Ljubomir Vranješ je slovensko reprezentanco prevzel decembra 2019. Foto: Reuters
Ljubomir Vranješ je slovensko reprezentanco prevzel decembra 2019. Foto: Reuters

"Na seji predsedstva je potekala izjemno kakovostna razprava, še nikoli doslej bržkone nismo bili deležni tako podrobne in strokovne analize nastopa naše reprezentance na velikih tekmovanjih. V Egiptu smo zaostali za našimi tekmovalnimi cilji, a skupna ugotovitev je, da imamo na številnih področjih prostora za izboljšave," je dejal predsednik RZS-ja Franjo Bobinac.

"Vesel sem, da bo Vranješ v prihodnje veliko bolj vpet v delo v Sloveniji ter bo intenzivno sodeloval s klubi in našimi strokovnjaki, kar je bilo v preteklem letu zaradi njegovega dela na klubskem področju v Kristianstadu in predvsem pandemije covida-19 skorajda onemogočeno. Zdajšnji reprezentančni rod ima skupaj s selektorjem vso podporo predsedstva RZS-ja, v izjemno zahtevnem letu se veselimo novih reprezentančnih akcij," je dodal Bobinac.

Jure Dolenec in soigralci si bodo skušali vozovnico za Tokio priboriti v konkurenci Nemčije, Švedske in Alžirije. Na olimpijske igre peljeta dve mesti. Foto: Reuters
Jure Dolenec in soigralci si bodo skušali vozovnico za Tokio priboriti v konkurenci Nemčije, Švedske in Alžirije. Na olimpijske igre peljeta dve mesti. Foto: Reuters

V Berlin brez tekmovalnega pritiska

Slovenija bo prvo akcijo imela že marca. Najprej jo čaka kvalifikacijska tekma s Poljsko za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem leta 2022, med 12. in 14. marcem pa bo na sporedu še pomembnejši kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. V Berlinu se bo pomerila z Nemčijo, Švedsko in Alžirijo, v primeru prvega ali drugega mesta pa se bo četrtič prebila na olimpijske igre. "Slovenski rokometaši so v preteklosti boljše izide dosegali, ko niso bili v vlogi favoritov. Predsedstvo RZS-ja zavoljo tega v Berlinu ne bo izvajalo nobenega tekmovalnega pritiska na igralce, čeravno si vsi želimo nastopa v Tokiu," je še povedal prvi mož zveze.

Selektor Vranješ želi boljše sodelovanje s trenerji slovenskih prvoligašev

Švedski strokovnjak na slovenski klopi je po končanem svetovnem prvenstvu naredil podrobno analizo nastopov svojih varovancev v Egiptu. Vranješ je predvsem obžaloval, da po lanskem evropskem prvenstvu, na katerem so osvojili četrto mesto, niso odigrali nobene tekme ali opravili skupnega treninga. Prvo skupno akcijo so imeli v prvi polovici januarja, ko sta bili na sporedu kvalifikacijski tekmi z Nizozemci za EP 2022. Po prepričljivi zmagi v deželi tulipanov s 34:23 so na povratni tekmi v Celju igrali neodločeno 27:27.

Največ vrzeli je bilo v napadu

Vranješ zvezi predstavil analizo prvenstva

"V zadnjem letu smo opravili le 14 skupnih treningov. Številni moji varovanci na reprezentančni zbor niso prišli optimalno pripravljeni, od igralcev v tujini sta le Miha Zarabec in Rok Ovniček imela kontinuiteto nastopov, drugi pa ne zavoljo ostre konkurence v svojih klubih ali pa okužb z novim koronavirusom," je poudaril Vranješ. Po njegovem mnenju je bila slovenska igra v obrambi na dokaj visoki ravni, predvsem po porazu z Rusijo. Največje vrzeli so bile v napadu, predvsem problematična je bila leva stran, odločno premalo je bilo nasprotnih (pol)protinapadov, slovenski rokometaši so slabo izkoristili svoje prednosti v hitrosti in kreativnosti.

Vranješ je dodal, da bo bržkone že prihodnji teden prišel v Slovenijo ter si ogledal pet tekem državnega prvenstva in opravil številne pogovore s svojimi kolegi. O olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu pa je pristavil, da zaradi dokaj bližnjega sporeda tekmovanja in pomanjkanja časa ne bo posegel po bistvenih kadrovskih spremembah bodisi na igralskem bodisi v strokovnem kadru.