Petkova tekma bo nekaj posebnega za slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa, saj je za švedsko reprezentanco igral med letoma 1996 in 2007, med drugim je leta 2000 osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Petkova tekma bo nekaj posebnega za slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa, saj je za švedsko reprezentanco igral med letoma 1996 in 2007, med drugim je leta 2000 osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

Slovenija je na svetovnem prvenstvu drugi del odprla z zanesljivo zmago nad Severno Makedonijo, v petek ob 20.30 (prenos na TV SLO 2) pa jo v Kairu čaka precej močnejši nasprotnik, pomlajena Švedska, ki ima za zdaj točko več od Slovencev, zato je po mnenju slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa favorit.

Sorodna novica Makedonci le predigra za glavna slovenska izziva
Slovenija ima še precej rezerv, med drugim čakamo, da se razigra Dean Bombač. Foto: Reuters
Slovenija ima še precej rezerv, med drugim čakamo, da se razigra Dean Bombač. Foto: Reuters

Švedi tradicionalno z močno ekipo
"Kljub nekaterim odsotnostim in pomanjkanju izkušenj gre še vedno za zelo dobro ekipo, tako da me njeni rezultati ne presenečajo. Za odsotne so našli dobre mlajše zamenjave, ki so prinesle dodatno energijo. Nekaj svoje filozofije je dodal še novi selektor, ki pa prav veliko v sistemu ni spreminjal. Švedi imajo individualno kakovost, odlično obrambo, odlična vratarja, nevarni so v protinapadih. Brez dvoma nas čaka težka tekma. Lestvica kaže, da so Švedi favoriti, toda jaz zaupam v svoje fante in verjamem, da lahko zmagamo," napoveduje Vranješ, ki se bo spet meril z reprezentanco, za katero je igral 11 let.

Miha Zarabec: Pritisk je, a pozitiven pritisk

Zbranost ne sme pasti niti za trenutek
"Vsekakor ni lahko, če igraš proti reprezentanci, s katero si osvojil sedem kolajn, a to zame ne bo nič novega. Najtežji del je poslušanje himne, toda na vse moram pozabiti, jaz sem zdaj trener Slovencev in z njimi želim zmagovati," je dejal Vranješ, ki Švedsko dobro pozna, njenih igralcev ni spremljal samo na prvenstvu, ampak tudi v nemški ligi, v kateri jih večina igra. Za uspeh bo nujna diisciplinirana igra brez črnih minut, pomembno bo tudi, da bo imel vratar Urban Lesjak spet svoj dan. "Igralci se bodo morali ves čas zavedati, kaj morajo delati. Zbranost ne bo smela pasti niti za trenutek. Če bodo striktno opravljali naloge, lahko zmagamo."

Rokometaše v petek čaka težko delo proti Švedski

Zarabec: Imamo kakovost, imamo širino
Slovenci in Švedi so se nazadnje merili na lanskem evropskem prvenstvu, boljša je bila Slovenija. Švedska je na letošnjem turnirju doslej edino točko izgubila na zadnjem obračunu proti Belorusiji, predtem pa je premagala tako Egipt kot Severno Makedonijo. "To bo za nas pravi test, tekma za biti ali ne biti. Že takoj se moramo razigrati, če nam igra steče, ni dvoma, da lahko računamo na zmago. Imamo kakovost, imamo širino, samo vsa ta razmišljanja moramo prenesti na igrišče. Rusi so nam dali klofuto, zaradi poraza proti njim nimamo več nobenih možnosti za preračunavanja," meni organizator slovenske igre Miha Zarabec.

Hrvaška zanesljivo ugnala Bahrajn

Kaj se je v četrtek dogajalo na SP-ju v Egiptu, preverite tukaj.

SKUPINA IV, Kairo, petek ob 15.30:
SEVERNA MAKEDONIJA – RUSIJA
Ob 18.00:
EGIPT – BELORUSIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA (prenos na TV SLO 2)

Nedelja ob 15.30:
BELORUSIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
Ob 18.00:
SLOVENIJA – EGIPT
Ob 20.30:
RUSIJA – ŠVEDSKA

Lestvica:                         
ŠVEDSKA           3  2 1 0 +13  5 
EGIPT             3  2 0 1 +23  4 
--------------------------------- 
SLOVENIJA         3  2 0 1  +8  4 
RUSIJA            3  1 1 1  +1  3 
BELORUSIJA        3  0 2 1  -4  2 
S. MAKEDONIJA     3  0 0 3 -41  0