Bode Miller je pred dvema letoma dobil smuk in superveleslalom Foto: EPA
Bode Miller je pred dvema letoma dobil smuk in superveleslalom Foto: EPA
Didier Cuche
Didier Cuche je bil letos štirikrat blizu zmage. Se bo Švicar zavihtel na sam vrh prav v Äreju? Foto: Reuters
Jens Byggmark
Jens Byggmark je v Kitzbühlu dobil oba slaloma. Foto: EPA

Prvenstvo se bo začelo s superveleslalomom, kjer bo zlato branil Bode Miller. Američan bo absolutni favorit tudi v Areju. Tekmece je ugnal v Val Gardeni in v Hinterstoderju, samo na začetku sezone v Lake Louisu se je moral zadovoljiti z 18. mestom. Zmagal je presenetljivo Kanadčan John Kucera.

Bo Cuche končno stal na najvišji stopnički?
V smuku je letos največ pokazal Didier Cuche. Švicar je kar štirikrat zasedel 2. mesto in vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Miller še razmišlja o nastopu, saj si je lani na tej tekmi poškodoval koleno. Če pride v cilj, ga bo težko premagati. To je dokazal z zmagama v Beaver Creeku in Wengnu. Michael Walchhofer je zablestel v Bormiu, kjer je pred novim letom dobila oba smuka. Avstrijec je svetovni prvak postal že pred štirimi leti v St. Moritzu.

Velikokrat se je na smukaših tekmah zgodilo, da je prvak postal tekmovalec na katerega ni računal nihče. Samo spomnimo se Morioke izpred 13 let, ko je Švicar Urs Lehmann šokiral vse favorite. V vlogi tihih favoritov so letos Steven Nyman (zmagovalec smuka v Val Gardeni), Marco Büchel (najboljši v Lake Louisu) in Pierre Emmanuel Dalcin (dobil je zadnji smuk pred SP-jem v Val d'Iseru). Slovenski adut bo Andrej Jerman, ki je v Bormiu presetil s 4. mestom. Na istem prizorišču je bil še deveti, kar mu je uspelo tudi v Val Gardeni.

Svindal največ pričakuje v veleslalomu
Vodilni v skupnem seštevka svetovnega pokala Aksel Lund Svindal bo svojo priložnost za zlato iskal v veleslalomu. Norvežan je bil letos najhitrejši Hinterstoderju. Z izjemno predstavo je v Adelbodnu navdušil Benjamin Raich, ki bo težko ponovil uspehe iz Bormia. Pred dvema letoma je osvojil ve zlati, dve srebrni in eno bronasto medaljo. Branilec naslova je Hermann Maier, ki pa letos ni v pravi veleslalomski formi.

Domačini so vroči v slalomu
Organizatorji največ gledalcev pričakujejo na moškem slalomu. Švedski smučarji so letos dobili kar štiri od šestih slalomov. Andre Myhrer je bil najboljši v Beaver Creeku, Markus Larsson je zmagal v Alti Badii, v Kitzbühlu pa je zasijala zvezda Jensa Byggmarka. Z dvema zmagama je prevzel vodstvo v slalomskem seštevku. Raich ne misli kar tako predati naslova svetovnega prvaka, lani se je v Torinu okitil tudi z olimpijskim zlatom. V letošnji zimi mu ne gre vse po načrtih, dobil je uvod v Leviju, potem padel v krizo, z zmago na nočnem slalomu v Schladmingu pa je potrdil kandidaturo za zlato.

V superkombinaciji je vse odprto
Najbolj nepredvidljiva je superkombinacija. Letos bodo prvi izvedli le en slalom. Svindal, Ivica Kostelić in Mario Matt so dobili tri letošnje preizkušnje. Veliko je odvisno od slalomske proge, saj je Matt s 30. mesta prismučal na vrh v tropskih razmerah v Wengnu.