Kapetana Tineta Urnauta in soigralce prva tekma svetovnega prvenstva čaka v petek, ko se bodo pomerili s Kamerunom. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetana Tineta Urnauta in soigralce prva tekma svetovnega prvenstva čaka v petek, ko se bodo pomerili s Kamerunom. Foto: www.alesfevzer.com

Že v petek bo šlo v Stožicah zares, ko se bo Slovenija pomerila s Kamerunom. Slovenci so v pripravah na domači SP v petek ugnali Egipt, nato v soboto na težki tekmi Turke, v generalki pa še Iran, ki jih je premagal v Ligi narodov. Ob zmagi je pomembno tudi to, da so slovenski odbojkarji v ključnih trenutkih vseh treh nizov zaigrali zelo zbrano in jih dobili. Prav tako je pomembno, da so navijači že pokazali, da bodo imeli odbojkarji v Ljubljani tudi močno podporo s tribun.

V redu je bilo. Danes smo imeli tisti pravi test. Iran je vrhunska ekipa in dobro smo se odzvali. Še so nam po tleh padale malo prelahke žoge, a to so tisti detajli, ki se jim moramo do petka še posvetiti. Temu moramo nameniti več pozornosti, predvsem lahkih žogam in varanjem. Ampak splošno gledano sem zadovoljen.

Dejan Vinčić

Vsi trije nizi so bili zelo tesni. Občutno prednost v prvem so si Slovenci priigrali pri vodstvu s 17:12, a so se Iranci z dobrim servisom približali. Niz pa je odločil slovenski blok, odločilen je bil prav blok Jana Kozamernika za 25. točko. Tudi drugi niz je obetal gladko zmago po vodstvu 18:13, a so gostje razliko počasi topili in na 24. točki Sloveniji preprečili, da dobi odločilno točko za niz. Slovenija je za 2:0 potrebovala tri zaključne žoge.

V tretjem nizu je selektor Gheorghe Cretu dal priložnost tudi odbojkarjem, ki sicer igrajo manj. Po izenačeni igri pri vodstvu gostov s 23:20 je kazalo, da bodo gostje znižali. Rok Možič pa je z blokom poravnal na 24:24. Tudi s kančkom sreče pa so Slovenci niz dobili s 30:28. Odločilno točko je dosegel Žiga Štern. Zatem sta se reprezentanci dogovorili še za en niz, v katerem so imeli pobudo Iranci. Gostitelji so se sicer približali, na koncu pa so ga vendarle dobili odbojkarji Irana z 28:26.

“Moramo se zavedati, da je bila to še vedno le pripravljalna tekma. Lahko sem zadovoljen z nekaterimi stvarmi, a še vedno moramo popraviti nekaj detajlov. Imamo še prostor za napredek, predvsem pri tehničnih stvareh in v nekaterih situacijah, kjer se nismo odzvali najbolje. Ko nasprotnik odigra dobro, moramo ostati mirni in čakati na naslednjo priložnost. Čakajo nas tekmeci, ki so zelo dobri, ki imajo odlične posameznike in igrajo na zelo visoki ravni. O tem moramo razmišljati, na to moramo biti pripravljeni. Zdaj bomo preostala dneva do prvenstva izkoristili za dober trening in tudi nekaj počitka. Na prvo tekmo in tudi že na vse druge se strokovni štab že pripravlja. Vsi v to vlagamo veliko napora in to je zelo pomembno,” je dejal selektor Cretu.


Pripravljalna tekma:
SLOVENIJA - IRAN
3:0 (20, 25, 28)
Slovenija: Štern T. 8, Pajenk 4, Kozamernik 3, Gasparini 6, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja 2, Klobučar, Kovačič, Štern Ž. 4, Ropret, Urnaut 7, Čebulj 12, Možič 7.

Iran: Jelveh, Milad 5, Toukhteh 6, Shahrooz, Hazratpour, Moazzen, Kazemi, Esfandiar 4, Manavi J. 3, Mojarad 6, Amin 19, Vadi, Javad, Sharifi 8.