Anja Pärson je zmago proslavila z znamenito ribico v ciljni areni ... Foto: EPA
Anja Pärson je zmago proslavila z znamenito ribico v ciljni areni ... Foto: EPA
Anja Pärson
... potem pa je še malce zaplesala za gledalce. Foto: EPA
Julia Mancuso, Anja Pärson in Marlies Schild
Anja Pärson je že po dveh disciplinah prva zvezdnica SP-ja, Julia Mancuso in Marlies Schild čakata na priložnost za zlato v tehničnih disciplinah. Foto: EPA
Julia Mancuso
Julia Mancuso je v slalomu še pridobila eno mesto. Foto: EPA
Marlies Schild
Marlies Schild je znova potrdila, da je izjemna slalomistka. Foto: EPA
Anja je že kraljica SP-ja

25-letna Švedinja je z brezhibno vožnjo v smuku na progi Strecke potrdila vlogo prve favoritinje. To je že njena druga zlata medalja na domačem svetovnem prvenstvu. Američanka Lindsey Kildow, ki je zaostajala 86 stotink, je v slalomu naredila napako. Njena rojakinja Julia Mancuso je prismučala do srebra, bron pa je pripadel Marlies Schild. Avstrijka je bila po smuku šele 10.

Robnikova z odličnim slalomom na 11. mesto
Robnikova je bila po smuku 27., z odlično slalomsko vožnjo pa se je prebila na 11. mesto. To je najboljša slovenska uvrstitev v Areju. Petra je dosegla 10. čas slaloma. “Zadovoljna sem z obema nastopoma, s slalomskim še malce bolj. Kljub temu, da sem na štartu lovila palico, mi je uspel dober nastop. Za specialni smuk vem, da imam še nekaj rezerve in grem v nedeljo v napad. Veselim se tudi slaloma, želim si videti, kako konkurenčna bom,“ je povedala Robnikova.

Mazejevi se ni izšlo
Tina Maze je po 12. mestu po prvem delu superkombinaciju v slalomu odstopila. Urška Rabič je končala na 20. mestu. “Že pri ogrevanju mi na zelo agresivnem snegu ni šlo najbolje, nisem se znašla in sem večkrat zgrešila vratica. Nato se mi je enako zgodilo na tekmi. Postavitev je bila lepa in sem poskusila napadati, a me je dvakrat vrglo iz smeri,“ je dejala Mazejeva.

Anja prehitela tudi Stenmarka
"Ta sezona je bila zame zelo težka. To je bila ena najtežjih tekem v karieri. Bil sem zelo nervozna pred štartom slaloma, saj sem letos prevečkrat odstopila. Na tem agresivnem snegu je zelo težko tekmovati, a končalo se je kot v najlepših sanjah. Dve zlati medalji sta zares neverjetni. Sem zelo samozavestna, morda mi uspe tudi v nedeljo na smuku," je v ciljni areni žarela Anja, ki ima na SP-jih že šest zlatih medalj. S tem je prehitela legendarnega Ingermarjem Stenmarkom.

V najboljši formi v pravem trenutku
Po operaciji kolena marca lani, ji letos ni uspelo dobiti niti ene tekme v svetovnem pokalu. Pred vrhuncem sezone si je vzela odmor in ni nastopila na zadnjih tekmah svetovnega pokala. V nedeljo je v Areju na sporedu še smuk, kjer je bila Pärsonova prepričljivo najboljša na treningu. Če zmaga tudi v tejk disciplini, bi postala prva smučarka, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah.

Schildova se že veseli slaloma
"Potrdila sem, da sem kompletna smučarka. Zelo težko je dobiti medaljo v kombinaciji, pred slalomom sem bila zelo nervozna," je bila zadovoljna Mancusova. "Nisem bila zadovoljna s smukom, tudi v slalomu nisem odpeljala brez napak. Ko sem prišla v cilj, sem mislila, da ne bom dobila medalje. Kljub vsemu sem bila najhitrejša v slalomu, to mi daje veliko samozavest za specialni slalom," je povedala Schildova, ki se je v četrtek veselila tudi srebrne medalje njenega zaročenca Benjamina Raicha.

A. G.


Končni vrstni red (smuk + slalom):
1. A. PÄRSON ŠVE 1:57,69
2. J. MANCUSO ZDA +0,81
3. M. SCHILD AVT 0,85
4. Š. ZAHROBSKA ČEŠ 1,05
5. K. ZETTEL AVT 1,91
6. N. HOSP AVT 2,22
7. M. RIESCH NEM 2,33
8. N. BENT ŠVE 2,46
9. V. ZUZULOVA SLK 3,05
10. E. BRYDON KAN 3,17
11. P. ROBNIK SLO 3,20
12. K. RICHARDSON ZDA 3,25
...
22. U. RABIČ SLO 4,25

Odstop: Maze (12.), Gisin (8.) ...





Vrstni red po smuku:
1. A. PÄRSON ŠVE 1:11,00 2. L. KILDOW ZDA +0,86 3. J. MANCUSO ZDA 0,95 4. N. BENT ŠVE 0,97 5. N. HOSP AVT 1,22 6. I. JACQUEMOD FRA 1,33 7. M. RIESCH NEM 1,35 8. D. GISIN ŠVI 1,60 9. B. JANYK KAN 1,83 10. M. SCHILD AVT 1,91 11. Š. ZAHROBSKA ČEŠ 1,95 12. T. MAZE SLO 2,10 13. C. ALCOTT VB 2,12 ... 23. U. RABIČ SLO 2,40 27. P. ROBNIK SLO 2,56
Anja je že kraljica SP-ja