Tadej Pogačar ni imel časa za počitek po drugem slavju na Elizejskih poljanah. V soboto ga že čaka nov velik izziv, cestna dirka za olimpijske medalje. Prenos bo na TV SLO 2. Foto: AP
Tadej Pogačar ni imel časa za počitek po drugem slavju na Elizejskih poljanah. V soboto ga že čaka nov velik izziv, cestna dirka za olimpijske medalje. Prenos bo na TV SLO 2. Foto: AP
Brutalna proga, ki je pisana na kožo Pogačarju in Rogliču

Le šest dni po koncu Dirke po Franciji bodo kolesarji v Tokiu odpeljali olimpijsko cestno dirko, dolgo 234 km. Na njej naj bi pomembno vlogo igrali tudi Slovenci. Na štartu bodo Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc in Jan Tratnik.

Roglič že takšen, kot mora biti
Glavna aduta bosta zagotovo Roglič in Pogačar, proga je težka, kar jima ustreza. Uvodna treninga sta minila brez težav. "Na treningu so bili vsi fantje videti odlično. Ni bojazni, da ne bi bili pravi. Primož (Roglič) je zdrav, dobro razpoložen, sproščen in tudi motiviran. Kot ga vidim na kolesu, je vse, kot mora biti, tudi v vožnji na klanec," je Rogličevo stanje (Tour je moral zapustiti zaradi padca in poškodbe) ocenil selektor Andrej Hauptman.

Roglič in Pogačar računata, da bo odločitev padla na brutalnem zadnjem klancu

Pogačar Toura ni končal preveč iztrošen
Za Tadeja Pogačarja selektor pravi, da si je po zmagi na Touru že nabral novih moči, kaže tudi, da mu bo vreme naklonjeno. "Menim, da se je regeneriral. Za soboto napovedujejo nekoliko nižje temperature, vsekakor bi bilo bolje, če bi se to uresničilo, a tudi v nasprotnem primeru ne vidim nobenih težav. Tudi na Touru je v nekaj v vročih etapah odpeljal odlično, tako da me ne skrbi. Tudi on je maksimalno motiviran, Dirke po Franciji niti ni končal posebno iztrošen, če dodamo, da je Polanc dobro treniral, Tratnik pa v sezoni pokazal, da je močan, smo lahko optimisti."

Vogrin: Roglič je v redu, ne čuti več posledic padca

Dodatna težava je visoka vlaga
Pogačar na četrtkovem treningu ni bil najbolje razpoložen, verjetno tudi zaradi soparnega vremena. "Ko smo naredili prvi trening, so bile noge v redu, na drugem treningu pa malo manj. Vlaga je res grozna. Jutri imamo še zadnji trening, potem bomo pa v soboto videli, ali so prave ali "zakislene". Mislim, da bo vse v redu." Traso sobotne dirke Pogačar že pozna, jasno je, kaj bo ključno: "Zadnji klanec je res brutalen!"

Pogačarju bi ustrezalo hladnejše vreme, zato je dobra novica, da za soboto v Tokiu napovedujejo nekoliko nižje temperature. Foto: EPA
Pogačarju bi ustrezalo hladnejše vreme, zato je dobra novica, da za soboto v Tokiu napovedujejo nekoliko nižje temperature. Foto: EPA

Težko je reči, kdo bo nadziral dirko
Ob vseh uspehih slovenskega kolesarstva navijači upravičeno lahko upajo na medaljo, a selektor Hauptman ničesar ne obljublja: "V kolesarstvu je vrh zelo širok, enodnevne dirke so pa sploh nekaj posebnega. Težko je napovedati, kako se bo dirka odvijala, katere reprezentance bodo nadzorovale dirko. Ekipe ne bodo imele osem kolesarjev, ampak največ pet, nekateri dobri na vzponih pa tu ne bodo imeli dobrih pomočnikov. Zagotovo pa bodo moštva, ki nimajo kolesarjev za težke profile, dirko poskušala rešiti prej."

Bomo videli podoben scenarij kot v Imoli?
Kot še pravi Hauptman, se da nekaj vzporednic potegniti tudi z lanskim svetovnim prvenstvom, na katerem je najprej napadal Pogačar, nato pa je v boju za vrh ostal Roglič, ki je na koncu zasedel šesto mesto. "Vidim veliko podobnosti, toda takrat so imele ekipe vendarle več kolesarjev. Tudi vremenske razmere so bile drugačne, vseeno pa je res težko napovedati predvsem, kako se bodo dirke lotile največje nacije."

Cestna dirka na goro Fudži bo velik izziv za Pogačarja in Rogliča