Smučar z deškim obrazom je sezono začel s štartno številko 34. V Leviju je nase opozoril s šestim mestom. Foto: EPA
Smučar z deškim obrazom je sezono začel s štartno številko 34. V Leviju je nase opozoril s šestim mestom. Foto: EPA
Mitja Valenčič
Bo Mitja Valenčič zadovoljen tudi v soboto? Foto: EPA
Kaj zmorejo slovenski slalomisti?

Jens Byggmark, Markus Larsson in Andre Myhrer so skupaj dobili štiri od sedmih letošnjih slalomov. Presenečenje zime je predvsem Byggmark, ki je v Kitzbühlu dobil oba slaloma. "Ne štejem se med favorite, nase gledam povsem isto kot pred tekmama v Avstriji," pričakovanja javnosti skuša miriti Byggmark.

Raich sezono začel in končal z zmago
Gostitelji imajo že pet odličij, kar je več od vseh napovedi. 28-letni Raich je dobil prvi (Levi) in zadnji (Schladming) slalom zime in tudi brani naslov. Avstrija želi sprati sramoto z veleslaloma, ko ni bilo nikogar med prvih 20.

Favoriti za medalje so še Mario Matt, Marc Berthod in Giorgio Rocca. Presenečenje prvenstva je Švicar Daniel Albrecht, ki ima že zlato in srebro ter smuča neverjetno sproščeno.

Ljubitelje smučanja zanima, koliko vratc bo presmučal Bode Miller, ki v Areju še ni osvojil medalje. Američan je na vrhuncu sezone v slabi formi. Z morebitnim zlatom (kar meji na znanstveno fantastiko) bi podobno kot Anja Pärson postal prvi smučar z naslovi svetovnega prvaka v vseh disciplinah.

Bo Valenčič spet posegel v deseterico?
Od slovenske četverice se največ pričakuje od Mitje Valenčiča, ki je z devetim mestom v velselalomu pokazal, da je formo dobro tempiral za najpomembnejše tekmovanje v sezoni. Nastopili bodo še Bernard Vajdič, Mitja Dragšič in Aleš Gorza.


Štartna lista:
1 B. RAICH AVT 2 J. BYGGMARK ŠVE 3 M. MATT AVT 4 K. PALANDER FIN 5 G. ROCCA ITA 6 M. LARSSON ŠVE 7 T. LIGETY ZDA 8 T. GRANDI KAN 9 M. JANYK KAN 10 F. NEUREUTHER NEM 11 A. MYHRER ŠVE 12 R. HERBST AVT 13 M. BERTHOD ŠVI 14 A. SASAKI JAP 15 M. MÖLGG ITA 29 B. VAJDIČ SLO 33 M. VALENČIČ SLO
40 M. DRAGŠIČ SLO
51 A. GORZA SLO 1. vožnja: 10.00 2. vožnja: 13.00

S. J.

Kaj zmorejo slovenski slalomisti?