Danski vratar Landin je blestel tudi v četrtfinalu. Foto: EPA
Danski vratar Landin je blestel tudi v četrtfinalu. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši rokometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1683. Kdaj so nazadnje na svetovnem prvenstvu v rokometu odločale 7-metrovke?
Vasja Šabeder

Sorodna novica V polfinalu Danci, Španci, Švedi in Francozi

Sodeč po arhivih Mednarodne rokometne zveze se je to na svetovnih prvenstvih zgodilo le še leta 1995, ko je Hrvaška v osmini finala na ta način premagala Tunizijo z 29:28. Redni del tekme se je končal z 18:18, prvi podaljšek z 20:20, drugi podaljšek pa s 25:25.

Na ravno končanem svetovnem prvenstvu v Egiptu je poznejši prvak Danska v četrtfinalu na enak način izločila gostitelje turnirja z 39:38. Po uri igre je bilo 28:28, po prvem podaljšku 34:34, po drugem pa 35:35.

Zadnja leta v predsedniškem pokalu sicer ne igrajo več podaljškov, ampak v primeru neodločenega izida takoj pridejo na izvajanje sedemmetrovk. Letos smo tak razplet videli v obračunu za 29. mesto, ko je Maroko ugnal Angolo s 30:29 (redni del tekme se je končal s 27:27).

Sorodna novica Slovenija ni unovčila rekordnega Ferlinovega večera

1684. Koliko je znašala največja razlika v številu ubranjenih strelov med vratarji nasprotnih ekip, pa ekipi z "boljšimi" vratarji ni uspelo zmagati? Dober primer je prav tekma Slovenija ‒ Egipt, ko Slovenija z 8 obrambami več ni zmagala.
Matic Robida

To je prav rekorden primer. Slovenska vratarja sta zbrala 19 obramb, egiptovska pa 11, a Sloveniji vseeno ni uspelo zmagati.

Omenimo še tekmo Španija ‒ Poljska 27:26, na kateri sta Poljaka zbrala 17 obramb, Španca pa deset.