Slovenija bo v soboto naskakovala tretjo ekipno zmago v Planici. Foto: BoBo
Slovenija bo v soboto naskakovala tretjo ekipno zmago v Planici. Foto: BoBo

Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc – v tem vrstnem redu, enakem kot na Norveškem, bodo Slovenci leteli v soboto. Glede na petkove izide bi Slovenija zasedla drugo mesto za Poljsko. "Stopničke so realne, ampak moramo skakati brez napak. Brezhibno moramo opraviti polete. Vsak mora skočiti optimalno in potem lahko tudi zmagamo. Vendar je konkurenca huda. Poljaki so zelo močni, prav tako Nemci, Avstrijci in Norvežani, ki imajo nekaj težav, lahko presenetijo, Japonci imajo dva zelo dobra … Bo napet boj," je dejal Gorazd Bertoncelj.

Sorodna novica Prvenec Eisenbichlerja, trije Slovenci med deset

Glede petkove tekme, ko je Planica znova postregla s čudovito sončno kuliso in 13.500 navijači, je glavni slovenski trener dodal: "Timi in Domen sta bila odlična, prav tako Peter. Anže je skočil solidno, čeprav ima še precej več v nogah. Čestitke tudi Boru za točke. Četudi sta bila četrti in peti, grenkega priokusa ni, saj so bili prvi trije suvereno najboljši. V prvi seriji jim je nekoliko pomagalo nižje zaletno mesto, saj so dobili več dodatnih točk, na koncu pa je imel Timi enak zaostanek kot po prvi seriji."

Zajc: Sobota bo zame spet nor dan

V ciljnem izteku je znova osebni rekord proslavljal Zajc, ki je na četrtem mestu za stopničkami zaostal slabih 15 točk. Markus Eisenbichler, Rjoju Kobajaši in Piotr Žyla so bili tokrat boljši. 18-letni mladenič, ki je letos najboljši Slovenec v svetovnem pokal, je na svoji prvi tekmi v Planici v prvi seriji pristal pri 240,0 m in znova takoj dobil v roke flomaster, da je četrtič in drugič pod Poncami popravil številko na smučki, kjer ima napisan osebni rekord: "Res sem zelo zadovoljen. Ne glede na vse, če bi me v četrtek kdo vprašal, ne bi niti pomislil na stopničke. Dokler bom letel tako daleč, da bom sam sebe presenečal, bo vse popolno."

"Prvi skok mi je zelo dobro uspel, tudi razmere so bile v redu. Res je bilo neverjetno. Zadnjo rdečo črto sem zdaj dosegel, kar je bil cilj, do 250 m pa je še kar nekaj prostora, a morda mi bo tudi to uspelo. To je čar letalnic. Vsakič, ko dosežeš rekord, imaš novo motivacijo, da poletiš še dlje. Magična meja 250 m je še kar daleč, pa tudi razmere se ti morajo iziti. Toda če narediš pravi skok, je tudi to mogoče. Komaj čakam soboto, ko bo jutranja tekma in bo malo več sonca. Spet bo zame nor dan," je pristavil Zajc, za katerega se je zdelo, da je v Vikersundu že malce začel popuščati, a v Planici spet skače kot prerojen.

Timi Zajc zna igrati tudi harmoniko in bariton

Kot pravi, ima v glavi bolj misel na dolge polete in doseganje čim boljših daljav kot pa rezultate, toda na ekipni tekmi je glede na prikazano oder za zmagovalce popolnoma razumljiv cilj: "Smiselno je računati na stopničke. Prejšnji teden smo pokazali, da smo lahko tudi na prvem mestu. Če štirje dobro poletimo, nam lahko uspe."

Domen zadovoljen z obema skokoma
Ob moštveni zmagi v Vikersundu je blestel Domen Prevc, ki se je nato tudi na nedeljski posamični tekmi na norveški velikanki zavihtel na najvišjo stopničko. Petkovo planiško tekmo je končal tik za Zajcem na petem mestu: "Sem zelo zadovoljen. Naredil sem dva lepa skoka. Seveda se da še bolje, ampak sem tudi s tem zadovoljen. Če naredi dva dobra skoka, je vsak zelo zadovoljen. Sem zelo užival, ni pa nobenega grenkega priokusa, ker ni stopničk. Privoščim drugim, ki so bili tokrat boljši."

Sorodna novica Zajc navdušen nad planiškim debijem: Lepše ne bi moglo biti!

V četrtek so imeli junaki daljav pomoč vzgornjika, tokrat pa so bile razmere v drugi seriji zahtevnejše: "Bile so, kakršne so pač bile. Sem vesel, da sem skočil, kot sem. Na razmere ne moremo vplivati, zato se z njimi tudi ne obremenjujem. Smo lahko veseli, da smo iz tega uspeli izvleči, kar se da. Treba se je privaditi nanje in v vseh dobro opraviti svojo nalogo. Ne smemo razmišljati, kdaj je laže in kdaj teže skakati. V razmerah, kakršne so, je treba narediti najboljše skoke."

Skoka trenutni Petrov maksimum
V deseterico se je prebil tudi Peter Prevc, ki je v finalu pridobil dve mesti: "Sem zelo zadovoljen. Mislim, da je rob deseterice in skoki, ki sem jih naredil, tudi maksimum, kar sem sposoben. Trenutno. Prav velikih napak ni bilo, bi pa potreboval približno dva meseca tekem, da bi se izboljšal. Mislim, da so mi šle tudi razmere na roko, saj sem se laže ujel kot v kvalifikacijah v močnem vzgonskem vetru. Upam, da sem dobil dovolj zaupanja, da bom lahko šel naravnost po zraku."

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

V četrtek je imel v prvi seriji treninga precej težav, zato je še vedno nekoliko previden: "Strah te je, da se ne bi ponovilo in potem greš z veliko rezervo v naslednji skok. Tako izgubljaš skoke, saj padeš raven nižje. Namesto da bi začel na neki dobri ravni in stopnjeval, začneš z ničle in potrebuješ nekaj skokov, da se ujameš nazaj in znova dobiš zaupanje vase. Konec koncev na velikanki skočiš v prazno."

13.500 gledalcev spremljalo planiški praznik poletov

Semenič je zasedel 20. mesto, do točk pa je tako kot lani v petek prišel tudi Bor Pavlovčič. Četverica, ki bo nastopila na ekipni tekmi, bo skakala tudi v nedeljo, ko se bo na zadnji tekmi sezone borilo le najboljših 30 v tej zimi. Peti slovenski predstavnik bo v nedeljo Anže Lanišek, ki je v skupni razvrstitvi 28.