Švedi so po 20 letih znova evropski prvaki. Foto: Reuters
Švedi so po 20 letih znova evropski prvaki. Foto: Reuters

Odločitev je padla po koncu igralnega časa, ko je Niclas Ekberg izkoristil sedemmetrovko. Švedi so naslov evropskega prvaka osvojili prvič po letu 2002. V spodnjem posnetku si oglejte zlati strel.

Ekberg zadel za zlato
Hampus Wanne je v prvem polčasu zastreljal dve sedemmetrovki, v zadnjih 10 minutah pa je za Švedsko dosegel kar tri gole. Foto: EPA
Hampus Wanne je v prvem polčasu zastreljal dve sedemmetrovki, v zadnjih 10 minutah pa je za Švedsko dosegel kar tri gole. Foto: EPA

Prekršek izsilil Lagergren
Švedi so imeli ob izidu 26:26 za zadnji napad na voljo 19 sekund, pet sekund pred koncem je z desne strani prodrl Albin Lagergren, nepravilno ga je zaustavil Joan Canellas in sodniku ni ostalo nič drugega, da pokaže na sedemmetrovko. Ekberg je ohranil mirne živce in žogo poslal v mrežo.

Canellas nesrečni junak
Zanimivo, Španci so na tekmi izkoristili vse štiri sedemmetrovke, Švedi so bili v tej prvini občutno slabši (4/7), a so izkoristili ključni strel. Canellas je bil tragični junak, saj je zapravil dva strela, izgubil eno žogo v napadu, za piko na i pa je zakrivil še usodni prekršek.

Angel Fernandez Perez je v prvem polčasu izkoristil štiri od petih strelov. Foto: Reuters
Angel Fernandez Perez je v prvem polčasu izkoristil štiri od petih strelov. Foto: Reuters

Švedi vodili večji del prvega polčasa
V prvi polovici tekme so prevladovali Švedi, ki so večji del vodili za dva zadetka, nazadnje v 23. minuti, ko je Felix Claar zabil za 11:9. Zadnje minute pa so Španci odrezali tekmece in s serijo treh golov sploh prvič povedli (12:11), na odmor pa odšli z enako razliko (13:12). Pri Špancih je bil v tem obdobju najučinkovitejši Angel Fernandez Perez, ki je dosegel štiri gole. Pri Švedih nihče ni dosegel več kot dveh golov, zato pa je bolj navduševal vratar Andreas Palicka z nekaj norimi obrambami, tudi sam pa se je veselil enega gola. Šved Hampus Wanne je v prvem polčasu zapravil dve sedemmetrovki.

Na začetku drugega polčasa so Španci še vodili, Švedi pa so smuknili nazaj v vodstvo z 20:19 in vodstva niso več izpustili iz rok.

Švedski rokometaši po dveh desetletjih znova na vrhu stare celine

Danci po podaljšku do brona
V boju za tretje mesto so Danci premagali Francoze (32:35).

Gottfridsson najkoristnejši igralec turnirja

Evropska rokometna zveza je še pred finalom sporočila, da je Šved Jim Gottfridsson najkoristnejši igralec turnirja.

V idealni postavi so:
- vratar: Viktor Hallgrimsson (Islandija)
- desno krilo: Miloš Vujović (Črna gora)
- desni zunanji: Mathias Gidsel (Danska)
- srednji zunanji: Luc Steins (Nizozemska)
- levi zunanji: Mikkel Hansen (Danska)
- levo krilo: Aleix Gomez (Španija)
- krožni napadalec: Johannes Golla (Nemčija)

Galski petelini so vodili skozi celoten prvi polčas, največ za štiri zadetke (9:5). V 28. minuti so Danci izenačili, imeli tudi priložnost za prvo vodstvo na tekmi, a so jo zapravili. Na odmor so Francozi odšli z zadetkom prednosti (14:13).

Danci so v 39. minuti po golu Magnusa Saugstrupa prvič povedli (18:19). Vodstvo so hitro povišali na +3 (18:21). Francozi so odgovorili s serijo 4:1 za izenačenje (22:22). Hugo Descat je v 47. minuti zadel sedemmetrovko za prevzem vodstva (24:23). Ko je v 50. minuti Benoit Kounkoud zadel z desnega krila, je Francija vodila za dva zadetka (26:24).

Danci so z dvema zaporednima goloma znova izenačili (26:26). Ekipi sta bili izenačeni tudi v 57. minuti (28:28). V 59. minuti je iz težkega položaja zadel Lasse Svan Hansen za vodstvo Dancev (28:29), na nasprotni strani pa je 30 sekund pred koncem izenačil Dika Mem (29:29). Zmagovalec je bil znan po podaljšku. Tega so bolje začeli Danci, povedli so s tremi goli prednosti (29:32). Danci so ohranjali prednost treh golov (30:33) s pomočjo vratarja Niklasa Landina Jakobsena, zbral je 18 obramb. Danci so ob koncu tekme povedli z najvišjo prednostjo (31:35).

V danski reprezentanci sta bila najučinkovitejša Jacob Holm z 10 in Niclas Kirkelokke s petimi goli, v francoski pa Kentin Mahe z osmimi in Hugo Descat s sedmimi zadetki.

Rekordni naslov za Švede

FINALE:
ŠVEDSKA – Španija 27:26 (12:13)

Švedska: Palicka 1, Carlsbogard 2, Darj 1, Ekberg 5, D. Pettersson 2, Wanne 4, F. Pettersson, Claar 2, Pellas, Lagergren 1, Gottfridsson 3, Persson, Thulin, Bergendahl 5, Wallinius, Chrintz 1.

Španija: Perez de Vargas, Corrales, Gurbindo, Pecina, Maqueda 1, Fernandez 4, Sarmiento, Figueras 6, Canellas 1, Casado 1, Gomez 6, Arino, Guardiola 2, Tarrafeta 5, Sanchez-Migallon, Odriozola.

Sedemmetrovke: Švedska 7 (4), Španija 4 (4).
Izključitve: Švedska 6, Španija 8 minut.

Danska je osvojila sedmo kolajno na turnirjih stare celine. Foto: EPA
Danska je osvojila sedmo kolajno na turnirjih stare celine. Foto: EPA

ZA TRETJE MESTO:
Francija – DANSKA 32:35 (14:13)
* - po podaljšku

Francija: Gerard, Desbonett, Lenne 5, Minne, Richardson 1, Mem 3, Tournat 4, N. Karabatić, Mahe 8, Fabregas 1, Descat 7, Porte, Kounkoud 3, Nahi, Konan, Briet.

Danska: N. Landin, Moller, Kirkelokke 5, M. Landin 2, Jakobsen 1, Lauge Schmidt 4, Jensen 3, Svan 3, Mollgaard, Mensah Larsen 2, J. Hansen, Andersson, Mensing 3, Holm 10, Gidsel, Hald Jensen 2.

Sedemmetrovke: 3/3; 0/1.,
Izključitve: 8 minut; 4 minute.
10.021 gledalcev.

Slovenija 16.

Slovenija je evropsko prvenstvo končala na 16. mestu, kar je njena najslabša uvrstitev v zgodovini evropskih prvenstev.