Pri 23:23 je kazalo, da bomo do konca spremljali ogorčen boj za zmago, vendar so evropske in svetovne prvakinje Norvežanke dosegle tri zadetke zapored, tako da je bilo še pred zadnjo minuto vse odločeno. Elisabeth Omoregie je vse tri svoje zadetke dosegla v prvem polčasu, v 58. minuti pa je izgubila žogo in napad, ob katerem bi lahko Slovenija izenačila na 24, je šel po zlu.  Foto: www.alesfevzer.com
Pri 23:23 je kazalo, da bomo do konca spremljali ogorčen boj za zmago, vendar so evropske in svetovne prvakinje Norvežanke dosegle tri zadetke zapored, tako da je bilo še pred zadnjo minuto vse odločeno. Elisabeth Omoregie je vse tri svoje zadetke dosegla v prvem polčasu, v 58. minuti pa je izgubila žogo in napad, ob katerem bi lahko Slovenija izenačila na 24, je šel po zlu. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Gros (zdaj je s 690 goli prva strelka v zgodovini Slovenije) je bila zelo razočarana, a naredila je vse, kar je lahko, v zadnji minuti odmora je v slogu Gorana Dragića (EP 2017) bodrila kolegice, da je še vse mogoče (video je v tej novici – zadnjih pet minut tekme). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ana Gros (zdaj je s 690 goli prva strelka v zgodovini Slovenije) je bila zelo razočarana, a naredila je vse, kar je lahko, v zadnji minuti odmora je v slogu Gorana Dragića (EP 2017) bodrila kolegice, da je še vse mogoče (video je v tej novici – zadnjih pet minut tekme). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Play with heart" oziroma igraj s srcem, to je vodilo letošnjega evropskega rokometnega prvenstva, najbolje pa ga utelešajo ravno Slovenke, ki so jim dvomljivci pred prvenstvom napovedovali slovo že po predtekmovanju, v resnici pa igrajo pomembno vlogo tudi v drugem delu turnirja. Neverjetno željo so pokazale včeraj in bile še pet minut pred koncem na pragu podviga. Morda je bila to celo najboljša predstava v zgodovini ženske reprezentance, a na koncu so Norvežanke za že 17. zaporedno zmago na EP-jih vendarle potrdile kakovostno premoč in zmagale s 23:26, s tem pa si zagotovile nastop v polfinalu. Slovenke imajo le še teoretične možnosti, da se bojujejo za medalje. Seveda morajo najprej jutri ob 15.30 premagati Madžarsko, nato upati, da Hrvaška preseneti Švedsko (tudi remi je ugoden) in da se bodo Norvežanke resno lotile skandinavskega derbija in ugnale Dansko (lestvica in vse tekme v skupini I tukaj).

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Norveška

Henny Reistad uničila slovenske sanje
"Razočaranje je veliko. Težko mi je, ker vem, da niso toliko boljše, a na koncu ni bilo sreče. Zavedamo se, da morda takšne priložnosti ne bomo več imele. Verjetno je bila to kar ena in edina priložnost v karieri, saj ne igramo veliko takšnih tekem, sploh pa ne doma. Norveška je bila premagljiva, manjkalo je nekaj igralk. Tako blizu smo bile ... V končnici je Norveška vse izpeljala tako, kot je treba, pozna se, da ima za seboj že milijon takšnih tekem. V naši igri je bilo preveč nervoze. Ni se nam uspelo oddaljiti za dva gola, kar bi bilo lahko odločilno. V napadu ni bilo pravega pretoka žoge, preveč so prekinjale našo igro, v obrambi nas je razbijala Henny Reistad," nam je na robu solz povedala kapetanka Ana Gros.

Sorodna novica V Stožicah do 55. minute dišalo po zgodovinskem podvigu

Tudi slovita Katrina Lunde opravila svoje
Ambasadorka 15. evropskega prvenstva, novoizvoljena predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, je ravno Henny Reistad izročila nagrado za najboljšo igralko tekme Henny Reistad, ki je dosegla 10 zadetkov. Odlično je svoje delo opravila tudi 42-letna vratarka Katrine Lunde, ki ima devet zlatih medalj z največjih tekmovanj, od tega dve olimpijski. Med drugim je ubranila strel Tjaše Stanko, ki bi lahko Slovenkam prinesel vodstvo z 21:19. Bosanski sodnici nista podlegli pritisku Stožic, Slovenkam nista bili ravno naklonjeni, videli sta tudi malenkosten prestop Tamare Mavsar ob izteku predzadnje minute, ko so bile Slovenke še v igri. V drugem polčasu je ravnotežje držala predvsem Maja Vojnović, ki je zbrala osem obramb (42-odstotna uspešnost). Dragan Adžić je odlično pripravil ekipo, dekleta so grizla v obrambi in uspešno preprečevale, da bi se nasprotnice razletele ob njihovih značilnih protinapadih.

