Alexander Zverev je na teniškem olimpijskem prestolu zamenjal Britanca Andyja Murrayja, ki je zlato olimpijsko kolajno osvojil na zadnjih dvojih poletnih igrah v Londonu in Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Alexander Zverev je na teniškem olimpijskem prestolu zamenjal Britanca Andyja Murrayja, ki je zlato olimpijsko kolajno osvojil na zadnjih dvojih poletnih igrah v Londonu in Riu de Janeiru. Foto: Reuters

V petek je bil Zverev v polfinalu v izgubljenem položaju proti prvemu igralcu sveta, Srbu Novaku Đokoviću. Pri zaostanku z 1:6 in 2:3 je zaigral na vse ali nič. Jezo mu je uspelo preusmeriti v močne udarce. Z izjemnimi servisi in natančnimi bekhendi je osvojil deset izmed zadnjih enajstih iger. Popolnoma je nadigral Đokovića, ki je bil v zadnjem nizu nemočen.

Olimpijske igre so največji turnir, ki ga lahko osvojiš v katerem koli športu. Ne morem verjeti, da sem osvojil zlato olimpijsko kolajno.

Alexander Zverev

24-letni Zverev, ki še ni osvojil turnirja za grand slam, čeprav je bil lani v New Yorku zelo blizu, ko ga je v finalu v petih nizih (2:6, 4:6, 6:4, 6:3 in 7:6) ugnal Avstrijec Dominic Thiem, je bil v prvem nizu olimpijskega finala zelo prepričljiv. V uvodu dvoboja se je zanašal na silovite forhende, s katerimi je že v tretji igri nasprotniku odvzel začetni udarec, brejk je nato z odličnimi prvimi servisi igro pozneje tudi potrdil (3:1).

Hačanov nikakor ni našel luknje v igri nasprotnika, trudil se je ujeti zaostanek, a zaman. V deveti igri je nato še drugič izgubil servis in v nizu pred Nemcem klonil s 6:3. Zverev je nasprotnika 'lomil' s silovitimi bekhendi z zadnje črte.

Karen Hačanov je bil povsem nemočen proti 11 mesecev mlajšemu Zverevu. Foto: Reuters
Karen Hačanov je bil povsem nemočen proti 11 mesecev mlajšemu Zverevu. Foto: Reuters

Suvereni Nemec skoraj 'zavezal kravato'
Dobro igro je Zverev nadaljeval tudi v drugem nizu, v drugi igri si je priigral tri priložnosti za brejk, izkoristil je tretjo, potem ko je Hačanov žogico poslal v mrežo. Hamburžan je brez večjih težav povišal prednost na 3:0. V naslednji igri je navdušil z nekaj izjemnimi udarci. S forhend paralelo je izenačil izid na 40:40, z bekhend winnerjem si je prigaral priložnost za brejk, ki je ni izkoristil. Vseeno se ni dal, še naprej je nizal izvrstne udarce, po dolgi izmenjavi in novem bliskovitem bekhendu je povedel s 4:0. Hačanov, ki je na olimpijskem turnirju v celoti izkoristil ugoden žreb, je bil v izgubljenem položaju, v šesti igri je serviral za obstanek, a za kaj več je bilo že prepozno. Zverev si je po uri in 20 minutah dvoboja priigral točko za zlato in jo tudi izkoristil.

Največji turnir, ki ga lahko osvojiš
"Olimpijske igre so največji turnir, ki ga lahko osvojiš v katerem koli športu. Ne morem verjeti, da sem osvojil zlato olimpijsko kolajno," je takoj po dvoboju dejal presrečni Zverev. Ta je za Nemčijo osvojil prvo zlato olimpijsko kolajno v tenisu v moški konkurenci (leta 1988 je bila zlata legendarna Steffi Graf, zlato je osvojil tudi Boris Becker, a v konkurenci dvojic, in sicer leta 1992 v Barceloni z Michaelom Stichom). Nemci obenem upajo, da bo 24-letnik nasledil Beckerja in po več kot četrt stoletja v moški konkurenci dosegel končno zmago na turnirju za grand slam. Beckerju je to nazadnje uspelo v Melbournu leta 1996.

Zverev po olimpijskem zlatu: Zmaga nad Đokovićem mi je vlila samozavest

Finale (M):
ZVEREV (NEM/4)HAČANOV (RUS/12)
6:3, 6:1

Tenis (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Alexander ZverevNemčija
2Karen HačanovOlimpijski atleti Rusije
3Pablo Carreno BustaŠpanija
Tenis - finale (M)

Finale ženskih dvojic:
KREJČIKOVA/SINIAKOVA (ČEŠ/1) - BENCIC/GOLUBIC (ŠVI)
7:5, 6:1

Tenis, dvojice (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Barbora Krejčikova in Katerina SiniakovaČeška
2Belinda Bencic in Viktorija GolubicŠvica
3Laura Pigossi in Luisa StefaniBrazilija

Mešane dvojice, finale:
PAVLJUČENKOVA/RUBLJOV (RUS) - VESNINA/KARACEV (RUS) -
6:3, 6:7, 13:11

Mešane dvojice
UvrstitevTekmovalecDržava
1Andrej Rubljev in Anastazija PavljučenkovaOlimpijski atleti Rusije
2Aslan Karacev in Elena VesninaOlimpijski atleti Rusije
3John Peers in Ashleigh BartyAvstralija