Jure Tepina iz Areja poroča za TV Slovenijo. Foto: RTV SLO
Jure Tepina iz Areja poroča za TV Slovenijo. Foto: RTV SLO

Razočarani nad italijanskimi organizatorji, ki so se izkazali kot eni najslabših v novejši zgodovini (in ponovili vajo na olimpijskih igrah), smo prvo srečanje z Arejem zapustili odprtih ust. No, tudi prenažrti izvrstne švedske čokolade. Predstavitev je bila vrhunska, šolski primer skandinavske odličnosti, duhovita, tehnično dovršena, polna presežkov in tedaj smo si dejali: "No, če bomo šli tja, pa bo to tisto pravo." In dan pred začetkom resnično je. Tisto pravo.

Vse diši po spektaklu
Res se tekme še niso začele in res se znam v ocenah pogosto prenagliti, toda vse diši po prvenstvu, ki se bo kosalo s švicarskim St.Moritzem '03 in avstrijskim St. Antonom '01. Alpsko svetovno prvenstvo je Are že gostil, leta 1954 je tu tekmovalo 180 smučarjev s 24 držav. Radijske prenose so pošiljali v 10 držav, televizijskih ni bilo, akreditiranih pa je bilo okoli 200 novinarjev.

Več kot 43 ur prenosov na TV SLO
Danes, 53 let kasneje, je za tekmovanja pripravljenih 350 športnikov s 64 držav, novinarji pa smo se pomnožili kot kobilice, prijavljenih nas je več kot 1500, pravice za prenose ima 29 televizij in 15 radijskih postaj, TV Slovenija pa načrtuje več kot 43 ur neposrednih prenosov, jasno vseh 11 tekem prvenstva.

Večina nastopajočih v krogu 800 metrov od prizorišča
Vrvež v tiskovnem središču se je danes že stopnjeval, vsi osnovni pogoji za delo novinarjev, tekmovalcev, trenerjev in serviserjev ter vsega drugega spremljevalnega osebja so vrhunski. Večina nastopajočih živi v krogu 800 metrov od prizorišča, kot v St. Moritzu bo tudi tu le ena ciljna arena, tri različne proge bodo moške peljale po levi strani, ženske po desni.

Novosti na vsakem koraku
Samo v ciljno areno so vložili 19 milijonov evrov, da o vrednostih drugih projektov sploh ne govorim. Skozi nov tunel pod progo teče glavna avtocesta proti Norveški, nova je smučarska razsvetljava, nova je večina žičnic in gondol, koliko je novih ležišč, pa ne ve nihče. Večino svojega (ne malega) premoženja je v nepremičnine v Areju vložil tudi norveški kralj nordijskega smučanja Björn Dählie.

Are - naj skandinavsko smučarsko središče
Končni račun za to ekstravaganco pa naj bi bil 420 milijonov švedskih kron – zelo na grobo preračunano –, 42 milijonov evrov. Ko sva bila lani tu z Matjažem Vrhovnikom na finalu svetovnega pokala je bil Are gradbinska meka, danes je najboljše, najimenitnejše in še enkrat najboljše skandinavsko zimsko smučarsko središče.

Vrček piva 7 evrov
Pripombe na organizatorje do zdaj še nisem slišal, no razen ene, poleg vremena. Vse je po skandinavsko pasje drago, za srednje velik vrček piva - kar je navadno najboljša orientacija - boste odšteli 7 evrov. Še dobro, da novinarji ne bomo imeli časa za tovrstno zapravljanje.

Jure Tepina