Slovenski kolesarji na Japonskem že pridno trenirajo. Foto: Instagram/Jan Tratnik
Slovenski kolesarji na Japonskem že pridno trenirajo. Foto: Instagram/Jan Tratnik

In to kakšna dirka! Vredna naslova olimpijskega prvaka!

Proga je dolga kar 234 kilometrov, na njej pa je precej zahtevnih vzponov (skupaj bodo morali premagati kar 4865 metrov nadmorske višine!), ki so pisani na kožo tako dvakratnemu zmagovalcu Toura Tadeju Pogačarju in dvakratnemu prvaku španskega kroga Primožu Rogliču. Ta je po nesrečnem padcu na uvodu Toura že okreval in se dobro pripravlja na Tokio. Ker lahko na olimpijskih igrah tekmuje omejeno število kolesarjev (najboljših šest reprezentanc ima po pet kolesarjev, Slovenija štiri), bo dinamika dirke drugačna od svetovnih prvenstev ali dirk, kjer se vozi za klub. S kombinacijo Pogačar-Roglič spada Slovenija brez dvoma v najožji krog favoritov!

Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: Organizator
Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: Organizator

Najprej na Doushi Road
Po prvih ravninskih 40 kilometrih se bo cesta začela zlagoma dvigati. Prvi kategorizirani vzpon bo na 80. kilometru, ko bo karavana prečkala Doushi Road (1121 mnv) − klanec je dolg 4,3 kilometra, povprečni naklon pa znaša 6,1 odstotka.

Odločalo se bo na Mikuni
Po spustu sledi vzpon na najvišjo točko dirke – Fudži (1451 mnv) − naklon je približno enak kot na prejšnjem klancu (6,0-odstotni), zato pa bo precej daljši, saj bodo kolesarji vanj grizli skoraj 15 kilometrov. Po spustu bodo dobrih 30 kilometrov vozili po ravnem, sledi pa najbrž odločilni vzpon na Mikuni, ki bo brutalen, dolg bo 6,8 kilometra, povprečni naklon bo znašal 10,1 odstotka (ponekod celo 17-odstotni). Sledil bo spust, cilj pa bo na dirkališču formule ena Fuji Speedway Circuit.

Favoritov je kar nekaj
Kdo so favoriti? Krog favoritov je širok, ob omenjenih Slovencih so to gotovo še Wout van Aert, Remco Evenepoel, Adam in Simon Yates, Sergio Higuita, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Richard Carapaz, Joao Almeida ... O tem, taktikah, napovedi in vremenu pa bomo pisali podrobneje v naslednjih dneh ...