Slovenci so opravili prvi tekmovalni test pred svetovnim prvenstvom, ki se v Egiptu začne naslednji teden. Blaž Janc je dosegel sedem golov in bil skupaj z Juretom Dolencem prvi strelec Slovenije. Foto: EPA
Slovenci so opravili prvi tekmovalni test pred svetovnim prvenstvom, ki se v Egiptu začne naslednji teden. Blaž Janc je dosegel sedem golov in bil skupaj z Juretom Dolencem prvi strelec Slovenije. Foto: EPA

Na prvi tekmi po skoraj letu dni so bili slovenski rokometaši v prvem delu nerazpoznavni. Nizozemci so vodili večino prvega polčasa, največ za štiri gole. Slovenija nikakor ni našla protiorožja za razpoložena brata Smits, ki sta zabila deset od 15 golov tulipanov. Na odmor so Slovenci odšli z golom zaostanka.

V drugem delu se je slika iz črno-bele spremenila v barvno. Delni izid 6:0 je napovedal začetek konca Nizozemcev, ki ob gibljivi slovenski obrambi niso našli poti do gola. V 22 minutah so jih dosegli le štiri, medtem ko so Slovenci rešetali njihovo mrežo. Prednost je naraščala in se kmalu povzpela na dvomestno številko. Največ so vodili za 12.

Najboljša slovenska strelca sta bila Jure Dolenec in Blaž Janc s po sedmimi zadetki, po pet sta jih dosegla Darko Cingesar in Dragan Gajić.

Slovenski rokometaši odlično odprli kvalifikacije za EP

V prvem polčasu vseskozi lovili tekmeca
Slovenija je v uvodnih minutah povedla z 2:0, potem pa se je tehtnica nagnila na stran tulipanov, ki so ekspresno izenačili in povedli. Slovenija je držala priključek do 6:6, a so Nizozemci ušli s štirimi zaporednimi zadetki. Slovenija je v nadaljevanju prvega dela ves čas lovila tekmeca in ga v zadnjih minutah tudi ujela (12:12).

Sama končnica je spet pripadla gostiteljem, ki so na odmor odšli z golom prednosti. Nerešljiva uganka za slovensko obrambo sta bila brata Smits. Kai Smits je v prvem polčasu zadel šestkrat, njegov brat Jorn pa štirikrat. Pri Slovencih je bil najučinkovitejši Dolenec s petimi goli, Janc jih je prispeval štiri.

Vranješ zadovoljen le z igro v drugem polčasu

Le osem golov tulipanov v drugem delu
Tekma se je prelomila na začetku drugega dela. Pod poveljstvom organizatorja igre Deana Bombača so v manj kot šestih minutah naredili delni izid 6:0. Svoje je dodal še vratar Klemen Ferlin in nizozemski selektor je bil pri zaostanku 20:15 prisiljen klicati minuto odmora. Prvi zadetek je Nizozemska dosegla v sedmi minuti nadaljevanja, toda slovenskega stroja ni zmogla več ustaviti.

Dobra obramba, hitri protinapadi, še nekaj všečnih akcij in v 48. minuti je bila prednost varovancev Ljubomirja Vranješa že osem golov (27:19). Nizozemci so razpadli, kar priča tudi zgolj osem doseženih golov v drugem polčasu.

Drugi slovensko-nizozemski obračun bo v nedeljo v Celju.

Tekmi bosta vrhunec priprav na svetovno prvenstvo, ki se bo 13. januarja začelo v Egiptu.


Sorodna novica Bombač: Selektor Vranješ je nasmejan in pozitiven. S takšnimi rad delam.

IZJAVE PO TEKMI
Ljubomir Vranješ:
Tekma se je odvila po pričakovanjih. Začetek je bil zahteven, saj nizozemska reprezentanca premore kakovost. Mi nismo skupaj odigrali tekme že od januarja, kar je zelo dolgo obdobje. V igri smo prikazali dobre in slabe trenutke. Med odmorom smo se pogovorili, popravili nekaj detajlov. Ob tem smo v obrambi bili bolj agresivni, stekel je tudi napad in dosegli smo lepo zmago.

Jure Dolenec: Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka. Z Nizozemci smo imeli izkušnje že iz preteklosti, tudi iz kvalifikacij za evropsko prvenstvo, v katerih so vsa gostovanja zahtevna. To se je pokazalo tudi tokrat v prvem polčasu, smo pa zato v nadaljevanju zaigrali bolje v obrambi in s tem pridobili tudi odličnega vratarja. Na ta način smo hitro povišali razliko in tekmo mirno pripeljali h koncu.

Dean Bombač: Slabo leto že nismo odigrali skupne tekme. Začetek je bil zame, glede na okoliščine, povsem normalen. Težko je bilo, obračuna ne moreš dobiti za deset zadetkov že v prvih 30 minutah. V nadaljevanju smo se sestavili, vratar Ferlin je nizal obrambe in zasluženo smo visoko zmagali.


Kvalifikacije za EP:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA 23:34 (15:14)

Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.

Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.

Sedemmetrovke: Nizozemska 3 (1), Slovenija 5 (5).

Izključitve: Nizozemska 6, Slovenija 10 minut.


TURČIJA - POLJSKA 24:29 (12:15)

Nedelja ob 20.00 (Celje):
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA

28. ali 29. aprila:
POLJSKA - SLOVENIJA

2. maja:
SLOVENIJA - TURČIJA

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 13. in 30. januarjem 2022 gostili Madžarska in Slovaška, se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine in štiri najboljše tretje. Na prvenstvo
sta že uvrščeni finalistki zadnjega EP-ja na Švedskem Španija in Hrvaška.