Na letošnjem EP-ju je Slovenija zasedla 16. mesto, kar je njena najslabša uvrstitev v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com
Na letošnjem EP-ju je Slovenija zasedla 16. mesto, kar je njena najslabša uvrstitev v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com
Kdo bo nasledil Vranješa?

Rokometna zveza Slovenije se je po izpadu v skupinskem delu evropskega prvenstva sporazumno razšla s selektorjem Ljubomirjem Vranješem, njegov naslednik pa še ni znan. V rokometnem zakulisju so zaokrožila številna imena, kot so Uroš Zorman, Zoran Jovičić, Branko Tamše, Aleš Pajovič in Boris Denić.

Slovenija, ki je imela na žrebu v Budimpešti status nosilke, bo prvo tekmo sredi marca (16. ali 17.) proti Italiji igrala v gosteh, povratno pa nekaj dni pozneje doma (19. ali 20. marca). Slovenija je proti Italiji v vlogi favorita.

V primeru končne zmage na teh dveh tekmah Slovenijo, ki se lahko pohvalil s srebrom z EP-ja 2004 in bronom s SP-ja 2017, nato aprila čakata še dva obračuna s Srbijo, prvi pa bo doma. Srbi predstavljajo težji zalogaj, med drugim imajo dva brona s SP-ja (1999, 2001) ter srebro in bron z EP-ja (2012, 1996). Letošnje evropsko prvenstvo pa so končali na 14. mestu.

Od evropskih reprezentanc so si nastop na svetovnem prvenstvu 2023 že zagotovili Danska, Francija, Španija in Norveška ter oba gostitelja turnirja, od drugod pa tudi že Argentina, Urugvaj, Brazilija, Katar, Čile, Iran, Bahrajn in Savdska Arabija.

Na SP-ju 2023 bo sodelovalo 32 ekip, tekme bodo potekale na devetih prizoriščih na Švedskem in Poljskem.

Pari prvega dela kvalifikacij:
UKRAJINA - FINSKA
ITALIJA - SLOVENIJA
PORTUGALSKA - ŠVICA
AVSTRIJA - ESTONIJA
GRČIJA - BiH
SEVERNA MAKEDONIJA - ROMUNIJA
IZRAEL - LITVA
SLOVAŠKA - BELGIJA
FERSKI OTOKI - BELORUSIJA

Prve tekme bodo odigrane 16. ali 17. marca, povratne pa 19. ali 20. marca.


Pari drugega dela kvalifikacij:
RUSIJA - SLOVAŠKA/BELGIJA
UKRAJINA/FINSKA - HRVAŠKA
GRČIJA/BiH - ČRNA GORA
PORTUGALSKA/ŠVICA - NIZOZEMSKA
ITALIJA/SLOVENIJA - SRBIJA
NEMČIJA - FERSKI OTOKI/BELORUSIJA
ČEŠKA - SEVERNA MAKEDONIJA/ROMUNIJA
AVSTRIJA/ESTONIJA - ISLANDIJA
IZRAEL/LITVA - MADŽARSKA

Prve tekme bodo odigrane 13. ali 14. aprila, povratne pa 16. ali 17. aprila.