Slovenska reprezentanca (na fotografiji Darko Cingesar) se v Laškem pripravlja na pestro januarsko dogajanje. Prvi izziv jo čaka v sredo, ko bo v gosteh (ob 18.15) igrala z Nizozemsko. Prenos bo na TV SLO 3, posnetek pa ob 19.50 na TV SLO 2. Po prvotnih načrtih bi se tekma morala začeti ob 20. uri, a so jo prestavili na 18.15. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca (na fotografiji Darko Cingesar) se v Laškem pripravlja na pestro januarsko dogajanje. Prvi izziv jo čaka v sredo, ko bo v gosteh (ob 18.15) igrala z Nizozemsko. Prenos bo na TV SLO 3, posnetek pa ob 19.50 na TV SLO 2. Po prvotnih načrtih bi se tekma morala začeti ob 20. uri, a so jo prestavili na 18.15. Foto: Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca se v Laškem zavzeto pripravlja na prvi del januarske naloge. Čez dva dni jo čaka prva od dveh kvalifikacijskih tekem z Nizozemsko. Slovenski ekipi se je danes pridružil tudi Miha Zarabec, ki še čaka na izide testiranja, prav tako pa so znova testirali Urha Kastelica, Tilna Kodrina in pomočnika selektorja Uroša Zormana, ki so zaradi pozitivnega izvida testa zadnje dni preživeli doma v samoosamitvi. Na spletni novinarski konferenci je selektor Ljubomir Vranješ poudaril, da so Slovenci na pripravah do zdaj pozornost posvečali le svoji igri, danes zvečer pa se bodo seznanili še z največjimi nevarnostmi nizozemske reprezentance.

Cingesar se veseli obeh tekem z Nizozemsko

Vranješ: Nizozemci so nevarni!
"Opravili smo pet treningov, fantje so dobro delali in smo na dobri poti. Ko nas gledam kot skupino, kot ekipo, sem zadovoljen, točne taktike za Nizozemsko pa še nismo izdelali. Moramo pa jo jemati resno, igra hiter rokomet, dve različni obrambi, ima dobre nasprotne napade ... Torej, nevarna ekipa," je povedal Vranješ, ki bo ta mesec svoje varovance vodil tudi na svetovnem prvenstvu v Egiptu: "Imeli smo malo časa, toda fantje so skupaj že več let. Nismo stoodstotni, a smo na dobri poti. Imamo veliko željo, veliko motivacijo, manjka pa še kakšnih 20 odstotkov. Zato nam bo Nizozemska prišla prav. Čaka nas velik boj."

Prva prava preizkušnja po lanskem evropskem prvenstvu
Tudi krilni igralec Darko Cingesar je poudaril, da bosta ta dvoboja prišla prav: "Moramo dati vse od sebe, bo pa to neki pokazatelj za SP, kaj moramo popraviti, kaj moramo izboljšati." Borut Mačkovšek opozarja, da bo to prva prava preizkušnja za reprezentanco po letu dni. "Akcija na začetku novembra je prišla prav, čeprav so bile tekme nato odpovedane. Tukaj, v Laškem, smo se osredotočili na našo igro. Nam pa gre v korist, da smo večinoma isti igralci, nekaj pa je mladih novincev. Delamo dobro, ne bo pa lahka tekma. Imajo kakovostno ekipo, a mi imamo samo en cilj, da osvojimo ti dve točki. To bo za nas prva tekma po dolgem času, vemo, da bo zanesljivo težka."

Gaber se je po številnih poškodbah vrnil v reprezentanco
Na treh medsebojnih tekmah Slovenci še brez poraza

Z nizozemsko vrsto se je Slovenija na vseh treh dozdajšnjih tekmah pomerila v letu 2019. V aprilu je bila v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu obakrat boljša. Na prvi tekmi, ki je prav tako potekala v Almereju, je bilo 26:27 na povratni tekmi v Celju pa 30:23. Nizozemska je bila nato tekmica še na pripravljalni tekmi oktobra v Ormožu, ko sta se ekipi razšli z neodločenim izidom (29:29).

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, skupina 5, sreda ob 18.15:
NIZOZEMSKA – SLOVENIJA

Nedelja, 10. januarja, ob 20.00 (Celje):
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA

28. ali 29. aprila:
POLJSKA – SLOVENIJA

2. maja:
SLOVENIJA – TURČIJA

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 13. in 30. januarjem 2022 gostili Madžarska in Slovaška, se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine in štiri najboljše tretje.