnite se EP-ja 2015, ko je Slovenija v predtekmovanju izgubila s Poljsko in Belgijo in šla v nadaljnje tekmovanje kot 3. reprezentanca skupine, na koncu pa igrala v finalu). Uspešnost prvenstva se bo merila po tem, kaj se bo zgodilo v Rimu, torej v polfinalu in, upajmo, finalu. "Morda je nastopil čas, da se zgodba obrne, potem ko je Slovenija na EP-ju 2015 v finalu izgubila s 3:0, leta 2019 s 3:1 in predlani s 3:2," upa Fortin.

Nič zato, če smo prečitana knjiga
Na komentatorskem mestu v Varni bo tako kot leta 2015, ko je bilo prvenstvo prav tako v Bolgariji (Slovenija je naprej igrala v Varni, izločilne boje pa v Sofiji), Marjanu Fortinu družbo delal strokovni komentator Marko Zadražnik, ki ne vidi ničesar spornega v tem, da Slovenci na glas govorijo o medalji, tudi o zlati: "Če je nekdo trikrat tik pod vrhom, ima pravico napadati vrh. Ta optimizem ni pretiran, je pa vrh zgoščen in v izločilnih bojih pogosto odločajo malenkosti. Lahko smo optimistični, reprezentanti se tudi zavedajo, da si lahko že prek EP-ja priborijo nastop na olimpijskih igrah v Parizu." Glede same igre Zadražnik ne pričakuje, da bi slovenski selektor Cretu postregel s kakšnim presenečenjem. Postavlja se vprašanje, ali bi bilo lahko to neugodno in ali so Slovenci že prečitana knjiga. "V zadnjih letih smo, ampak – tudi mi smo prečitali druge. S kakšno novostjo niti ne moreš presenetiti, saj ni časa, da bi jo uigral, odloča trenutna forma in to, kdo si bolj želi zmage."

Glavni cilj slovenskih odbojkarjev pot iz Varne v Rim

Vinčić miže najde soigralce
Udarna postava Slovenije je torej jasna. Ropret organizator igre, sprejemalca Urnaut in Čebulj, korektor Možič, v bloku Kozamernik in Pajenk, libero Kovačič. Gheorghe Cretu je sicer v Krakovu, kjer je Slovenijo v močni konkurenci premagala le Francijo, priložnost dajal tudi mlajšim, ki pa bi v Varni lahko dobili le priložnost takrat, ko bo že vse odločeno. Zadražnik: "Cretu me je malo begal na Wagnerjevem memorialu, a skoraj ni dvoma, da se bo na evropskem prvenstvu zanesel na preverjene igralce, sploh ko bo vložek velik. Ker bo turnir dolg, bi utegnil na posameznih tekmah dati priložnost tudi mlajšim. Največji minus je vsekakor ta, da v ekipi ni podajalca Dejana Vinčića, ki odlično pozna vse soigralce. Lahko ga opolnoči postaviš na parket, pa bo miže našel Kozamernika ali Pajenka. K sreči ima Gregor Ropret dovolj igralnih izkušenj, navsezadnje tudi igra v enem od najboljšim evropskih klubov."

Sorodna novica Odbojkarji ciljajo najmanj na polfinale, pogovarjajo pa se tudi o čem več

Bolj kot Bolgarov se je bati Ukrajine
Slovenija bo v Varni igrala v predtekmovalni skupini B. V sredo bo prvi tekmec Ukrajina, v petek sledi dvoboj s Finsko, v soboto s Španijo, po prosti nedelji pa Slovence čaka dvoboj s Hrvaško in v torek (5. septembra) z gostitelji Bolgari, ki bodo v Palači kulture in športa, ki sprejme 4600 gledalcev, prav tako merili na prvo mesto v skupini. Zadražnik: "Bolgari imajo mlado ekipo in bodo pred domačimi navijači še kako nevarni, podobno kot so bili Slovenci lani na domačem SP-ju. A sam se pravzaprav najbolj bojim uvodne tekme proti Ukrajini. Lani smo jih v Stožicah v četrtfinalu svetovnega prvenstva premagali (3:1), tokrat bodo še bolj motivirani, žene jih tudi nacionalni ponos. Prve tekme velikih tekmovanj so že pregovorno težke, za favorite toliko bolj." V osmino finala bodo napredovale po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine, tam pa se bo Slovenija križala s skupino D, v kateri so Francija, Grčija, Izrael, Portugalska, Romunija in Turčija.

Ervin Čurlič in Mitja Gasparini, ki je to poletje tudi uradno končal reprezentančno kariero. Foto: Osebni arhiv
Ervin Čurlič in Mitja Gasparini, ki je to poletje tudi uradno končal reprezentančno kariero. Foto: Osebni arhiv

Ervin Čurlič tokrat z malo manj adrenalina
Kadar na parketu ne bo slovenske reprezentance, bo iz Ljubljane tekme za TV Slovenija spremljal Ervin Čurlič, ki se zelo vživi v odbojkarske tekme: "Ob športnih prenosih (vsaj večine) zares uživam, sploh ko igrajo oziroma nastopajo Slovenci. Tokrat sicer ne bom komentiral slovenskih tekem, tako da bo verjetno nekaj manj adrenalina," nam je povedal Čurlič, ki se vrača na "nacionalko". Priprave Slovencev je podrobno spremljal, opazil je nekaj pomanjkljivosti: "Zagotovo se pozna odsotnost poškodovanega korektorja Tončka Šterna, manjkal bo tudi izkušeni in za nasprotnike velikokrat nepredvidljivi organizator igre Dejan Vinčić. Selektor Cretu že celotno poletje išče najboljše rešitve, tudi s tremi sprejemalci. Ali bo Rok Možič igral tudi zgolj kot korektor in tudi kot sprejemalec, pa bomo seveda videli. Vseh skrivnosti v naši izbrani vrsti seveda ne izdajajo. Verjamem, da bo priložnost dobil tudi najstnik Mujanović, ki zares veliko obeta in bo zagotovo eden izmed nosilcev reprezentance v desetletju po olimpijskih igrah v Parizu ..."

Slovenski odbojkarji lovijo medaljo, za uvod tekma z Ukrajino

Kvalifikacije za Pariz še pomembnejše kot EP
Slovenija se je v evropski odbojki v zadnjem desetletju že močno uveljavila. Tokrat bo na EP-ju nastopila desetič (devetič zapored), na zadnjih štirih prvenstvih je osvojila kar tri srebrne medalje (2015, 2019 in 2021). Kot rečeno, so fantje zelo motivirani, da osvojijo še tisto najžlahtnejšo, treba je vedeti, da imajo najboljše odbojkarske reprezentance letos kar tri vrhunce, saj so najprej nastopali v elitni Ligi narodov (Slovenija je osvojila sedmo mesto), sledijo pa še olimpijske kvalifikacije konec septembra. "Zame so kvalifikacije najpomembnejši turnir izjemno naporne reprezentančne sezone, saj Slovenija še ni igrala na olimpijskih igrah. Na kakšen način biti uspešen na EP-ju in priti že letos, na enem izmed treh kvalifikacijskih turnirjev, na igre v Pariz, pa naj razmišljajo fantje in selektor Cretu."