Slovenke so bile v ponedeljek pet minut oddaljene od senzacije in skalpa evropskih prvakinj, s čimer bi naredile velik korak proti nenadejanemu polfinalu na domačem evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so bile v ponedeljek pet minut oddaljene od senzacije in skalpa evropskih prvakinj, s čimer bi naredile velik korak proti nenadejanemu polfinalu na domačem evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Glavno vprašanje na torkovem druženju z novinarji le 14 ur po porazu z Norvežankami (23:26) je bilo jasno, kako psihološko pripraviti igralke za zadnji obračun v drugem delu tekmovanja, v katerem Slovenke trenutno zasedajo četrto mesto v skupini 1, ob tem pa imajo realno malo možnosti za napredovanje v polfinale.

Selektor verjame v igralke

"Najpomembnejše bo dvigniti igralke, da tekmo začnejo s podobno energijo kot do zdaj. Verjamem, da nam bo to uspelo. Imamo širino in verjamem v njihov karakter, ki so ga fenomenalno potrdile na vseh dosedanjih tekmah. Verjamem, da bodo tudi na tej tekmi iztisnile iz sebe vso energijo in dokončale naš posel," je odgovoril selektor reprezentance Dragan Adžić.

Rokometašice še imajo možnost za polfinale, a niso več odvisne le od sebe

Madžarke sproščene, a tudi zunaj kombinatorike

Črnogorec na slovenski klopi je dodal, da so si njegove varovanke zelo želele polfinala in si prizadevale odločilni korak storiti prav proti Norvežankam. Poraz je bil boleč, ker je pokazal, kako blizu presenečenju je bila Slovenija. Zdaj kljub odlični igri prihajajo drugačne težave.

"Najtežji bo mentalni preskok, kako se vrniti v tekmovalni pogon. Verjamem, da nam bo do morebitne zmage nad Madžarsko pomagalo tudi to, kar smo naredili do zdaj, in ta stabilnost, ki smo jo pokazali na vseh tekmah. Bo pa Madžarska zdaj še posebej nevarna in sproščena, saj ni več v igri za napredovanje," je še poudaril Adžić.

Slovenske rokometašice si tudi za sredno tekmo proti Madžarski (začetek ob 15.30) želijo podobne navijaške podpore, kot so je bile deležne proti Norvežankam. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice si tudi za sredno tekmo proti Madžarski (začetek ob 15.30) želijo podobne navijaške podpore, kot so je bile deležne proti Norvežankam. Foto: www.alesfevzer.com

Lahko Hrvatice ustavijo Švedinje?

Tako selektor kot njegove varovanke ne razmišljajo o matematiki in možnih scenarijih za nastop v polfinalu. Ta je mogoč le ob slovenski zmagi nad Madžarsko, zmagi Norveške nad Dansko (20.30) ter glede na vse prikazano ob izrazitem presenečenju Hrvaške proti Švedski (18.00), na tej tekmi pa za Slovenke šteje tudi remi.

"Res vse ni več odvisno od nas samih. Sami moramo pripeljati do konca to, kar je v naših rokah. Madžarke smo spoznale septembra. So dobra reprezentanca, dobro igrajo in ne izgubljajo veliko žog. Borbeno se bomo morale spopasti z njimi od prve do zadnje minute. Osredotočene bomo morale biti v napadu, se hitro vračati in boriti v obrambi," je pred zadnjim dvobojem dejala vratarka Amra Pandžić.

Sorodna novica Po odlični predstavi želje segajo vse do Pariza 2024

Nina Zulić: Vse za zmago

Reprezentančna kolegica v polju Nina Zulić pričakuje zahtevno tekmo z vzhodnimi sosedami, a močno verjame v zmago. "Prepričana sem o zmagi. Tega nam Madžarska ne more vzeti, še posebej ne pred našimi navijači ter ob naši energiji, moči, želji in borbi," je prepričana 26-letna rokometašica.

"Ne bomo podcenjevale Madžark. Z njimi smo igrale pred začetkom priprav na prvenstvo. Ena tekma je bila izenačena, drugo smo tesno dobile. To je kakovostna reprezentanca, četudi v skupini še nima točk," je še dodala srednja zunanja igralka, ki si kruh služi v Turčiji pri klubu Kastamonu.

Poudarila je, da so se igralke utrudile proti Norvežankam, a se skozi leta in velika tekmovanja naučile, kako se spopasti z napornim ritmom. "Ko si na prvenstvu, ko si tekme sledijo druga za drugo, nimaš časa razmišljati o Norveški in varčevati z močmi. Glavnina reprezentance je že bila na velikih tekmovanjih in se je naučila, da je treba tekme čim prej analizirati, se regenerirati, pripraviti na novo in jo odigrati."

Sorodna novica V Stožicah do 55. minute dišalo po zgodovinskem podvigu

Temelji za nov razmah ženskega rokometa

In kaj je domače prvenstvo prineslo za prihodnost? Tjaša Stanko meni, da so igralke s približevanjem prvenstva vse bolj verjele v reprezentanco. Zdaj bodo skušale to prepričanje prenesti še na naslednja tekmovanja: "To prvenstvo nam je dalo nekaj, česar prej nismo imeli ... Dokazale smo same sebi in drugim, da smo sposobne nizati dobre tekme."

Še bolj dolgoročno gleda Nina Zulić: "Želim si, da bi se čim več malih punčk odločilo za rokomet, da lahko stopnjujemo ta razvoj in na njem gradimo. Velesile delujejo na tak način, korak za korakom."

Slovenke optimistične pred tekmo proti Madžarski
Evropsko prvenstvo v rokometu: Po tesnem porazu z Norvežankami
Upanje na polfinale rokometašic še obstaja