Humorist Sašo Hribar si bo ogledal vse tekme svetovnega prvenstva. Foto: RTV SLO
Humorist Sašo Hribar si bo ogledal vse tekme svetovnega prvenstva. Foto: RTV SLO
Pero Lovšin
Pero Lovšin bo navijal za Bodeja Millerja, ki pa že eno leto na slalomskih tekmah ni prišel do cilja. Foto: RTV SLO
Esad Babačič
Esad Babačič je sicer znan kot velik ljubitelj košarke, vendar bo spremljal tudi boje v Äreju. Foto: www.verjemivsvojkos.com
Miha Guštin
Miha Guštin je nekoč 'šprical' pouk, da je lahko gledal smučanje, vendar dvomimo, da je dobil neupravičeno uro, saj so isto počeli učitelji. Ja, to so bili časi ... Foto: RTV SLO/T. O.

Znane Slovence smo pred svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju povprašali, kaj menijo o naši smučariji, kakšni so spomini na zlata leta, kakšna pričakovanja in katere prenose iz Areja bodo gledali.

Tini ljubezen ni dobro dela
"Vse tekme bom gledal. Sem 'fan' smučanja in nasploh športa," pravi zadnji dobitnik Ježkove nagrade Sašo Hribar. Ima zanimivo razlago, kako naj slovenski tekmovalci dosegajo boljše rezultate: "Potrebujejo vitalno prenovo! Izgleda, da se pri Tini Maze ni posrečila tako imenovana psihološko-libidizirana in erotična prenova. Prišel je čas, ko morajo zadevo vzeti profesionalno in resno. Morajo pa po ustaljenem redu, torej disciplina in motivacija. In čim manj poslušati druge športnike, ki pravijo, da so psihično preutrujeni."

Lovšin bi privoščil Millerju
Nobeno presenečenje ni, da si bo po televiziji tudi pevec Pero Lovšin ogledal vse tekme na prvenstvu. Konec koncev je bil nekoč športni novinar! "Moški smuk bo še posebej zanimiv zaradi Jermana. Slalom je itak spektakel. Privoščil bi Millerju. Dobrodošli pa so tudi novi obrazi. Slovenci smo bližje, kot kaže. (Z Lovšinom smo se pogovarjali dan po nedeljskem slalomu, op. a.) V Kitzbühlu je Aleš Gorza v prvi vožnji le za stotinko zgrešil finale, in to na totalno razriti progi. Marc Gini, ki je bil 30. po prvi vožnji, je nato napredoval na 10. mesto."

Nepozabno Matejino slalomsko zlato
Lovšin se zaveda, da je svetovni vrh vedno širši: "Vidi se, da je v slalomu 50 kandidatov za deseterico. Treba se je zavedat, da nismo velesila, da ne vlagamo v šport!" Ko ga pobaramo o spominih, seveda ne more mimo leta 1989, ko je bil tudi sam na prizorišču: "Najbolj se spomnim Mateje Svet, ko je zmagala v Vailu, pa tudi njenih medalj, ki smo jih proslavljali v Crans Montani. V spominu mi je ostal tudi Čižmanov bron." Zanimalo nas je še, če je to zimo že stal na smučkah: "Ja, v Cortini sem smučal, ko sem gledal tekme svetovnega pokala."

Šmitku se je želja uresničila
Pesnik Esad Babačič najraje gleda moški slalom: "To je bila vedno naša disciplina. Počasi se bo treba navaditi, da mogoče ni več tako. Letos se je zgodilo, da smo prodrli v smuku, kar je bila dolgoletna želja Janeza Šmitka. Uresničile so se v najbolj 'moški' disciplini. Zelo všeč so mi klasični smuki. Super G in veleslalom mi nista tako pri srcu." Od nekdanjih prvenstev se še dobro spominja šoka Špele Pretnar v Beaver Creeku leta 1999, ko je povozila kol na prelomnici: "Pa nore dirke med Bojanom Križajem in Ingemarjem Stenmarkom v Schladmingu."

V slalomu ne pričakujte čudežev!
Znani kolumnist ima zelo v čislih tudi Matejo Svet: "Gojim simpatije do nje. Edina je postala svetovna prvakinja. Od vseh naših je bila tudi edina prava šampionka." In napovedi? "Ne pričakujem veliko. Jerman se bo boril za deseterico. Morda lahko preseneti, svetovno prvenstvo je le drugačna tekma, lahko se zgodi mali čudež. Ne smemo pa jih pričakovati v moškem slalomu. Tina se vrača, mogoče se pa lahko zgodi, da bo v pravi formi prav v najpomembnejšem trenutku!"

Gušti rad smuča, pred TV-jem pa ga ne bo
Glasbenik Miha Guštin Gušti je bil v zlatih časih Bojana Križaja in Roka Petroviča velik navijač. "Takrat je bilo konec pouka in je šla cela osnovna šola v knjižnico, da smo gledali prvi in drugi tek. Zdaj sem izgubil vsakršno nit in ne gledam več tekem." Čeprav bojev na belih strminah Gušti ne spremlja več, pa sam rad smuča: "Enkrat, dvakrat letno grem na Krvavec ali v Kranjsko Goro, tako da ne pozabim. Smučanje imam zelo rad!"

T. O.