Statistika tekme Norveška – Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Statistika tekme Norveška – Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Navijači so se zelo izkazali, 5648 gledalcev pa je rekord za ženske rokometne tekme v Sloveniji. Škoda, da je bila sočasno v Kopru tudi košarkarska tekma med Slovenijo in Nemčijo ... Foto: MMC RTV SLO
Navijači so se zelo izkazali, 5648 gledalcev pa je rekord za ženske rokometne tekme v Sloveniji. Škoda, da je bila sočasno v Kopru tudi košarkarska tekma med Slovenijo in Nemčijo ... Foto: MMC RTV SLO

Rekord ji po tekmi ni (še) nič pomenil
"Ponosne smo lahko na to predstavo, borile smo se od prve do zadnje minute. Še vedno smo v igri. Moramo se pobrati in se dobro pripraviti za dvoboj z Madžarsko, gre za olimpijske kvalifikacije," se je k naslednji oviri ozrla Ana Gros, ki je bila včeraj s petimi zadetki najboljša slovenska strelka. V prvem polčasu se ji dolgo ni uspelo razigrati, vseeno pa se že pred odmorom postala najboljša strelka v zgodovini izbrane vrste, saj je presegla dosežek Tanje Oder (686). Je v 26. minuti (pri 13:13), ko je postala rekorderka, sploh pomislila na ta mejnik: "Iskreno povedano, ne. Seveda je to velika čast, a danes je bilo pomembno le to, da premagamo Norveško. V tem izjemnem vzdušju Stožic smo si tega še bolj želele. Takšne priložnosti ne bo več, zato mi je še toliko bolj žal."

Pogovora z Draganom Adžićem in Ano Gros po porazu proti Norveški

Utrujenost? Je ni in je ne bo!
Kratko in jedrnato je na vprašanje, kaj je odločilo ponedeljkov spektakel, odgovoril selektor Dragan Adžić: "Zmanjkalo je kakšnih deset let skupnega dela. Norveška to ima, mi ne. Ponosen sem, Norvežanke so dala najmanj golov na EP-ju. Velika stvar je, da smo prišli na to raven, ko je bilo samo od nas odvisno, ali lahko premagamo takšno velesilo." Adžić je prepričan, da se lahko Slovenke enakopravno vključijo v boj za nastop na olimpijskih igrah 2024. O izjemni slovenski igri v obrambi – Norvežanke so na letošnjem EP-ju do včerajšnje tekme dosegale povprečno 32 golov na tekmo – je razmišljala tudi Nina Zulić: "Ko pridejo takšne tekme, greš na vse. Želja je bila neizmerna. Garaš, boriš se kot levinja, greš prek svojih meja. Nismo hotele izpustiti te priložnosti, a žal so bile Norvežanke, ki se bodo gotovo borile za zlato medaljo, boljše. Poraz boli, a gremo zdaj po zmago nad Madžarsko. Utrujenosti ni in je ne bo niti za eno sekundo, Stožice so vse bolj polne, in ta podpora nam ogromno pomeni."

Navdušena tudi Olga Čečkova
V Stožicah je bilo včeraj skoraj 6000 gledalcev, kar je rekord za ženski rokomet v Sloveniji. Drži, dvorana bi bila ob tako slovitem nasprotniku lahko še bolj polna. V Morači (v Podgorici so bile tekme predtekmovalne skupine D) so navijači črnogorskim nasprotnicam res pripravil pekel, v Stožicah pa je bilo "zgolj" – odlično vzdušje, ki ga je dvigovala predvsem navijaška skupina s številnimi bobni. "Super tekma. Škoda teh napak na koncu, sicer bi lahko zmagale. Srčno so igrale, borbeno," so bili zadovoljni. Da so Slovenke navdušile z igro in borbenostjo, nam je potrdila tudi nekdanja slovenska reprezentantka Olga Čečkova: "Sijajno igrajo, ne popuščajo, to je nam manjkalo. Igrale smo dobro nekaj minut, ne pa vso tekmo. Ta reprezentanca ima nekaj več, in res upam, da se prebijejo v polfinale," nam je med polčasom povedala nepogrešljiva članica Krima v letih njegove evropske prevlade.

Zadnji krog 2. dela, skupina I, sreda ob 15.30:
MADŽARSKA − SLOVENIJA (prenos na TV SLO 2)

Ob 18.00:
HRVAŠKA − ŠVEDSKA

Ob 20.30:
NORVEŠKA − DANSKA

Slovenke po herojski predstavi izgubile proti Norvežankam