Božidar Simić, ki od leta 2017 igra v nemški Bundesligi, je v drugem polčasu ubranil tri sedemmetrovke. Foto: EPA
Božidar Simić, ki od leta 2017 igra v nemški Bundesligi, je v drugem polčasu ubranil tri sedemmetrovke. Foto: EPA
Črnogorci so neusmiljeno rešetali slovenski gol, predvsem prek svojega krožnega napadalca Nemanje Grbovića so prevečkrat izigrali slovensko obrambo. Foto: EPA
Črnogorci so neusmiljeno rešetali slovenski gol, predvsem prek svojega krožnega napadalca Nemanje Grbovića so prevečkrat izigrali slovensko obrambo. Foto: EPA

Simić je ob koncu predzadnje minute Gašperju Marguču ubranil sedemmetrovko (skupaj je ubranil tri sedemmetrovke) in slovenskih upov je bilo konec, saj je bila zmaga nujna. Neverjetno, na kako klavrn način je prvenstva konec, zdi se, kot da so se Slovenci na koncu predali in da jim je bilo vseeno, edina svetla izjema je bil z 10 obrambami vratar Urh Kastelic, ki je dobro opravil svoje delo (dosegel je celo dva zadetka na prazen gol). "Osramotili smo se, razočarali navijače," je bil odkrit Marguč. Vsekakor je to poraz, po katerem je zelo negotova tudi usoda selektorja Ljubomirja Vranješa. O tem je govoril tudi Kastelic: "Bili smo kot kokoši brez glave." Blažu Jancu, članu Barcelone, Vranješ ni namenil niti minute igre.

Sorodna novica "Osramotili smo se, razočarali navijače"

Vujović prvi strelec, Simić blestel v 2. delu
Črnogorski levi, ki so se v šestem poskusu prvič prebili v drugi del EP-ja, so poskušali s počasno igro čim bolj uspavati Slovence, kar jim je odlično uspevalo. Večkrat so izigrali slovensko obrambo, v kateri je šepal predvsem centralni blok, kar je vneto izkoriščal Nemanja Grbović (8 golov). Prvi strelec je bil Branko Vujović (9), nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško. Junak obračuna je tudi vratar Simić, ki je v prvem polčasu ubranil le en strel, v nadaljevanju pa tri sedemmetrovke.

Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Črna gora
Blaž Blagotinšek (dosegel je štiri zadetke) nima pravega vzroka za veselje ob svojem 28. rojstnem dnevu. Foto: EPA
Blaž Blagotinšek (dosegel je štiri zadetke) nima pravega vzroka za veselje ob svojem 28. rojstnem dnevu. Foto: EPA

V prvem polčasu lepo slovensko vodstvo
Že uvodne minute so nakazale, da je slovenska obramba na prepihu. V 13. minuti je po protinapadu zadel Branko Vujović (5 zadetkov v prvem polčasu) in Črna gora je prvič povedla (8:7). Z nekaj obrambami Urha Kastelica, ki je zamenjal Jožeta Baznika, se je tehtnica začasno hitro nagnila v slovensko korist. Blaž Blagotinšek je po 20 minutah poskrbel za prvo prednost dveh zadetkov (13:11), nato sta zadela še Tilen Kodrin (s štirimi zadetki v prvem polčasu najučinkovitejši pri Slovencih) in Jure Dolenec, tako da je semafor kazal +4 (15:11), ob polčasu pa 19:16.

Črna gora, ki jo je lahko tudi s klopi vodil selektor Zoran Roganović (vrnil se je po okužbi), se je v šestem poskusu prvič prebila v 2. del EP-ja. Foto: EPA
Črna gora, ki jo je lahko tudi s klopi vodil selektor Zoran Roganović (vrnil se je po okužbi), se je v šestem poskusu prvič prebila v 2. del EP-ja. Foto: EPA

Ob koncu 50. minute Črnogorci že z aktivnim rezultatom
V drugem polčasu so Slovenci še naprej spali v obrambi, a napad je bil do odločilnih minut še učinkovit. Domen Makuc je po domiselni akciji zadel 25:22, Kastelic je z drugim zadetkom v prazno mrežo poskrbel za 28:25. Toda naslednje tri zadetke so spet dosegli nasprotniki in ob koncu 50. minute se je že nakazovala drama. Slovenci niso in niso našli prave rešitve, v 58. minuti je Črnogorce dodatno dvignil Nebojša Simić, ki je Makucu ubranil sedemmetrovko. Nemanja Grbović – znova je bil sam na črti – je sredi predzadnje minute postavil končni izid. Slovencem ni uspelo iztržiti niti remija, ki pa jim tako in tako ne bi pomagal, tako da prvenstvo končujejo že po treh tekmah (zmaga nad Severno Makedonijo, poraza z Dansko in Črno goro).

Švedi po remiju s Čehi v drugi del
Iz vsake predtekmovalne skupine se v nadaljnje tekmovanje uvrstita po dve reprezentanci, iz skupine A torej Danska in Črna gora. Iz skupine C napredujeta Francija in Hrvaška, iz skupine D Nemčija in Poljska, iz skupine E Španija in Švedska (remizirala je s Češko in napreduje zaradi boljše razlike v golih) ter iz skupine F Rusija in Norveška.

Polom slovenskih rokometašev na ključni tekmi za napredovanje

Skupina A, Debrecen, 3. krog:
SLOVENIJA – ČRNA GORA 32:33 (19:16)
Kodrin in Dolenec po 6, Blagotinšek in Marguč po 4, Kastelic 3, Mačkovšek, Makuc in Skube po 2, Cehte, Poteko in Sokolić po 1; B. Vujović 9, Grbović 7, M. Vujović in Andjelić po 5, Čepić 4, F. Vujović in Sevaljević po 1.

Sedemmetrovke: 3/4; 3/6
Izključitve: 14, 10 minut.
RK: Simović 50.

SEVERNA MAKEDONIJA – DANSKA 21:31 (11:15)
Peshevski 6; Kirkelokke 9, Lindberg 4.

Lestvica:               
DANSKA       3 3 0 0 95:65 6
ČRNA GORA      3 2 0 1 82:86 4
--------------------------------------
SLOVENIJA      3 1 0 2 82:92 2
SEVERNA MAKEDONIJA 3 0 0 3 70:86 0

V drugi del se uvrstita najboljši moštvi.


Skupina C, Szeged, 3. krog:
UKRAJINA – HRVAŠKA 20:28 (13:18)
Artemenko 5, Horiha 4; Martinović in Šipić po 7.

FRANCIJA – SRBIJA 29:25 (16:7)
Mahe 6, Mem 5; Radivojević 7.

Vrstni red: Francija 6, Hrvaška 4, Srbija 2, Ukrajina brez točk.

Skupina E, Bratislava, 3. krog:
BiH – ŠPANIJA 24:28 (14:12)
Karačić 6; Casado 7, Marquez 4.

ČEŠKA – ŠVEDSKA 27:27 (11:12)
Babk in Piroch po 5; Sandell in Wanne po 5.

Vrstni red: Španija 6, Švedska in Češka po 3, BiH brez točk.

Skupina F, Košice, 3. krog:
SLOVAŠKA – RUSIJA 15:26 (9:19)

LITVA – NORVEŠKA 29:34 (16:16)

Vrstni red: Rusija 6, Norveška 4, Slovaška 2, Litva brez točk.

Analiza prvega polčasa
Analiza drugega polčasa
Posnetek celotne tekme