Slovenski odbojkarji se bodo danes popoldne z Brazilci pomerili za bronasto odličje. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji se bodo danes popoldne z Brazilci pomerili za bronasto odličje. Foto: EPA

Želja po uvrstitvi v veliki finale svetovnega prvenstva je bila velika, italijanska ovira na poti do tja pa prevelika. Italijanski odbojkarji so bili preprosto boljši, ničesar niso prepustili naključju, taktično so igrali brezhibno.

Šli smo v tekmo z mislijo, da poskušamo zmagati. Vedeli smo, da Italijani igrajo fantastično. Mi pa smo sploh na začetkih nizov, igrali z napakami, podarjali smo jim točke, težje je igrati na njihov skok blok. Potem smo dajali vse od sebe, da smo jih ujeli, a so bili nepopustljivi, boljši, igrali so brez napak, in to je res težek poraz.

Gregor Ropret

Slovencem medtem nič ni uspevalo. Ves čas so lovili nasprotnika, težko je bilo igrati v zaostanku, vsakič, ko so se približali, so Italijani spet pobegnili. Prevladovali so v vseh nizih, zato zmaga s 3:0 ne preseneča. Vseeno lahko Slovenci na prvenstvu osvojijo medaljo, danes se bodo ob 18. uri z Brazilci 'udarili' za bron.

Cretu: Še vedno smo igrali z njimi
"Italija je bila boljša, ker ni delala napak. Mi pa smo jih delali. O tem smo se pogovarjali, da jim ne smemo dovoliti preveč priložnosti. Predtem nismo imeli takšne tekme, a čeprav smo delali napake, je naša ekipa imela moč, da jih je ujela. Dali smo jim veliko napak, pa smo še vedno igrali z njimi. To govori o kakovosti naših fantov in to vedno poudarjam," je po tekmi dejal slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki kolektivno, ne individualno igro vidi kot ključ za uspeh proti Brazilcem.

Vedeli so, na kakšen način igrajo
Čeprav so se na Italijane dobro pripravili in so vedeli, na kakšen način igrajo, je bila kakovost preprosto na njihovi strani, meni Dejan Vinčić. "Ne vem, ali smo bili res blizu. Če bi igrali še tri nize, ne vem, ali bi dobili kakšnega. A to je bilo predvsem zaradi njihove igre. Res so bili fantastični, vsakič, ko smo jih pritisnili s servisom, so odigrali v naš blok in zaključili z drugim napadom. Vedeli smo, na kakšen način igrajo, a so bili preprosto boljši. Italijani ti ničesar ne bodo dali zastonj, vsaka neumnost, vsaka napaka je štela dvojno in na žalost smo jih naredili preveč," je dejal.

Slovenski selektor Gheorge Cretu je po tekmi še enkrat poudaril kakovost njegovih varovancev. Foto: EPA
Slovenski selektor Gheorge Cretu je po tekmi še enkrat poudaril kakovost njegovih varovancev. Foto: EPA

Usodne napake na začetkih nizov
Slovenski odbojkarji so Italijanov, zlasti na začetku nizov, podarjali točke. Nekaj, česar na prejšnjih tekmah prvenstva niso počeli. "Vsi smo upali, seveda. Šli smo v tekmo z mislijo, da poskušamo zmagati. Vedeli smo, da Italijani igrajo fantastično. Mi pa smo sploh na začetkih nizov, igrali z napakami, podarjali smo jim točke, težje je igrati na njihov skok blok. Potem smo dajali vse od sebe, da smo jih ujeli, a so bili nepopustljivi, boljši, igrali so brez napak, in to je res težek poraz. Mogoče bi bilo drugače, če bi igrali v Stožicah, ko bi nas poneslo občinstvo. Ni bilo prave ekipne igre in energije, a to je tudi zasluga Italije, ki nam ni dala dihati niti sekundo," je povedal Gregor Ropret.

Kovačič: Dosti nam je še manjkalo
Svoje je dodal še Jani Kovačič, ki je priznal, da moraš za uspeh proti Italiji igrati praktično brezhibno oziroma brez napak. "Izkoristili so vsako našo napako. Sprejem je bil tam-tam, a so visoke žoge bolje zaključevali in se ščitili. Nam je še dosti manjkalo. Prišli smo blizu izenačenja, a so nam spet ušli. Bilo je težko loviti rezultat, na začetku smo jim pustili preveč, tako da so ušli. Pri 17:17 v tretjem nizu smo mislili, da zdaj pa imamo možnost, ampak je nismo vzeli. Pojavile so se napake, ni bilo prave energije. Moramo čim prej pozabiti na to tekmo, čaka nas še ena," je sklenil.