Pred rokometaši je dolg reprezentančni januar. Foto: www.alesfevzer.com
Pred rokometaši je dolg reprezentančni januar. Foto: www.alesfevzer.com

Izbrana vrsta bi morala po prvotnem programu prvi del priprav opraviti že med 28. in 30. decembrom, a ker bi v tem terminu manjkala skoraj polovica od 21 povabljenih igralcev, ki so imeli klubske obveznosti, se je selektor Ljubomir Vranješ odločil, da bo priprave začel na prvi dan novega leta.

Rokometaši bodo pravo delo začeli v soboto. Današnji prvi dan priprav je slovenskim rokometnim prvokategornikom prinesel testiranje na novi koronavirus, vse do prejetih rezultatov pa skupnih aktivnosti ne bo.

Vranješeve izbrance po nekajdnevnih pripravah v "laškem mehurčku" najprej čakata kvalifikacijski tekmi z Nizozemci za nastop na EP 2022. Prvi nizozemsko-slovenski obračun bo 6. januarja v Almereju, drugi štiri dni pozneje v Celju.

Dobra reprezentanca, odličen strokovni štab in super vzdušje
"Vsem ljubiteljem rokometa najprej želim srečno, zdravo ter uspešno novo leto. Moja največja reprezentančna želja je, da vsi ostanemo zdravi ter da bo selektor lahko računal na vse igralce. Zavedamo se, da imamo dobro reprezentanco, odličen strokovni štab ter da med nami vlada super vzdušje. S trdim delom bomo na januarskih preizkusih lahko dosegli dober rezultat," je ob prihodu v Laško dejal slovenski reprezentant Blaž Janc, ki je pred dnevi nastopil na zaključnem turnirju Lige prvakov za sezono 2019/20. Njegova Barcelona – zanjo igrata tudi Jure Dolenec in Domen Makuc – pa je v velikem finalu morala priznati premoč Kielu, kjer od leta 2017 igra Miha Zarabec.

"Šele pred dvema dnevoma sem prispel v Slovenijo, zdaj pa že začenjamo reprezentančno akcijo. Želim si, da dobimo kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko. Možnosti za to imamo velike. Nato si želim uresničiti še sanje na svetovnem prvenstvu. Imamo dobro ekipo in strokovni štab ter premoremo dobro vzdušje. Resnično upam na dober rezultat," je dodal krožni napadalec Veszprema Blaž Blagotinšek.

Blagotinšek iz Kölna prišel na reprezentančni zbor v Laško

Za uvod najprej tri tekme
Slovenija se bo v deželo faraonov odpravila 11. januarja. V predmestju Aleksandrije se bo v okviru skupine H najprej pomerila z Južno Korejo (14. 1.), Rusijo (16.) in Belorusijo (18.), če bo osvojila prvo, drugo ali tretje mesto, pa jo nato čakajo še tekme s tremi najboljšimi ekipami iz skupine G. V njej bodo igrali Švedska, Egipt, Češka in Čile.

Pred štirimi leti bron v Franciji
Slovenska izbrana vrsta je doslej osemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila četrta, v Katarju 2015 je zasedla osmo, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa 18. mesto.

Slovenski rokometaši v Laškem začeli priprave na dva velika cilja

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, SKUPINA 5
6. januar:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA

10. januar:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA

28. ali 29. aprila:
POLJSKA - SLOVENIJA

2. maja:
SLOVENIJA - TURČIJA

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 13. in 30. januarjem 2022 gostili Madžarska in Slovaška, se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine in štiri najboljše tretje. Na prvenstvo sta že uvrščeni finalistki zadnjega EP-ja na Švedskem Španija in Hrvaška.