Novak Đoković je seveda favorit številka ena olimpijskega turnirja. Foto: AP
Novak Đoković je seveda favorit številka ena olimpijskega turnirja. Foto: AP

Dosežek, ki je do zdaj uspel le Steffi Graf leta 1988, pomeni osvojitev vseh štirih turnirjev za grand slam, hkrati pa še dobiti zlato medaljo na olimpijskih igrah. Ker je mogoče vse skupaj mogoče le na vsake štiri leta – od zadnje priložnosti je sicer minilo jih pet – je dosežek še bolj impresiven. Prvi igralec sveta je za zdaj na dobri poti, saj je tri turnirje že osvojil, potem ko je bil najboljši v Melbournu, na Roland Garrosu in pred dvema tednoma še v Wimbledonu, ko se je z 20. lovoriko na največjih štirih turnirjih izenačil z Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem, ki pa sta izpustila Tokio.

V Tokiu bo glavni izzivalec drugi igralec sveta Danil Medvedjev, od prve deseterice z ATP lestvice pa na igrah sodelujejo še Stefanos Cicipias, Aleksander Zverev in Andrej Rubljov. Foto: AP
V Tokiu bo glavni izzivalec drugi igralec sveta Danil Medvedjev, od prve deseterice z ATP lestvice pa na igrah sodelujejo še Stefanos Cicipias, Aleksander Zverev in Andrej Rubljov. Foto: AP

"Zavedam se, da imam res veliko priložnost. Po drugi strani je to dolgoročni cilj. Kratkoročni pa je vsakodnevna rutina in izvedba vsega potrebnega, kar me pripelje v stanje, da lahko vsak dan igram najboljši tenis. V kolikor mi uspe, da sem na svojem vrhuncu, verjamem, da mi to lahko uspe. Sem bližje kot kadar koli," je za TV Slovenija po prvem dvoboju na igrah povedal Nole.

Đoković: Pričakujem, da bo igra vse boljša

34-letni Beograjčan se je v Tokiu najprej pomeril z Bolivijcem Hugom Dellienom in zanesljivo slavil z dvakrat po 6:2. V drugem krogu ga čaka Nemec Jan-Lennard Struff. "Olimpijske igre so vedno velika spodbuda in motivacija za vsakega športnika. Isto velja zame. Turnir bo dolg in ne želim razmišljati preveč naprej. Seveda imam visoke ambicije. Želim se boriti za zlato medaljo. Prvi korak je opravljen. Bilo je dobro, je pa še dovolj prostora za napredek. Pričakujem, da bo moja igra čez turnir vse boljša," je zadovoljen prvi lopar sveta.

Tudi Đoković je imel nekaj težav z visokimi temperaturami, a kot je dejal, so imeli na obračunih pred njegovim tenisači še zahtevnejše pogoje: "Ni bilo lahko, a so imeli dvoboji pred mojim še težje. Če lahko rečem tako, nisi imel kam pobegniti. Potem se je le malenkost ustvarila senca. Zadnjih 15 minut je bilo bolje. Vročina je res velika, mislim pa, da je vlaga tista, ki poskrbi, da se človek na terenu počuti še bolj nervozno."

Na treh igrah le bron v Pekingu

Srbski zvezdnik, ki je verjetno kar prvo ime olimpijskih iger nasploh, četrtič v karieri igra pod petimi krogi. Olimpijski debi je dočakal leta 2008 v Pekingu, kjer je bil bronast, na naslednjih dveh pa je obakrat klonil pred Argentincem Juanom Martinom del Potrom. V Londonu je klonil na tekmi za tretje mesto, v Riu pred petimi leti pa že v prvem krogu: "Olimpijske igre mi pomenijo veliko. Predstavljanje svoje države na najpomembnejšem športnem dogodku je nekaj posebnega in mi veliko pomeni."

"Pred Roland Garrosom in Wimbledonom sem se dobro pripravljal. Vedel sem, da bodo te zadnji trije meseci zame izjemno naporni. Z rezultatom na Roland Garrosu in Wimbledonu sem imel popoln izkupiček, tako je samozavest na visoki ravni. S tem sem prišel v Tokio. Žal tukaj ni publike. Res je, da atmosfera ni idealna, po drugi strani pa vem, da nas veliko ljudi gleda in podpira. Trudim se, da sem osredotočen na dvoboje in mislim, da sem v prvem dobro opravil nalogo," je dodal.